Думата “хелация” произлиза от гръцката дума “chele”, означаваща нокът (като това на скорпион и рак). Концепцията за хелацията се базира на наблюдението, че когато даден аминокиселинен комплекс, наречен EDTA (етилен-диамин-тетра-ацетна киселина) влезе в контакт с с определени положително заредени метали и други субстанции като олово, живак, мед, калций, магнезий, цинк, манган и плутоний, сграбчва ги и ги отстранява. Хелаторната терапия е процес на отстраняване на нежеланите метали или други йонни материали посредством инфузионно или орално прието органично съединение, което притежава хелаторни свойства.

EDTA е синтетична аминокиселина, използвана за първи път през 1940 година за лечение на отравяния с тежки метали. Тя е масово призната като ефективна за тази употреба, както и някои дуги, включително и спешно лечение на хиперкалциемия и контрол на камерни аритмии, свързани с дигиталисовата токсичност. Изследвания на Националната академия на науките/Национален съвет за научни изследвания в края на 1960 години показва, че EDTA бе счетена за евентуално ефективна при лечение на оклузивни съдови нарушения, причинени от атеросклероза. EDTA “сграбчва” метален катион като олово или калций от организма и образува стабилна смес, която след това се отделя от системата. Стабилността на тази връзка е от съществено значение за успеха на Хелаторната терапия. Ако тази връзка е слаба, други химически вещества могат да разрушат тази връзка и да съставят свои собствени съединения.

Един от пътищата да се обясни Хелаторната терапия е сравнението с начина по който се отпушва канализацията. Ние добавяме химикал в нашите канали. Той разтваря блокажа. Получената в резултат на това смес се отстранява посредством съществуващата ВиК система. Хелаторният процес работи по подобен начин в нашето тяло.

Хелация в природата

Нашият храносмилателeн процес е много добър пример за това как се осъществява хелацията. Храносмилането и усвояването на храната включва хелация на протеинови вещества (аминокиселини, в даденият пример – глобин) с минерали за транспортиране до техните дестинации, или присъединяване към кръвни клетки, а това изисква желязо. Хемоглобинът е един хелат на желязо с аминокиселината глобин. Когато ядете месо или зелени зеленчуци, които съдържат желязо, след храносмилателния процес се освобождава желязо от храната, в която той е свързан, за да се свърже (хелира) в последствие с аминокиселините, така че да могат да се проведат през чревната лигавица в кръвния поток.

Ако пиете чай с храната, танините в чая ще хелират с желязо (формирайки неразтворим железен танат) преди да бъдат абсорбирани. В този случай, тялото ни не може да усвои никакво желязо от храната си. От друга страна, ако се приемат някои храни, които са богати на витамин С (или приемат витамин С добавки) с храна богата на желязо, аскорбиновата киселина (витамин С) ще се хелара с желязото и ще повиши скоростта на неговото усвояване. Веднъж навлезнал в кръвния поток желязото се освобождава от протеините с които е бил свързан (хелиран) за транспортиране.

Ползи от хелаторната терапия

Хелаторната терапия се използва широко за лечение на атеросклероза и други хронично дегенеративни заболявания на кръвоносната система.Той също така има и много други ползи. Много учени предполагат, че ефектът от хелаторната терапия е от премахването на метални катализатори, които причиняват прекомерно разпространение на свободни радикали. Това намалява степента на окисление на липидите, ДНК, ензимните системи и липопротеините. Хелацията спира лошите ефекти и започва оздравителен процес на организма, често обръща увреждания. Тя премахва калциевите и медни аниони от кръвния поток. Плаките лежащи върху артериалните стени са порьозни и чупливи. Евентуално те могат да се откъснат. Дори ако само един микроскопичен слой от плаката се премахне, това, заедно с изглаждането на артериалната стена поради лечение на клетките, които облицоват артериите, може значително да подобри притока на кръв към артериалните мускули. Това може да предотврати артериален спазъм и да минимизира или предотврати стенокардната болка. Много пациенти, които не можели да ходят, поради болки в мускулите или стенокардна болка, са съобщили, че след проведена Хелаторна терапия могат отново да ходят без болка.

Намалява активността на свободните радикали в кръвта

Ние можем да мислим за нашите клетки в организма, като за миниатюрни фабрики. Храносмилателният процес се извършва вътре в клетките. Това означава превръщане на суровините в енергия и протеини. Подобно на една фабрика, има механизми за транспортиране на материали вътре в клетките, както и механизми за транспортиране на материали до и от клетките. В нашето тяло, тези механизми се извършват от ензимни комплекси.

