По повод на профилактика на касов апарат в магазина на ХЕРБАМЕДИКА в клиника ДЕТОКС на 28.05 ще се приемат разплащания само в брой. В случай, че искате разплащания с карта или по банков път, моля използвайте онлайн магазина на ХЕРБАМЕДИКА.

Токсичните метали произхождащи от средата на живот, начин на хранене, въздух и скрити източници се считат за основна причина в патогенезата на едни от най-бързо разпространяващите се заболявания на съвремието: автоимунни заболявания, невродегенеративни заболявания (Алцхаймер, деменция, паркинсон, ЛАС), злокачествени заболявания, хронична умора, ендокринни нарушения, стерилитет, нарушение на памет и концентрация, често боледуване, генетични дефекти и др.

Детоксикацията на токсичните метали зависи от няколко фактора

Фаза на токсичност: остра или хронична.

Остра токсичност (може да се диагностицира в кръвта до 48-72 часа след интоксикацията): протича бързо и може да има фатално протичане. В случай на инцидент професионалната намеса в специализирано болнично заведение е от първостепенно значение за неутрализиране на страничните ефекти от интоксикацията и дори спасяване на живота на пациента.

Хронична токсичност (може да се диагностицира в коса, урина след провокация или нокти): токсичните метали имат полуразпад около 48 часа в зависимост от метала, като в това време натовареността са поема от естествената ни детоксикираща система. След това елементите, които не са елиминирани, се натрупват в различни органи и системи, създават силни връзки с тъканите и имат различен деструктивен ефект. Хроничната токсичност е предмет на активна детоксикация, което може да се извърши в Детокс Център.

Видове токсични метали

Всеки токсичен метал има приоритетни тъкани, в които може да се натрупва (кости, мастни тъкани, черен дроб, бъбреци, бели дробове, ендокринни органи, мозък и др). Това определя възможността и времето за детоксикация, като най-късно може да се очаква детоксикацията на мозъка, поради съществуващата кръвно-мозъчна бариера.

Видовете токсични метали имат различна агресивност, като с най-висок риск се определят живак, алуминий, арсеник, олово, кадмий и уран. Всеки метал има специфичен начин за неутрализирането му.

Статус на детокс системите и общо състояние на организма

Естествената детоксикация на токсините преминава през 2 основни фази, но за токсичните метали от ключово значение е 2-рата фаза, в която основна роля играе глутатион системата. При неефективна глутатион система стимулираната детоксикация може да доведе до вторични токсични ефекти, поради невъзможността за изхвърляне на подготвените в 1-ва фаза токсини. Затова анализът на статуса (вкл.генетичен статус) и правилният процес на елиминация са от огромна значимост.

Общото състояние на здраве е с изключителна важност при планирана детоксикация. Хронично боледуване, скрити възпалителни процеси и алергии, дефицити на витамини и минерали, недостатъчен сън и недоспиване, хроничен стрес, неправилен начин на хранене и прием на лекарства, и други се отчитат при всяко планирано детоксикиране. Ако състоянието на организма не е на ниво, детоксикацията на токсичните метали може допълнително да усложни текущото заболяване. В такива случаи се подхожда с първоначално стимулиране на имунна система и зареждане на системите с необходимите нутриенти.

След анализ на описаните фактори може да се подходи към избор на подход за детоксикацията. Съществуват редица практики, които имат своите предимства и недостатъци:

  1. Хранителен и витаминно-минерален детокс: в този план основен дял има поставянето на организма в състояние на вътрешна детокс стимулация. Храната е съобразена с най-необходимото и дори се прибягва до периоди на гладуване. Използват се различни добавки, като силни дотоксикиращи билки (кориандър, бял трън, глухарче, болдо, зелен чай), витамини (С, Е, А, В група), минерали (селен, цинк, мед и други според статуса), аминокиселини (Acti NAC, Acti R-ALA, Л-глицин, Л-метионин, Л-глутамин), резвератрол, зеолит и др.

Предимства на този план е мекият и безопасен за пациента начин на извеждане на металите. Недостатък е, че при по-висока експозиция и по-токсични  метали, този метод не е особено ефективен и може да бъде само придружаващ метод. Методът е предпочитан при ниска степен на токсичност или при пациенти, при които не е възможна хелаторната терапия.

  1. Хелаторна терапия: хелирането е въвеждане на синтетична аминокиселина или други агенти, които имат способност за свързване с токсичните метали и извеждаенто им чрез пикочо-отделителната система.

Хелирането може да се осъществи с различни хелаторни агенти (DMPS, DMSA, CaEDTA, NaEDTA), които в зависимост от вида на агента се прилагат венозно или перорално.

Венозната хелаторна терапия е най-силният подход, като ефективността и е десетки пъти по-голяма от пероралната. Недостатък е това, че трябва да се прилага по венозен път и при някои пациенти може да предизвика алергична реакция. Планирането на такъв тип терапия изисква предварителен протокол, за да се избегнат всички негативи.

Перооралната детоксикация, особено в комбинация с аминокиселини/витамини и антиоксиданти е добра алтернатива при пациенти, при които венозната терапия е невъзможна (деца, възрастни хора, уврежданепна бъбреците и др.)

  1. Детоксикация чрез стимулиране на черен дроб, лимфа, антиоксидантна система.

Може да се осъществи по венозен път чрез вливане на миксирани инфузии от глутатион, витамини, аминокиселини и хомеопатични препарати по схема.

Може да се осъществи и чрез перорална детоксикация използвайки орални форми, но ефективността е чувствително по-малка и е средство на избор при

  1. Детокс на токсични метали от съединителни тъкани: съединителните тъкани са пространставата между клетките, които количествено представляват 80% от общия клетъчен обем. Това, което тялото ни неуспява да неутрализира и изхвърли, по каквито и да е причини се отлага именно в съединителните тъкани. За съжаление тези пространства са “контейнера с боклуци”, който най-трудно може да изчистим. Токсикирането на съединителните тъкани е в основата на верижни процеси на окисление и увреждане на клетъчните мембрани, а с това и токсемия и риск от дегенерации, хронични заболявания и дори рак.
    • Med Matrix терапия комбинира 3 верижно свързани методики, с които може да се разкъсат връзките, които металите създават и да се изведат през лимфната система. Изполват се импулси, които деполяризират клетъчните мембрани и по този начин стимулират клетъчният транспорт, ефект на вендузата, черз който съединителните тъкани механично се “изсмукват” и в допълнение биорезонансен сигнал стимулиращ конкретно зададена честота, на която вибрират прицелните токсини.
    • Detox Body Styler – патентован йонен излъчвател продуцира високо-концентрирани негативни йони (02(-) ,т.нар плазма) и ги канализира към специален „детокс пашкул „ ( йонна палатка). Плазмата прониква в кожата в зоната на действие и  активира, автоматично освбождаващите биохимични процеси в тъканите. Детоксикацията се извършва през кожните пори и чрез лимфата и черния дроб през чревния тракт.
    • Озон сауна – озоновата сауна, използва ефекта на озона (О3) в подкожните тъкани и освобождаването на токсините чрез потта и лимфата.

Терапевтичния план за детоксикация е желателно да се съобрази с общия статус и лабораторните резултати на пациента, което се планира в Детокс Център.

TOP