Изследване на костната плътност за превенция на Остеопороза

С напредването на възрастта плътността на костите може да намалее, което да доведе до състояние, познато като остеопороза. Това е особено валидно за жени над 65-годишна възраст и мъже над 70-годишна възраст. Изследването на костната плътност е препоръчвано от лекари и експерти, защото това е единственият ефективен начин да се диагностицира остеопороза, както и да се определи колко крехки са костите. Колкото по-крехки са те, толкова по-голяма е опасността от чупливост и фрактури на най-натоварените кости, шийката на бедрената кост и прешлените.

Тестването на костната плътност е важен диагностичен инструмент, който пациентите и доставчиците на здравни услуги могат да използват по няколко различни начина. Тестът може да проследи дали плътността на костите се влошава, подобрява, или остава непроменена. Ако приемате лекарства, за да лекувате остеопорозата, тестът може да покаже дали състоянието Ви се подобрява. Също така посочва дали сте в риск от бъдещи фрактури.

Сам по себе си тестът не е достатъчен, за да се предотврати остеопороза. Той може да даде на лекуващия лекар по-ясна идея за състоянието на костите в конкретния период. С тази информация, той ще може да предложи адекватно лечение. Ранното диагностициране на крехка костна плътност и остеопороза, Ви дава възможност да предотвратите бъдещи счупвания, както и да вземете нужните мерки, за да подобрите състоянието си.

Препоръчва се при

– жени в перименопауза (ранна менопауза, след хистеректомия)
– неправилна диета – намялен внос на Калций и Витамин Д
– тютюнопушене
– прекомерна консумация на кафе, сол, алкохол
– недостатъчна двигателна активност
– хроничен психоемоционален стрес
– заболявания на щитовидната и паращитовидните жлези
– захарен диабет
– ревматоиден артрит
– чернодробни и бъбречни заболявания
– прием на медикаменти повлияващи костната плътност – кортикостероиди, антиконвулсанти, хипнотици,
– фамилна обремененост
– ниско тегло

Какво представлява T Score на костната плътност и как да го подобрите?

Чували ли сте термина „T Score“ на костната плътност в кабинета на доктора? Ако мислите да се подложите на изследване за костната плътност, резултатите Ви ще дойдат под формата на T score. Този термин разкрива колко висока или ниска е плътността на костите Ви, в сравнение с костната плътност на здрав човек на 30-годишна възраст. Чрез този резултат практикуващият лекар ще може да определи дали имате остеопения, или остеопороза, както и да установи дали сте в опасност от фрактури и чупливост на костите.

Нормалният T score на костната плътност варира между -1 и нагоре. Ниската костна плътност, която индикира остеопения, е между -1 и -2.5. Резултат от -2.5 и надолу разкрива вероятна диагноза на остеопороза.

Ако Вашият резултат показва, че имате ниска костна плътност, Вашият лекар ще Ви насочи към лечение, което ще подобри състоянието на Вашите кости. Това може да включи предписване на лекарства, промяна на хранителния режим и включване на физическа активност към ежедневието Ви.

Редовните профилактични прегледи също трябва да станат част от Вашата възстановителна програма, за да се определи дали костната Ви плътност се подобрява, влошава, или остава без промяна. Резултатите Ви от теста за костна плътност могат да се подобрят, когато се прилага правилното лечение.

Изследването се провежда с апарата Sunlight Omnisense™ 7000.
Преставлява ултразвукова апаратура, която дава бърза и лесно разбираема оценка на костната плътност. Надеждна, точна, неинвазивна, безопасна и много лесна за използване, като позволява ранно установяване, диагностика и наблюдение на костни заболявания.

Подходящ е за пациенти от всяка възраст, включително и за новородени.

Цена: 70 лв

TOP