Мембраната, която обгражда всяка клетка контролира какво се случва вътре и какво излиза от нея. Това е като отдел за изпращане и получаване в една фабрика. Активната клетъчна мембрана е изградена от липиди (холестерол), протеини и вода. Свободните радикали могат да причинят липидна пероксидация на липидите изграждащи клетъчната мембрана (мазнините става “гранясали”). Това нарушава функционалността на мембраната. Както и във фабриката например, ако отделът за изпращане и приемане не функционира правилно това може да предизвика хаос и цялата фабрика ще излезе от синхрон. Във фабриката не се получават суровини навреме или не се транспортират отпадъците навън и готовите продукти не се транспортират до правилните места. Това се случва, когато атеросклерозата се развива в артериалната стена. В болшинство дейността на липидната пероксидация включва наличие на метални йони като желязо, мед или калций. EDTA ефективно “заключва” тези йони, предпазвайки от тяхната разрушаваща активност.

Поддръжниците на Хелаторната терапия твърдят, че EDTA може да намали производството на свободни радикали с до един милион пъти! Изследвания през последните 30 години, потвърдиха ползите от EDTA. Това защитно влияние на EDTA може да се усили значително чрез прием на антиоксидантни добавки като витамините А,С и Е, селен, както и аминокиселинни комплекси, като например глутатион пероксидаза. Те не само прочистват свободните радикали, но и подпомагат за укрепване на стабилността на клетъчните мембрани.

Блокове на калциeво усвояване, възстановяване на увредените мускули, повишаване производството на енергия в клетките.

Клетките, които страдат от енергиен глад и киселинност започват да привличат калциеви йони вътре в клетката. Резултат от това са заболявания на сърдечно-съдовата система. Когато това се случи мускулите които обграждат артериите предизвикват спазъм. Лекарите започват лечение с калциеви блокери. Проблемът е, че калциевите антагонисти блокират усвояването на калция от мускулите, но това не лекува основните клетъчни щети.

Този процес наистина излиза извън предел в присъствието на допълнителен витамин Д и холестерол. Свободните радикали спомагат превръщането на холестерола в субстанции с активността на витамин Д. Това произвежда плаки, които от своя страна привличат калций, който циментира материала.

Как инфузията с EDTA засяга този сценарий? Първо EDTA премахва токсичните метални йони като олово, калций, живак, мед и алуминий от кръвоносната система. Те са необходими за производството на свободни радикали. Чрез премахване на излишният калций от кръвоносната система, няма излишен калций на разположение за производство на плаки. Това означава, че клетките могат да започнат самовъзстановяване. Производството на енергия се увеличава. Тъй като все повече и повече клетки се възстановяват, тялото ни става все по-здраво. Клетките стават способни да отблъскват нарушителите. Резултатът е, че сме започнали възстановителна активност, която възстановява увредените преди това мускули и сърце. Резултат са ползи в цялото тяло.

Редуцира съсирването накръвта

EDTA се смята, че намалява образуването на тромбоцити в кръвта. Това прави кръвта по-малко “лепкава”. Кръвта вече може да преминава през тесните артерии. Може да преминава дори през частично запушени артерии, минимизирайки ефекта от запушване.

Има два вида холестерол: добър холестерол нарича HDL и лош холестерол наричан LDL. Това, което искаме е висока стойност на HDL в кръвта ни, заедно с ниско ниво на LDL. Ние също така желаем нисък общ холестерол. Изследователите са установили, че EDTA инфузия, в съчетание с витамини и минерални добавки, повишават добрия (HDL) холестерол и намаляват лошия (LDL) холестерол. Ако HDL е нисък, той се повишава, но ако той вече е висок, нивата се запазват същите. Също така, LDL се понижава ако е бил висок. EDTA оптимизира съотношението между HDL и LDL.

Премахва калция от плаките

Инфузия с EDTA премахва калция от кръвта. В химичната реакция, ако имате една област с ниско съдържание на концентрация на дадено вещество, заобиколена от област богата на това вещество, веществото ще навлезе от обогатената област в изчерпаната до напълно изравняване на концентрацията. Същото нещо се случва с нашето тяло. Когато кръвта се почиства от калция, калцият от плаките и тъканите в тялото (когато е богата с него) мигрира в кръвта. Той бива пометен от новите инфузии EDTA.Това има ефекта на премахване на повечето калций от плаките, правейки ги по-меки и вероятно дори откъсвайки парченца от плаките на артериите.

