OAT – тест за органични аминокиселини

Какво преставляват органичните аминокиселини и защо ги изследваме?

Органичните аминокиселини са междинни или крайни продукти на метаболитните процеси в тялото. Всяка минимална промяна породена от липса на кофактори, неблагоприятни генетични мутации или микробен свърхрастеж, повлияват хода на протичане на тези биохимични процеси. В резултат на което, нови метаболити започват да се натрупват, увреждайки обмяната на нутриентите и производството на енергия в клетките. В последствие възникват и патологични изменения в тъканите. Тези киселинни съединения, организма ни обезврежда и екскретира чрез урината. Те не се реабсорбират в бъбречните тубули след гломерулна филтрация, и концентрацията им в урината е 100 пъти по-голяма, за разлика от тази в кръвния серум. Това прави изследването на урина най-подходящо за анализ на органичните аминокиселини. Към днешна дата са установени над 1000 метаболити в урината, но само ограничен брой от тях са с клинично значение.

Защо ОАТ?

Изгорелите газове които излизат от автомобила, са остатъчен продукт от изгарянето на горивото. Съставът им може да ни каже колко ефективно работи двигателят.

Респективно, органичните киселини отделяни в урината са остатъчни продукти на метаболизма и показват колко ефективно функционират ензимните системи.

 • Тестът за органични аминокиселини предоставя детайлен поглед върху метаболизма, базиран на изчерпателна количествена оценка на 76 метаболита в урината.
 • Предоставя информация за цикъла на Кребс, т.е. как клетката произвежда енергия, проследявайки всяка стъпка от този процес. При проблеми с хронична умора, тестът може да е ключът за установяване на причината.
 • Проследява метаболизма на мазнините, което е от значение при проблеми с поддържането на здравословно тегло или при поява на силна умора по време на спазване на високо мазнинен хранителен режим. Тестът проверява за нуждата от ключови хранителни вещества, като карнитин, които да помогнат за превръщането на мазнините в енергия.
 • Метаболизмът на въглехидратите е друг важен аспект и този раздел от теста може да бъде полезен при проблеми с енергията, лош контрол на кръвната захар или за оптимизиране на формата при професионални спортисти.
 • Метилацията и нуждата от метилови групи в ОАТ теста може да се проследи чрез пиримидиновите метаболити и нивата на витамин В12. Разликата с кръвните тестове е това, че в ОАТ по-точно се показва колко фолат и B12 всъщност се използват от клетката.
 • Оксидативният стрес е един от основните фактори за възникване на възпаление в тъканите и чрез теста може да се проследи способността за производство на мощните антиоксиданти - глутатион и коензим Q10.
 • Едно от най-важните приложения на теста е, че е индикатор за чревна дисбиоза. Свръхрастежа на гъбички и бактерии е съществена причина за храносмилателни проблеми, проблеми с кожата, умора, тревожност, проблеми с поведението.
 • ОАТ тестът проследява и метаболитите на невротрансмитерите допамин, серотонин, норадреналин и адреналин. Помога да се установи причината за здравословни проблеми като тревожност, депресия и безсъние.
 • Препоръчва се, като първоначален скринингов тест за оценка на здравето на пациента.

Клиничните прояви на органичните окисления варират в широки граници и могат да включват от нарушение на поведението, психично и физично забавяне на развитието, хипо- или хипергликемия, енцефалопатия, летаргия, хиперактивност, припадъци, дерматит, дисморфни черти на лицето, микроцефалия, макроцефалия, анемия, имунна недостатъчност с чести инфекции, кетоза, ацидоза, нарушение на слуха, говора или зрението, периферна невропатия, гадене, кардио-респираторен арест и кома. Това прави ОАТ теста приложим при широк спектър на заболявания.

Теста е с диагностична стойност при:

 • Всяко хронично заболяване с неизяснен произход - хронична умора, фибромиалгия, натоварване с микотоксини, Лаймска болест, автоимунни заболявания, болки в ставите, свръхчувствителност към химични вещества.
 • Депресия, тревожност, промени в настроението, главоболие, проблеми със съня, аутизъм, дефицит на внимание, шизофрения, ОКР, Алцхаймер и други проблеми с психичното здраве.
 • Кожни проблеми - акне, екзема, дерматит.
 • Храносмилателни проблеми - подуване на корема, газове, запек, гадене, киселини, затлъстяването и затруднена редукция на тегло, отслабване, въглехидратен дисбаланс.
 • Спортисти и биохакери – помага при оптимизиране на възстановяването, чрез оптимизиране на функцията на митохондриите, метаболизма на мастните киселини и недостига на хранителни вещества
 • Предотвратяване на заболявания – като се използва като скринингов тест при здрави индивиди.
Маркери за гъбичен свръхрастеж
Citramalic Acid Повишен е при свърхрастеж на Saccharomyces или Propionibacteria. Препоръчителен е широкоспектърен пробиотик за възстановяване на баланса на флората.
5-Hydroxy-methylfuroic Acid Повишен е при свръхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
3-Oxoglutaric Acid Показва възможен растеж на дрожди в гастро-интестиналния тракт. Препоръчителен е широкоспектърен пробиотик за възстановяване на баланса на флората.
Furan-2,5-dicarboxylic Acid Повишен е при свърхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
Furancarbonylglycine Повишен е при свръхрастеж на Aspergillus и други гъбички в стомашно-чревния тракт. Препоръчителен е прием на медикаменти или натурални противогъбични препарати, заедно с високоефективни пробиотици.
Tartaric Acid Повишен при свръхрастеж на Candida spp. Произвежда се чрез въздействие на хиалуронидаза върху междуклетъчния матрикс. Разграждането на хиалуроновата киселина произвежда винена киселина и арабиноза. Препоръчителен е прием на противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за възстановяване на чревната флора.
Arabinose Повишен при свърхрастеж на Candida spp. Произвежда се чрез въздействие на ензима хиалуронидаза върху междуклетъчния матрикс. Разграждането на хиалуроновата киселина произвежда винена киселина и арабиноза. Препоръчителен е прием на противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за възстановяване на чревната флора.
Carboxycitric Acid Повишен при свръхрастеж на дрожди в ГИТ. Препоръчителен е прием на билкови противогъбични препарати и широкоспектърни пробиотици за намаляване на растежа.
Tricarballylic Acid Повишен при свръхрастеж на F. verticillioides. Преставлява метаболит отделен от фумонизините – гъбични токсини по време на преминаването им през ГИТ. Често срещано при прием на царевица или храна на основата на царевица, замърсена с фумонизини.
Маркери за бактериален свръхрастеж
Hippuric Acid Повишен при бактериалнен свръхрастеж в гастро-интестиналния тракт и разграждане на хлорогенната киселина, често срещано вещество в плодови напитки и зеленчуци. Преставлява бактериален продукт на метаболизма на фенилаланина. Препоръчителен е прием на натурални антибактериални агенти и/или широкоспектърни пробиотици.
2-Hydroxyphenylacetic Повишен е при бактериален свръхрастеж в гастро-интестиналния тракт.

Препоръчителен е прием на натурални антибактериални агенти и/или широкоспектърни пробиотици.

