Ирисовата диагностика е метод, използван в алтернативната медицина за анализиране на здравния статус чрез изучаване цветовете, белезите и знаците в ирисите на очите. Ирисите на всеки човек разкриват неговата индивидуална телесната конституция, наследствените слабости и нивата на здраве и болести, преминаващи през тялото съобразно начина на живот. Имайки възможността да проследим различните физиологични състояния в ириса на окото, стигаме до заключението, че това, което се разкрива в очите, отразява здравословното състояние на цялото тяло.

Работно време

 

Понеделник - Петък 08.00 - 19.00
Събота: 09.00 - 15.00
Неделя: Почивен ден

 

Днес поставянето на диагноза в зависимост от промените, настъпили в ириса, е един от най-модерните научни методи в съвременната медицина. Той се основава на реакцията на окото спрямо процесите, които протичат в организма. Чрез ирисовата диагностика могат да се откриват огромна част от болестните нарушения. Начинът, по който са подредени цветовете, целостта на тъканите и релефът са източник на информация за здравословното състояние на пациента.

Чрез този метод за диагностика бързо и точно се откриват заболявания на храносмилателната система, опорно-двигателен апарат, чернодробни, жлъчни и бъбречни болести, белодробни заболявания, пикочно отделителна система, гениталии и т.н.

Очите предоставят информация за всичко, което е ставало в организма ни в миналото и което протича в момента, както и за предразположеността и генетичната слабост на отделни органи и системи към различни заболявания. Същността на ирисовата диагностика се свежда до промените на цвета, формата и релефа на определени белези в окото, наречени ирисо-диагностични знаци. Те се проявяват под формата на петънца, точки, засенчване и т.н.

Теоретично, ирисът е разделен на зони, като всяка от тях съответства на определени органи и системи в нашия организъм – сърце, бъбреци, черен дроб, нервна система, бели дробове, слухова и зрителна система. Всички те заемат определено място върху ириса. Всяка промяна на цвета, формата, релефа и тъканта на ириса е сигурен знак, че нещо в организма не е наред. Неслучайно в древността ирисът е бил сравняван с дървото – мекото и поресто дърво не е дълготрайно, докато плътното и масивно дърво е твърдо и издръжливо. Така е и с ириса – колкото е по-хомогенен, толкова човек е с по-силна и здрава натура.

Ако разгледаме ириса като часовников циферблат, ще открием, че черният дроб например заема доста широка зона. Тя се намира в ириса на дясното око в часовия пояс между 7.30 и 8.00 часа и е обект на изключително внимание от страна на лекарите. Друг пример е положението на храносмилателния тракт – заема централната зона около зениците на двете очи, което определя важността на системата за цялостното състояние на организма. Различни пигментации, точки и др. знаци показват състоянието на тези органи. Често незначителни оплаквания като отпадналост, главоболие, необяснима умора и други, проследени в ириса разкриват отклонения в определени органи преди клиничното им развитие.

Ирисовата диагностика притежава някои съществени предимства, което я прави предпочитан диагностичен метод:

 • Ранна диагностика – ирисът разкрива отклонения или заболявания на определени органи, преди тяхното клинично проявление, както и маскирани процеси, които са били безуспешно диагностицирани с други методи;
 • Ретроспективна диагностика – често в полза на успешната диагноза влиза история на минали заболявания. Под формата на различни пигментации ирисът „пази спомените“ от минали заболявания дори и такива, които са минали скрито и пациента дори не е подозирал.
 • Диагностична взаимовръзка – във функционалната медицина основен момент е разкриването на коренната причина на заболяването и кои органи са първостепенно и периферно натоварени в този процес;
 • Бърза диагностика – немаловажен факт е времето, за което човек добива представа за състоянието си, а в това ирисовата диагностика е безспорен лидер. Ирисовата диагностика отнема само около 30 минути в сравнение с часове, прекарани в различни клиники и лаборатории за диагностика.
 • Безвредна диагностика – все по актуален става фактът за „скритата“ цена, която плащаме за дадена диагностика. Облъчване, химическо или радиоактивно натоварване и риск от инвазивност, са обичайните странични ефекти, с които се сблъсква всеки пациент. Ирисовата диагностика е напълно безвредна.

В DeTox Center, ирисовата диагностика се извършва с помощта на модерен офталмоскоп и компютърна система, чрез която се обработват данните, проектирани върху ирисите. Това дава възможност за обективност на диагностиката и възможност за проследяване на промените в перспектива.