Много хора се опасяват, че калцият може да се хелира от костите, а не от плаките и тъкани. Хелато-терапевти категорично показват, че това не е така.

Лечение на рак

Психично здраве

Изследователите са забелязали, че пациентите, които са били подложени на Хелатотерапията са по-малко депресирани. След терапията те са станали по будни, имат по-добра концентрацията и памет. Противниците на Хелатотерапията отхвърлят това като “плацебо ефект.” Хелатотерапевтите отдават това подобрение в психичното здраве на подобряване на цялостното клетъчно хранене, в резултат на по-добра циркулация в резултат от Хелатотерапията. Друга вероятност е, че чрез премахване на токсините от кръвта, мозъка и централната нервна система са премахва вредното въздействие на тези токсини. Това подобряване в цялостното функциониране на мозъка се изразява в по-добра памет и мозъчни функции.

Други предимства

Друга важна полза от Хелаторната терапия е осезателно намаляване на умората при пациенти подложени на терапията. Други подобрения са в намаляването на неврологичните, сърдечно-съдови, кожни и респираторни симптоми, симптоми от стомашно-чревния тракт, полови и пикочни пътища.

Справедливо е да се каже, че в някои случаи, ползите от инфузия на EDTA могат да дължат на адаптирането към здравословен начин на живот наложен от терапевта. Например, терапевта може да изисква от своите пациенти да се откажат от пушенето, да намалят тегло, редовно да се упражняват, да приемат витамини и минерални добавки, всичко от което ще имат положителен ефект върху здравето. Това което е съвсем ясно, обаче, е ефектът от Хелаторната терапия за отстраняване на токсините и металните йони от кръвта и неговото влияние за намаляване образуването на свободни радикали и вредата от тях. Това е едно голямо въздействие върху много аспекти на нашия живот, нещо, за което привърженицитеи противницитена Хелаторната терапияса единодушни.

Според начинът на провеждане Хелаторната теарпия са разделя на два вида: инвазивна (инфузионна) и неинвазивна (перорална, анална), а според хелиращата аминокиселина: EDTA, DMPS и други.

Инфузионна Хелатотерапия

Провежда се посредством венозна инфузия на хелаторен агент. Методът е изключително ефективен и това по същество е най-резултатнта терапия. Тя изисква спазването на стриктен протокол включващ:

Снемане на анамнеза: задълбочено снемане на персонална и фамилна история във всички аспекти за предишни заболявания и настоящ статус. Пациентът ще бъде разпитан относно начин на хранене, емоционален статус, физически упражнения, ниво на стрес и детайлен списък на симптомите.

Медицински преглед: необходимо е провеждането на пълен физически преглед със специално отношение върху съдовата и дихателна система. Прегледът се последва от серия медицински изследвания като: електрокардиограма, лабораторна диагностика на кръв и урина, анализ на косата, рентгеново изследване на гръден кош. В случай на сърдечно-съдови заболявания е необходимо изследване с физическо натоварване. Доплерова сонография е препоръчителна за отразяване на състоянието преди терапията.

Предимства и недостатъци: инфузионната хелаторна терапия е с много по-висока ефективност поради директният подход, т.е. директното вливане на хелаторен агент в кръвта. Така аминокиселината влиза в пряко взаимодествие с металните йони в съдовете и тъканите. Недостатъци са: задължителният протокол (анамнеза, изследвания, непрекъснат медицински контрол, правилно дозиране, допълнителна терапия), инвазивният подход който притеснява доста от пациентите, задължително посещение в клиниката (2-3 пъти седмично), високата крайна цена.

Неинвазивна Хелатотерапия

Неинвазивната Хелатотерапия е модерен подход недопускащ недостатъците от инфузионната терапия. Хелаторните агенти, най-вече в лицето на EDTA могат да бъдат приемани орално (под формата на таблети, капсули или сироп) или анално под формата на супозитории. Съвременните поддръжници на неинвазините подходи считат, че съвременните подходи имат съществени предимства пред инфузионната Хелатотерапия.

Инфузионна Хелатотерапия

Правилно проведената Хелатотерапия, при стриктно спазване на протоколът практически не крие никакви рискове. Има редица странични ефекти, които е възможно да възникнат, поради което е необходимо правилно суплементиране (прием на мултиминерали и витамини) и спазване на следните препоръки по време на хелатотерапията:

Главоболие: Това може да бъде следствие от ниска кръвна захар. За да се избегне, се препоръчва, хранене преди или по време на терапията. Основна препоръка при “EDTA – главоболие” e да се изяжда един узрял банан по време на първият час от терапията.