4-Hydroxybenzoic Acid Маркер за чревна дисбиоза. Може да бъде повишен и при прием на храни като конфитюри и пълнеж за пай, съдържащи парабенови консерванти. Препоръчителен е прием на пробиотици и изключването на храните съдържащи парабени.
4-Hydroxyhippuric Acid Повишен при администриране на парабени чрез храни и козметика. Консумацията на плодове, съдържащи полифеноли, богати на антоцианини, флавоноли и хидроксицинамати може да увеличат нивата в урината. Препоръчително е избягването на парабени.
DHPPA (dihydroxyphenylpropionic acid) Повишен при свръхрастеж на полезни бактерии, като лактобацили, бифидобактериите и Е. coli в гастро-интестиналния тракт.
Маркери за свърхрастеж на Clostridia
4-Hydroxyphenylacetic acid Повишен при свръхрастеж на Clostridia. Представлява тирозинов метаболит. Свързва се с бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO) или заболяване на тънките черва (цьолиакия).
HPHPA (3-(3-hydroxyphenyl)-3-hydroxypropionic acid) Повишен при свръхрастеж на Clostridia (включително C. sporogenes,C. caloritolerans и C. botulinum) в ГИТ. Този метаболит е често повишен при аутизъм, психични разстройства и храносмилателни проблеми. Инхибира ензимът допамин-B-хидроксилаза.
4-Cresol Повишен при свръхрастеж на C. difficile. Този метаболит е често повишен при аутизъм, психиатрични разстройства и храносмилателни проблеми. Инхибира ензимът допамин-B-хидроксилаза.
3-Indoleacetic Acid Повишен при свръхрастеж на C. stricklandii, C. lituseburense, C. subterminale и C. putrefaciens. Преставлява метаболит на триптофана и е често срещан междинен продукт  при изчерпване на триптофан.
Оксалатни метаболити
Glyceric Acid Повишен при генетична хипероксалурия тип II. Нормалните стойности на глицериновата киселина изключват генетичен дефект, като причина за повишаването на оксаловата киселина в урината.
Glycolic Acid Повишен при генетична хипероксалурия тип I. Нормалните стойности на гликоловата киселина изключват генетичен дефект, като причина за повишаването на оксаловата киселина в урината. Гликоловата киселина се съдържа в различни плодове и зеленчуци.
Oxalic Acid Повишен при свърхрастеж на Aspergillus, Penicillium, или Candida spp, прием на високи дози витамин С, отравяне с антифриз (етилен гликол) или генетична мутации или SNPs в оксалатния метаболизъм.
Метаболити на гликолизата
Lactic Acid Повишен при неспецифични влияния, като силови упражнения, бактериален свръхрастеж, шок, лоша перфузия, дефицит на В-витамини, митохондриална дисфункция или анемия. Възможността за вроден дефект в метаболизма се увеличава, когато млечната киселина надвишава 300 mmol/mol креатинин. Налице са и други вродени дефекти в метаболизма, които протичат с повишена млечна киселина, включително нарушения на въглехидратния метаболизъм, дефицит на пируват дехидрогеназа и разстройства на митохондриите.
Pyruvic Acid Повишен при неспецифични влияния, като силови упражнения, бактериален свръхрастеж, шок, лоша перфузия, дефицит на В-витамини, митохондриална дисфункция или анемия. Възможността за вроден дефект в метаболизма се увеличава, когато стойността надвишава 100 mmol/mol креатинин.
Митохондриални маркери – цикъл на Кребс
Succinic Acid Повишен при излагане на токсични органични и метални съединения, относителен дефицит на рибофлавин и/или коензим Q10. Продукт е на бактериално разграждане на неусвоен глутамин. Намалените нива може да се дължат на дефицт на левцин/изолевцин. Препоръчителен е прием на рибофлавин и/или коензим Q10.
Fumaric Acid Повишен при нарушена функция на цикъла на Кребс, дефект в ензима фумараза или в митохондриална функция. За да се поддържа митохондриалната функция е препоръчителен прием на коензим Q10, NAD +, L-карнитин и ацетил-L-карнитин, рибофлавин, никотинамид, биотин и витамин Е.
Malic Acid Леко повишените нива показват повишена нужда от ниацин и коензим Q10. Когато e повишен едновременно с лимонена, фумарова и 2-кетоглутарови киселини, това е показател за митохондриална дисфункция.
2-Oxoglutaric Acid Повишен при прием на витамини или прием на 2-кетоглутарова киселина като добавка. Превръщането на 2-оксоглутанова киселина в сукцинил-КоА изисква коензим А (получен от пантотенова киселина), флавин аденин динуклеотид (FAD) мполучени от рибофлавин и тиамин.
Aconitic Acid Повишен при митохондриална дисфункция (например комплекс I и Pierson Syndrome) и намален глутатион. Аконитаза, ензимът който метаболизира лимонената и аконитната киселина, зависи от нивата на глутатиона.
Citric Acid Повишен при повишен прием на храни, съдържащи лимонена киселина, в резултат на дрожди, произвеждащи лимонена киселина или инхибиран цикъл на лимонената киселина.

Може да бъде показател и за изчерпване на глутатиона. Ако стойности на пироглутаминова киселина са ниски, порепоръчителни са добавки съдържащи глутатион или N-ацетил-цистеин.