Ирисодиагностични знаци и типове ириси

В ирисовата диагностика има няколко основни характеристики, които се изследват. Това са структура, релеф, цветове, петна, пръстени и други специфични знаци. Счита се, че лявото око кореспондира с органите от лявата част на тялото, а дясното око с дясната част от тялото. Вътрешните части на двата ириса кореспондират с гръбначен стълб, нечифтните органи като полови органи, пикочен мехур и т.н. Мозъкът и някои жлези са разположени в горната част на ириса, храносмилателният тракт централно около зеницата, а долните крайници, бъбреците, простата и яйчниците на дъното на ириса.

1. Структура

Структурата се определя от качеството на тъканта на ириса. Когато разглеждате ириса дори с обикновена лупа и фенерче, Вие обикновено виждате многобройни възвишения и долини с редица дълбоки дупчици между тях. Тези възвишения и долини съставят структурата на ириса. Те варират от плътно изтъкани като коприна до свободни метални мрежи. При здравите хора, ирисът е съставен от гъсти добре структурирани прави линии (влакна), излъчвани от пупилите до външния ръб. Плътната структура показва силна наследствена жизненост и добри възстановителни възможности в случай на временно заболяване. Ако влакната са свободно разположени, базовото здраве е в лошо здравословно състояние), тези линии започват да се отделят и изкривяват, оформяйки различни модели, наречени знаци. Здравословното  състояние на всеки индивид е основно определено от неговата физикална  конституция, която се получава от комбинацията от генетични фактори и житейски навици. Много е трудно да се промени структурата на ириса.

2. Проблеми, свързани с различните сектори

Ирисът е като карта на тялото – всеки орган проектира в определена зона на ириса. Чрез неврална връзка състоянието на здраве и болест на всеки орган се проектира върху ириса на окото. Десният ирис показва състоянието на дясната страна на тялото, докато левият ирис отразява лявата страна. Точната връзка между ириса и телесните части може да бъде видяна на ирис диагностичните карти.

Токсичните  вещества имат склонност да се отлагат в наследствено слаби или слабо-активни органи и тъкани, водещо до нарушена функция и повишена уязвимост към болести.

3. Цветове

Действителните цветове на окото могат да дадат изобилие от информация на наблюдателния ирисов диагностик. Очите са генетично сини, кафяви или смесени, така че всички вариации от това индикират за неизправности. Степента на вариация показва степента на нарушение. Според основния цвят на очите има разделение на три физиологични типа:

Син тип очи (лимфатичен) – повишен риск от заболявания на горните дихателни пътища, храносмилателен тракт, урогенитален тракт, лимфни тъкани, стави, бъбреци и дисбаланс на надбъбречни жлези.

Кафяв тип очи (хематогенен) – този тип е предразположен към кръвни заболявания и дисбаланс на минерали особено, калций. Този тип трябва да обръща внимание на кръвоносната система, черния дроб, далака, костната плътност, храносмилателна система и ендокринни жлези.

Смесен тип (жлъчен) – те са с повишен риск за чернодробно-жлъчни проблеми, храносмилателен тракт и алергии.

Различните цветове и тяхното разположение в ириса отразяват способността на организма да се справи с натоварените зони. Белият знак може да означава възпаление, болка и киселинно натрупване. Светло жълтият означава, че „битката се губи“. Червеникаво-кафяво до кафяво означава, че зоната се влошава критично. Ако това прогресира до черно, тъканта Ви умира. Едно нещо трябва да знаете за ирисовата диагностиката: Тя Ви дава шанс да узнаете за това преди процесът да се развие до точката на крайна промяна.

Интересно е да се знае защо тези цветови вариации съществуват. Когато тялото е по-активно в някоя област, това причинява възпаление и бялото в ириса фактически са повдига над останалите фибри. Когато тялото се предава, светло-жълто се показва от дълбоките слоеве на фибрите. Кафявото показва, че проблемът е потънал в още по-дълбока тъкан, а черното е знак на отчаяние в тъканите. Маркировките са много по-лесно откриваеми в сини, отколкото в кафяви очи.

