MycoTOX Profile - уринен тест за експозиция на микотоксини

Микотоксините: Главна причина за много хронични заболявания

Микотоксините преобладават сред токсините в природата. Те са метаболитни продукти на гъбички, напр. плесените, които виреят в сгради, превозни средства и храни. Голяма част от експозицията на микотоксини се осъществява, чрез консумацията на замърсени храни или вдишването на спори. Установено е, че в  ЕС  20 % от всички зърнени култури  са заразени с микотоксини. За нещастие микотоксините са устойчиви на топлина и редица производствени процеси.

Гъбичките могат да виреят на почти всяка повърхност, особено в топла и влажна среда. Вътрешната част на стените в сградите, тапетите, изолацията, таванските плочки, гипсът и др. са „подходящи“ за колонизиране от гъбички повърхности. Произвеждат микотоксини, а те са причината за  симптоматиката при много хронични заболявания.

Симптомите и заболяванията, които са свързани с експозиция на микотоксини са: треска, бронхиални симптоми подобни на пневмония, сърдечни заболявания, ревматични заболявания, астма, синузит, карцином, загуба на памет, загуба на зрение, хронична умора, кожни обриви, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, тревожност, чернодробно увреждане. С теста MycoTOX Profile, може да идентифицираме експозицията на микотоксини и да направим препоръки за лечебна детоксикация,която би била ефективнa.

Предимства на MycoTOX Profile:

 • MycoTOX Profile е скрининг за 7 различни микотоксина от 4 различни вида плесени с една уринна проба;
 • MycoTOX Profile е най-подробният и с добра цена тест за микотоксини, достъпен на пазара;
 • MycoTOX Profile използва силата на спектрометрията (MS/MS), която е необходима за октриване дори и на много ниски нива на тези токсини;
 • MycoTOX Profile перфектно се съчетава с OAT ( Тест за органични киселини), GLP-TOX (уринен профил за оценка на натоварване с химични неметални токсини), Phospholipase A2 Activity Test и Glyphosate Test. Това ви дава възможност за оценка на eкспозицията на често срещани токсини от околната среда и вредата,която те могат да нанесат с една уринна проба.

Aflatoxin M1 (AFM1)

Афлатоксин М1 е основният метаболит от афлатоксин B1 - произвеждан от плесенната гъбичка Aspergillus. Афлатоксините са едни от най-канцерогенните субстанции в околната среда. Възприемчивостта към афлатоксините зависи от различни фактори като пол, възраст и начин на хранене. Източници са бобови култури, царевица, ориз, ядки, пшеница, мляко, яйца и месо. Афлатоксин е открит в човешка тъкан в случаи на заболяване от белодробна аспергилома. Афлатоксините показват тенденция към инхибиране на пролиферацията на левкоцитите. Клинична картина на афлатоксикоза  – несърбящ макуларен обрив, главоболие, дисфункция на гастро-интестиналния тракт (често екстремна), оток на долните крайници, анемия и жълтеница. Токсичността на афлатоксина нараства в присъствие на Ochratoxin и Zearalenone.

Оchratoxin A (OTA)

Ochratoxin A е невро, имунотоксичен и карциногенен. Този химикал се продуцира от семействата на плесените Aspergillus и Penicillum. Открива се в зърнени закуски, сок от грейпфрут, млечни  продукти, подправки, вина, сушени плодове и кафе. Експозиция на OTA е възможна и при вдишване на въздух в наводнени сгради. ОТА може да доведе до бъбречни заболявания и неврологични симптоми. Изследвания показват, че ОТА може да причини значителен оксидативен стрес на множество   зони в мозъка и бъбреците. Изследвания сочат, че нивата на допамин в мозъка на мишки намаляват след експозиция на ОТА.

Sterigmatocystin (STG)

Sterigmatocystin (STG)  e микотоксин, пряко свързан с афлатоксина. Продуцира се от няколко вида плесени - Aspergillus, Penicillum, Bipolaris. Смята се, че е канцерогенен, особено за клетките в храносмилателната система и чердния дроб. STG се открива в праха върху дивани. Намира се още в много храни, като зърнени, царевица, хляб, сирене, подправки, кафени зърна, соя, кашу и фуражи. STG е открит в човешки тъкани в случаи на белодробна аспергилома. Токсичността на STG е насочена към черния дроб, бъбреците и имунната система. Тумори причинени от STG са октрити в храносмилателният тракт на гризачи. Оксидативният стрес става измерим по време на експозиция на STG, а това причинява намаление на антиоксидантите, като глутатион, особено  в черния дроб.

Roridin E

Roridin E е макроцикличен трихоцетен микотоксин, произведен от вида Fusarium, Мyrothecium и Stachybotrys (напр.черна плесен). Трихоцетните често се откриват в сгради с проблеми във водопровода, но също така и в замърсено зърно. Това е много токсична съставка, която инхибира протеиновата синтеза, деактивирайки пептидил-трансферазната активност.
Трихоцетните се считат за екстремно токсични и са използвани, като биологично оръжие. Дори ниски нива на експозиция могат да причинят неврологични увреждания, имуносупресия, ендокринна дисфункция, кардиоваскуларни проблеми, храносмилателен дистрес.

