Микотоксините преобладават сред токсините в природата.Те са метаболитни продукти на гъбички, напр. плесените, които виреят в сгради, превозни средства и храни. Голяма част от експозицията на микотоксини се осъществява, чрез консумацията на замърсени храни или вдишването на спори. Установено е, че в  ЕС  20 % от всички зърнени култури  са заразени с микотоксини. За нещастие микотоксините са устойчиви на топлина и редица производствени процеси.

Гъбичките могат да виреят на почти всяка повърхност, особено в топла и влажна среда. Вътрешната част на стените в сградите, тапетите, изолацията, таванските плочки, гипсът и др. са „подходящи“ за колонизиране от гъбички повърхности. Произвеждат микотоксини, а те са причината за  симптоматиката при много хронични заболявания.

Симптомите и заболяванията,които са свързани с експозиция на микотоксини са: треска, бронхиални симптоми подобни на пневмония, сърдечни заболявания, ревматични заболявания, астма, синузит, карцином, загуба на памет, загуба на зрение, хронична умора, кожни обриви, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, тревожност, чернодробно увреждане.

ПЛАН ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Ако изпитвате някой от гореописаните симптоми, имате тестови резултати доказващи наличието на микотоксини или сте си направили MycoTOX Profile теста и резултатите Ви показват средни до високи нива на микотоксините, има доста неща, с които да помогнете на тялото си да ги елиминира и да предотвратите бъдеща експозиция.

  1. Саниране: Първата стъпка е да елиминирате или намалите експозицията. Oсновна причина за експозицията са заразените рани, кожният контакт  и вдишването на спори в сгради с наводнения. Инхалирането на тези токсини може да се ограничи чрез елиминиране на влажността и подходящите условия за развитие на плесените,  в сградите и извън тях. Плесените могат да навлязат в дома ни през отворени прозорци, вентилация, врати, системи за отопление и климатици. Плесените се развиват добре върху органични продукти, като хартия, дърво, картон, плочки на тавана. Също така върху изолация, тапети, гипсокартон, килими, плат, тапицерия. Развитието на плесените може да се контролира чрез почистване и боядисване след наводняване, подходяща вентилация за банята, пералното помещение и кухненската зона, предотвратяване на теч от тръби, прозорци, покриви и чрез контролиране на нивото на влажността. Препоръчително е при сериозни проблеми с влажността да се потърси професионална помощ. Опитите за премахване на плесените могат да доведат до разпространение на спорите и замърсяването на нови региони. В допълнение, премахването на плесени без подходяща вентилация, може да допринесе за здравословни проблеми причинени от техните спори.
  2. Хранителен режим съобразен с установените микотоксини, но генерално трябва да се изключи месо (за известен период от време), мляко и млечни храни (особено сирена), ядки и зърнени храни, съхранявани във влажни места, продукти и храни съдържащи мая, алкохол, консервирани храни и полуфабрикати. Препоръчителна е консумацията на пресни, по възможност сезонни плодове и зеленчуци, отглеждани в региона (екзотични плодове и зеленчуци, често са контаминирани именно с плесени по време на транспортирането), смути сокове, прясна риба, яйца, кореноплодни (моркови, пащърнак, целина), магданоз, контролирани зърнени храни идр.
  3. Детокс венозни инфузии с глутатион, витамини, натурални препарати стимулиращи черен дроб, лимфна система, пикочоотделителна система.
  4. Озонова терапия – венозните инфузии с озон са с изключителна ефективност при неутрализиране на плесени и техните токсини.

Перорални препарати: SAMe, C-Liquid, Acti NAC,глутатион натурал, Acti Zink, хлорофил, вит Е, Acti selenium, B&B Detox, Detox liquid. Медикаментът Оltipraz може да увеличи конюгирането на глутатиона с микотоксините, тъй инхибира токсичния ефект на P450 оксидацията, намалява токсичността върху черния дроб ,осигурявайки по-безопасно елиминиране.

TOP