Локални кожни реакции: Това обикновенно се получава при дефицит на витамин В6 и цинк. Допълнителният им прием е препоръчителен.

Гадене или стомашен дискомфорт: Обикновено е в резултат на витамин В6 дефицит. Проявява се при 1% от от пациентите прилагащи Хелатотерапия. Най-добре е да се третира с допълнителен прием на витамин В6 или акупресура.

Диария: Изключително малко хора изпитват този дискомфорт. Почивайте достатъчно. Хранете се с храни с високо съдържание на течности. Избягвайте люта храна. Честотата на уриниране се покачва когато се подобрява бъбречната функция. Загуба на тегло (1-2кг) след инфузия е характерно при хора страдащи от задръжка на течности.

Чувство за виене на свят: Това се случва обикновено когато кръвното налягане спада. Това е обичайно при хора с високо кръвно налягане, което започва да се нормализира в резултат на лечението. Ако кръвното е нормално при започване, възможно е малко да се смъкне след инфузията. Това може да доведе до чувство на виене на свят при рязко ставане или завъртане. Ако това се случи починете за 1час. Задръжте краката по-високо от главата, за да може достатъчно кръв да навлезне в мозъка. Ако симптомите продължават, приемайте добавки съдържащи аминокиселината Тирозин, за да се възстановят нормалните нива.

Отпадналост: Това обикновено се случва при дефицит на минерали като магнезий, цинк и калий. Прием на добавки с високо съдържание на калий и/или редовно хранене с калий съдържащи храни е препоръчително преди или по време на хелация (банани, праскови, обелки от картофи, грозде), тъй като този минерал може да извлича по врема на терапията.

Температура: По-малко от 0.02% от прилагащите Хелатотерапия могат да повишат температура по време или след хелаторните сеанси. Ако това ви се случи уведомете вашият терапевт. Обикновенно това състояние се регулира от само себе си.

Схващания: Около 5% от пациентите съобщават за схващания през нощта. Това се лекува най-добре чрез прием на добавка магнезий, както през устата, така и като добавка по време на EDTA инфузията. Ако магнизият се вкарва по време на инфузията, това обикновено трябва да е под формата на магнезиев хлорид или магнезиев сулфат. Такива добавки също така намаляват вероятността от локални кожни реакции на мястото на инфузията.

Болка в ставите: Това се случва обикновено при пациенти, при които Хелатотерапия се прилага твърде често (три пъти седмично). Ако това се случи намалете терапиите на един път седмично. Обикновено симптомите изчезват, ако спазите тези препоръки.

Неинвазивна хелатотерапия (пер ос или ректална)

Страничните реакции при неинвазивната хелатотерапия са нищожни, а спазвайки препоръките и условията за извършване на хелатотерапия те са практически нулеви. Обикновено приемът на хелатори през устата става без предварително проведен преглед, както и не е в присъствието на специалист, апелираме за внимателно спазване на долните условия:

Индивидите страдащи от бъбречни заболявания, особено тези с хронична бъбречна недостатъчност или анурия, бременни, по време на кърмене и при силно изтощени пациенти не е препоръчително провеждането на каквато и да е хелаторна терапия.

Да не се превишава препоръчителната дневна доза (максимално 2 000 грама/дневна доза).

Задължителен е приемът на хранителни добавки с високо мултиминерално (магнезий, калций, цинк, селен) и витаминно съдържание (витамини от В група, витамин С). Условие е те да се приемат по време на храна, ако хелаторите се взимат между храненията. Друг практикуван начин е 1 седмица хелация, последвана от 1 седмица суплементиране.

Възможни странични реакции по време на неинвазивната Хелатотерапия са: мускулни схващания (дефицит на магнезий), гадене, диария и лека отпадналост. Винаги приемайте оптимални количества течности (над 2 л/дневно).

Чувствайте се винаги свободни да се консултирате с нас било то чрез формата за въпроси в сайта или консултация на място. В DeTox Center основно практикуваме Хелатотерапия пер ос с продуктът HM Detox. На пациентите започващи терапията се правят предварителни изследвания, съставя се диетична програма и лечебен план, съдържащ дози на терапия, срок на терапията, суплементиране с мултиминерали и витамини.

  • EDTA хелаторна терапия: 300 лв / терапия (продължителност на терапията 2 часа)
  • DMPS хелаторна терапия: 320 лв / терапия (продължителност на терапията 2 часа)
TOP