Verrucarin A

Verrucarin A (VRA) е макроцикличен трихоцетен микотоксин, продукт от вида Stachybotrys, Fusarium, Myrothecium. Този вид гъбичка е една от най-честите замърсители на зърнените закуски. VRA е малка молекула, която пасивно може да преминава през клетъчните мембрани. Основните тъкани, които биват атакувани са чревната и стомашна мукоза, костен мозък, слезка. VRA нанася щети върху човешките клетки, като инхибира протеиновата и ДНК синтеза, уврежда митохондриалните функции, поради оксидативния стрес (произвеждат се голямо количество свободни радикали). Експозицията на този микотоксин може да доведе до имунологични проблеми, повръщане, дерматит, хеморагии.

Enniatin B1

Enniatin B1  е метаболит категоризиран, като циклохексидин депсипептид, токсин произведен от Fusarium. Един от най-честите замърсители на зърените закуски. Наскоро е открито, че зърнените култури в различни държави, биват замърсени с високи нива на ениатин. Токсичните му ефекти се дължат на инхибирането на ацетил-КоА холестерол ацилтрансфераза, деполяризация на митохондриите и инхибиране на остеокластите.

Ениатин има антибиотичен ефект и хроничната експозиция може да доведе до загуба на тегло, умора и чернодробни заболявания.

Zearalenone (ZEA)

ZEA е микотоксин, произведен от Fusarium и има хепато-, хемато-,имуно- и  генотоксичен ефект. Открива  се често в редица храни в САЩ, Европа, Азия и Африка вкл. в пшеница, ориз, царевица и ечемик. Има естрогенна активност и води до репродуктивни промени, има по-силен ефект от останалите нестероидни изофлавоноиди, които имат подобен на естрогена ефект. Eкспозицията на ZEA може да доведе до тимусна атрофия, променена продукция на лимфоцити от слезката, както и нарушен лимфоцитен имунен отговор. Така се увеличава възприемчивостта на пациентите към заболявания.

Aspergillus

Aspergillus е преобладаващият вид плесен в околната среда. Причинява щети за милиони долари върху посеви и добитък. Два от най-често срещаните микотоксини са Aflatoxin и Ochratoxin. Основният таргетен орган на тези токсини е черният дроб. Намират се в почти всички зърнени култури, вкл. фъстъци, царевица, памук, ориз, просо, сорго, слънчогледови семки, пшеница и различни подправки. Откриват се още в яйца, мляко, месо от животни, които са хранени със заразен фураж. Заболяванията причинени от тази гъбичка се наричат аспергилози. Най-честият път на заразяване е чрез дихателната система. Аспергилус може да доведе до сериозна астма,след като колонизира белия дроб, формирайки грануломатоза.

Penicillum

Открити са над 200 вида Penicillum. Penicillum chrysogenum е най-често срещания вид. Обикновено се октрива в затворени помещения и е отговорен за много алергични реакции. Контаминира и много храни- цитрусови, семена и зърнени култури. Предимствато на този вид гъбичка е, че може да се развива при ниска влажност. В дома може да се открие в тапетите, дивана, мебелите, стъклената изолация и др. Най-често произвежданият микотоксин от тази плесен е Ochratoxin. Той е невротоксичен, уврежда и бъбреците. Освен това е и канцерогенен.

Stachybotrys

Stachybotrys е зеленикаво-черна плесен. Може да вирее върху материали богати на целулоза и ниско съдържание на азот, като гипс, хартия, плочките на тавана. Познат е с образуването на високотоскични макроциклични трихоцетни микотоксини. Два от много често срещаните микотоксини са Roridin E и Verrucarin. Произвежда още вещества подобни на циклоспорина, който има имуносупресивно действие. Комбинацията от тези два вида продукти може да е причина за високата токсичност на Stachybotrys.

Fusarium

Основните микотоксини, произвеждани от този вид гъбичка са ZEN и Fumonisin. Имат нужда от по- ниски температурни условия от Aspergillus. Виреят върху разпространени широко по света зърнени култури, вкл. царевица и пшеница. Експозицията на тези микотоксини може да доведе до остри и хронични реакции. Симптомите включват коремен дискомфорт, диария, физическо неразположение, повръщане и смърт. ZEN притежава естрогенни ефекти и може да доведе до репродуктивни проблеми.

Симптоми и заболявания свързани с експозиция на микотоксини

 • Чернодробни заболявания
 • Жълтеница
 • Дерматит
 • Треска
 • Повръщане
 • Анорексия
 • Главоболие
 • Гадене
 • Възпалено гърло
 • Диария
 • Умора
 • Замъглено зрение
 • Затруднение в дишането
 • Световъртеж
 • Замаяност
 • Объркване
 • Раздразнителност
 • Затруднение в концентрацията
 • Алергичен ринит
 • Астма
 • Легионерска болест
 • Фибромиалгия
 • Синдром на дразнимото черво
 • Хранителни алергии
 • Щитовидни проблеми
 • Проблеми с равновесието
 • Инфертилитет
 • Припадъци

Други тестове, които може да комбиниране с MycoTOX Profile

Препоръчваме Ви да си направите някои от следните допълнителни тестове, чиито параметри корелират с тези на MycoTOX Profile и могат да бъдат добавени към същата уринна проба:

 • OAT: тест за органични аминокиселини
 • GPL-Tox (уринен профил за оценка на натоварване с химични неметални токсини )
 • Тест за активност на фосфолипаза А2

Glyphosate (уринен тест за оценка на натоварване с Глифосат)

TOP