4. Рефлексни зони

Това е секцията, която е точно срещуположна на стресовата зона на ирис картата. Примерно, 7,40 до 7,50 в десния ирис е зоната на черния дроб. Директно срещуположно е езикът, устата и долната челюст, което може да предизвиква симптоми на затруднение при говор и дъвчене на храната, което може да бъде полезен индикатор, понеже черният дроб рядко дава директни сигнали. Всеки път, когато виждаме маркирани обезцветявания или много рехава тъкан в някоя зона, ние проверяваме неговата противоположност.

5. Специални знаци

Соларни лъчи

Един от най-честите знаци са соларните лъчи. Те са като спици на колела, разпростирайки се от червата към друга зона върху картата. Това е признак на токсичност или лоша перисталтика червата. Присъствието на соларни лъчи показва нуждата за изчистване и детоксикация.

Натриев – холестеролов пръстен

Друг често срещан знак е натриевият пръстен, който представлява облачно-бял пръстен около ириса в зоната на циркулаторната система. Ако той е напълно заобикалящ, проблемът е тежък и показва масово отлагане на натрий, калций и други минерали на нежелани места. Знакът произлиза от химичен дисбаланс в организма поради прекомерен прием на соли или състояние с висок холестерол и/или триглицериди в кръвта. Това състояние най-често се свързва с втвърдяване на артериите.

Лимфна броеница

Лимфната броеница е пръстен от малки мъниста обикалящи ириса, когато е пълен. Когато лимфната циркулация става бавна и е претоварена с токсични отпадъци, в ириса се появяват петънца, оприличаващи на малки облаци. Където и да видите тази мъниста, може да видите признаци на подуване или болка. Може също да забележите обилно потене, петна по кожата и неприятен дъх на хора около вас. Този проблем се наблюдава при хора, които не спортуват достатъчно, за да “изпомпват” лимфната система. Лимфните задръжки могат да се покажат като отделни места, разположени в отделен орган. Петната с бял цвят отговарят на остра активност, жълтите на подостра, а кафявите на хронични или дегенеративни изменения. Петната с бял цвят отговарят на остра активност, жълтите на подостра, а кафявите на хронични или дегенеративни изменения.

Нервни пръстени

Нервните пръстени са кръгове или дъги, сякаш прорязващи концентрично тъканите. Колкото повече са, толкова по нервен е пациентът. Те показват степента на нервното напрежение. Когато те напълно заобикалят окото, това показва, че нервната система е претоварена и е на път да се пречупи. Белите нервни пръстени показват дразнимост и нервна хиперактивност. В нюанси на сиво, показват хипоактивитет и увреждане на нервите.

Псориатични петна

Псориатичните петна често са наследствени, различни от останалите петна, които може да видите в очите. Те в действителност изглеждат като плуващи по повърхността на окото и са по-скоро сбор от точки на едно място. Те често причиняват неефективност в областта, където се “мотаят”. В емоционален план, те имат склонност да блокират усещането за емоции, с който органът или жлезата са свързани. Те често показват повишен прием на лекарства или техните токсини, които тялото складира поради липса на подходящ начин за изчистване. Тези петна могат да се наследяват.

Периферно шалче

Този знак по периферията на ириса дава информация за състоянието на кожата и кръвосната мрежа точно под нея. Наличието на този знак показва натрупване на токсични материали, поради лоша елиминационна функция през кожата.

Забележка: Ако си правите сами диагностика в огледалото имайте предвид, че образът на окото е обратен, както и факта, че част от знаците имат динамичен характер. Също така наситените пигменти могат да имат различен релеф и дълбочина на локализацията. Всичко това би могло да има различна диагностична стойност, позната само на професионални диагностици.

Какво е ирис диагностика?

– Ирис диагностиката е метод, използван в алтернативната медицина за анализиране на здравния статус чрез изучаване цветовете, белезите и знаците в ирисите, зениците и склерите на очите.

Всички болести ли се откриват по този начин на диагностика?

– Този метод на диагностика има изключителна диагностична стойност – теоретично около 90%. Понякога част от процесите са маскирани, но при всички случаи има индикации в засегнатата зона, което би могло да привлече вниманието на опитния диагностик. Заболявания на очите, ушите, психиката и зъбите са с ограничена диагностична стойност и не бихме могли да Ви бъдем полезни. Ирис диагностиката не борави със стандартна диагностична терминология, а отчита промените и предразположенията в проектираните зони.

Мога ли да избегна ехографска или скенер диагностика чрез ирис диагностика?

