МОАТ – тест за микробни органични аминокиселини

Тестът за микробни органични киселини в урина е идеален за контролно проследяване на микробния баланс след ОАТ (тест за органични киселини). Препоръчва се за изследване на гъбичен или бактериален свръхрастеж и за оценка на ефективността на приложено антимикробиално лечение. Теста съдържа 21 метаболита (маркирани с *): за полезни и патологични бактерии, видове Clostridia, видове Candida и други дрожди и общи маркери за дисбиоза.

Маркери за гъбичен свръхрастеж

Citramalic Acid Повишен е при свърхрастеж на Saccharomyces или Propionibacteria. Препоръчителен е широкоспектърен пробиотик за възстановяване на баланса на флората.
5-Hydroxy-methylfuroic Acid Повишен е при свръхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
3-Oxoglutaric Acid Показва възможен растеж на дрожди в гастро-интестиналния тракт. Препоръчителен е широкоспектърен пробиотик за възстановяване на баланса на флората.
Furan-2,5-dicarboxylic Acid Повишен е при свърхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
Furancarbonylglycine Повишен е при свръхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
Tartaric Acid Повишен при свръхрастеж на Candida spp. Произвежда се чрез въздействие на хиалуронидаза върху междуклетъчния матрикс. Разграждането на хиалуроновата киселина произвежда винена киселина и арабиноза. Препоръчителен е прием на противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за възстановяване на чревната флора.
Arabinose Повишен при свърхрастеж на Candida spp. Произвежда се чрез въздействие на ензима хиалуронидаза върху междуклетъчния матрикс. Разграждането на хиалуроновата киселина произвежда винена киселина и арабиноза. Препоръчителен е прием на противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за възстановяване на чревната флора.
Carboxycitric Acid Повишен при свръхрастеж на дрожди в ГИТ. Препоръчителен е прием на билкови противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за намаляване на растежа.
Tricarballylic Acid Повишен при свръхрастеж на F. verticillioides. Преставлява метаболит отделен от фумонизините – гъбични токсини по време на преминаването им през ГИТ. Често срещано при прием на царевица или храна на основата на царевица, замърсена с фумонизини.

Маркери за бактериален свръхрастеж

Hippuric Acid Повишен при бактериалнен свръхрастеж в гастро-интестиналния тракт и разграждане на хлорогенната киселина, често срещано вещество в плодови напитки и зеленчуци. Преставлява бактериален продукт на метаболизма на фенилаланина. Препоръчителен е прием на натурални антибактериални агенти и/или широкоспектърни пробиотици.
2-Hydroxyphenylacetic Повишен е при бактериален свръхрастеж в гастро-интестиналния тракт.

Препоръчителен е прием на натурални антибактериални агенти и/или широкоспектърни пробиотици.

4-Hydroxybenzoic Acid Маркер за чревна дисбиоза. Може да бъде повишен и при прием на храни като конфитюри и пълнеж за пай, съдържащи парабенови консерванти. Препоръчителен е прием на пробиотици и изключването на храните съдържащи парабени.
4-Hydroxyhippuric Acid Повишен при администриране на парабени чрез храни и козметика. Консумацията на плодове, съдържащи полифеноли, богати на антоцианини, флавоноли и хидроксицинамати може да увеличат нивата в урината. Препоръчително е избягването на парабени.
DHPPA (dihydroxyphenylpropionic acid) Повишен при свръхрастеж на полезни бактерии, като лактобацили, бифидобактериите и Е. coli в гастро-интестиналния тракт.

Маркери за свърхрастеж на Clostridia

4-Hydroxyphenylacetic acid Повишен при свръхрастеж на Clostridia. Представлява тирозинов метаболит. Свързва се с бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO) или заболяване на тънките черва (цьолиакия).
HPHPA (3-(3-hydroxyphenyl)-3-hydroxypropionic acid) Повишен при свръхрастеж на Clostridia (включително C. sporogenes,C. caloritolerans и C. botulinum) в ГИТ. Този метаболит е често повишен при аутизъм, психични разстройства и храносмилателни проблеми. Инхибира ензимът допамин-B-хидроксилаза.
4-Cresol Повишен при свръхрастеж на C. difficile. Този метаболит е често повишен при аутизъм, психиатрични разстройства и храносмилателни проблеми. Инхибира ензимът допамин-B-хидроксилаза.
3-Indoleacetic Acid Повишен при свръхрастеж на C. stricklandii, C. lituseburense, C. subterminale и C. putrefaciens. Преставлява метаболит на триптофана и е често срещан междинен продукт  при изчерпване на триптофан.

 

Цена: 190 USD + транспортна такса

TOP