– Ирис диагностиката има редица предимства пред споменатите диагностики, но това са съвършено различни подходи за разрешаване на конкретен проблем. Ирис диагностиката може да Ви даде бърза, мащабна и функционална диагностика, но що се касае до детайлност, компютърната томография (скенер) има сериозно предимство. Методите не са взаимозаменяеми и в практиката те често се прилагат заедно.

Как се извършва?

– Ирис диагностиката в DeTox Center се извършва посредством професионален офталмоскоп и компютърна система за анализиране на заснетата информация. Диагностиката протича като обикновен очен преглед, при който се заснемат очите, след което в присъствието на пациента се анализира информацията и детайлно се разясняват всички отклонения. По време на прегледа получавате информация, касаеща допълнителни изследвания, терапия и диетичен режим.

Колко време отнема прегледът?

– Обикновено диагностиката продължава около 30 минути, но тъй като това е част от общ диагностичен подход, желателно е да си освободите около 60 минути.

Има ли болка?

– Диагностиката е неинвазивна и напълно безвредна. Единственото усещане, което може да имате е краткото осветяване на очите при тяхното заснемане. Смущението е преходно в рамките на няколко секунди.

Имам операция на очите, това пречи ли на прегледа?

– Зависи от оперативната намеса. Ако се касае за корекция на диоптър или катаркта (перде), това няма бъде пречка за качествена диагностика. Ако обаче оперативната интервенция или дори травма е нарушила структурата на ириса, това води до изместване на зоните и преглед ще Ви бъде отказан. Ако е запазено само едното око, то ще получите информация само за съответната част от тялото.

Нося коригиращи лещи, това проблем ли е за извършване на диагностика?

– Обикновено не и прегледът протича без да се налага те да се свалят. Ако обаче носите цветни лещи, то това ще наложи тяхното временно отстраняване.

Има ли значение кога се провежда прегледът?

– Ирис диагностиката не се влияе от часовото време, месечен цикъл, умора или физическо състояние. Умората на очите, може единствено да създава допълнителна чувствителност по време на заснемането, но няма да промени диагностичната стойност.

Предписвате ли терапия след проведена диагностика?

– Ирис диагностиката в DeTox Center е част от общ холистичен подход при решаване на конкретен здравен проблем. След проведена диагностика се правят изводи и очертаване на бъдеща терапия, диетичен режим или допълнителна диагностика (при необходимост).

Мога ли да си направя диагностичен преглед без конкретен проблем?

– Разбира се. Може да направите проверка на състоянието така, както бихте желали лабораторна или друг вид профилактична диагностика.

Как мога да се запиша за преглед?

– Ирис диагностика се извършва в двата медицински центъра в град София и град Бургас. Координати за предварително записване може да вземете от ТУК.

Детокс Център – гр. София

Д-р Радослав Тошков:

 • Базова диагностика: Анамнеза, Ирисова диагностика, Wegamed Биорезонансна диагностика, Базов Bicom Body Check, Анализ на лабораторни резултати, Изготвяне на хранителен режим и терапевтичен план. Цена 250 лв (Цена за пенсионери: 220 лв)
 • Разширена диагностика: Анамнеза, Ирисова диагностика, Wegamed Биорезонансна диагностика, Check Medical Sport, Разширен Bicom Body Check, Анализ на лабораторни резултати, Изготвяне на хранителен режим и терапевтичен план. Цена 350 лв.
 • Контролен преглед. Цена: 150 лв
 • On-line преглед. Цена: 250 лв
 • On-line контролна консултация. Цена: 150 лв
 • Оn-line консултация (назначаване на терапия, анализ изследвания). Цена: 200 лв
 • Консултация в Detox Center София и Бургас (назначаване на терапия, анализ изследвания). Цена: 200 лв

Детокс Център – гр. Бургас

Д-р Радослав Тошков:

 • Базова диагностика: Анамнеза, Ирисова диагностика, Wegamed Биорезонансна диагностика, Базов Bicom Body Check, Анализ на лабораторни резултати, Изготвяне на хранителен режим и терапевтичен план. Цена 250 лв (Цена за пенсионери: 220 лв)
 • Контролен преглед. Цена: 150 лв
 • On-line преглед. Цена: 250 лв
 • On-line контролна консултация. Цена: 150 лв
 • Консултация в Detox Center София и Бургас (назначаване на терапия, анализ изследвания). Цена: 200 лв
TOP