Митохондриални маркери – аминокиселинни метаболити
3-Methylglutaric Acid

3-Methylglutaconic

Повишени са при намалената способност да се метаболизира аминокиселината левцин. Тази аномалия се открива при генетичното заболяване метилглутаконова ацидурия и при митохондриална дисфункция. Препоръчителен е прием на коензим Q10, ниацин, L-карнитин и ацетил-L-карнитин, рибофлавин, никотинамид, биотин и витамин Е.
3-Hydroxyglutaric Повишените нива са показател за дефицит на глутарил CoA дехидрогеназа. Този ензим участва в разграждането на лизин, хидроксилизин и триптофан и се свързва с генетичното заболяване глутарова ацидурия тип 1. Симптомите на дефицит са разнообразни: енцефалопатия, аутизъм, церебрална парализа и други неврологични отклонения. Лечението включва спазване на диета с ниско съдържание на лизин и добавки с карнитин. Лекото повишение може да показва митохондриална дисфункция.
Метаболизъм на невротрансмитери
Метаболити на фенилаланин и тирозин
HVA (homovanillic acid) и VMA (vanillylmandelic acid) HVA е метаболит на допамина и VMA е метаболит на епинефрин и норепинефрин, често са повишени при увеличени стресови ситуации (катехоламини) или интоксикация с олово. Повишени нива на HVA може също са резултат от прием на L DOPA, допамин, фенилаланин или тирозин, или поради свърхрастеж на Clostridia.
HVA/VMA Ratio Повишено съотношение при намалена конверсия на допамин в норепинефрин от ензима допамин бета-хидроксилаза. Инхибирането на този ензим обикновено се причинява от метаболити на Clostridia.
DOPAC (dihydroxyphenylacetic acid) Друг основен метаболит на допамина. Нивата на DOPAC могат да бъдат повишени поради инхибиране на ензима допамин бета хидроксилаза (DBH) от метаболити на Clostridia, музаритна киселина (продукт на плесени), лекарства като дисулфирам, аспартам или дефицит на ензима DBH поради недостиг на мед, витамин С или ябълчена киселина. Намалените нива на DOPAC може да се дължат на намален прием или абсорбция на прекурсорите фенилаланин и/или тирозин или намалени количества на кофакторите тетрахидробиоптерин и витамин В6. Нивата на DOPAC също могат да бъдат ниски поради лечение с инхибитори на моноамин оксидаза (МАО) или генетични полиморфизми (SNPs) на МАО или алдехид дехидрогеназа (ALDH).
HVA/DOPAC Ratio Повишената конверсията на DOPAC в HVA може да се дължи на високи дози S-аденозил метионин (SAMe) и/или добавки като метилтетрахидрофолат или метилкобаламин, които повишават ендогенния SAMe. Намаленото превръщане на DOPAC до HVA най-често се дължи на генетичен дефицит на катехол-О-метилтрансфераза (COMT) и/или хранителен дефицит на S-аденозил метионин (SAMe).
Метаболити на триптофан
5-Hydroxyindoleacetic Acid Метаболит на невротрансмитера серотонин. Повишените стойности могат да са резултат от прием на триптофан или 5 хидрокситриптофан (5-HTP). Ниските стойности колерират с недостатъчно производство на серотонина. Често леко повишени са нивата при прием на храни с високо съдържание на серотонин: авокадо, банан, домат, слива, орех, ананас или патладжан. Намерени са високи стойности и при карциноиден синдром.
Quinolinic Acid Повишен при хронични инфекции, дегенеративни изменения  на централната нервна система, прием на добавки с триптофан, или излагане на фталати. Препоръчително е да се преустанови суплементацията с триптофан и отстранят замърсителите от околната среда, при прием на ацетил L-карнитин, мелатонин, В6, куркума и чесън.
Kynurenic Acid (KYNA) Повишен при прием на добавки с триптофан или хронични инфекции. При генетични дефекти се откриват много високи стойности в урината.
Пиримидинови метаболити – фолатен метаболизъм
Uracil Фолиевата киселина участва, като донор на метилни групи при превръщането на урацил в тимин, Повишените нива се установяват при дефект в метаболизма на фолиевата киселина. Открива се при около 10% от децата с аутизъм.
Thymine Високите стойности са свързани с възпалителни заболявания и рак. Повишени пиримидинови метаболити се наблюдават при дефицит на дихидропиримидин дехидрогеназа, рядко генетично заболяване, което се свързва с припадъци и аутизъм.
Кетони и оксидация на мастни киселини

 

3-Hydroxybutyric Acid

Acetoacetic Acid

Преставляват крайни продукти на бързо или прекомерно разграждане на мастни киселини. Повишени нива се наблюдават при продължителното гладуване, протеиново недохранване, диета с високо съдържание на мазнини, дефицит на витамин В12, тежък свръхрастеж на Candida spp. и белодробни инфекции.
4-Hydroxybutyric Acid Умерено повишен при прием на добавки съдържащи 4-хидроксимаслена киселина (гама-хидроксимаслена киселина). Високи нива се срещат при генетичен дефект на сукцин алдехид дехидрогеназа.
Adipic Acid Умерено повишен при прием на високи дози желатин или други „junk“ храни съдържащи адипинова киселина като добавка, или дефект в метаболизма на мастните киселини. Препоръчителен е прием на L-карнитин или L-ацетил-карнитин.
Suberic Acid

Sebacic Acid

Ethylmalonic Acid

Methylsuccinic Acid

Повишени нива се дължат на дефицит на карнитин, продължително гладуване или повишен прием на триглицериди от кокосово масло или адаптирано мляко. Дефектите в окисляването на мастни киселини протичат с хипогликемия и летаргия. Независимо от причината, препоръчителен е прием на L-карнитин или ацетил-L-карнитин.
Нутриенти
Methylmalonic Acid

(Vitamin B12)

Леко повишени нива на метилмалонова киселина се свързват с недостиг на витамин В12, или други фактори, като пернициозна анемия, малабсорбция, или гастроентерит при кърмачета. Високите нива са характерни при наличие на генетичен дефект.
Pyridoxic Acid

(Vitamin B6)

Повишен е при скорошен прием на витамин В6. Намален при повишени нива на оксалати и/или намалено количество на невротрансмитери.
Pantothenic Acid

(Vitamin B5)

Повишен при скорошен прием на витамин В5.
Glutaric Acid

(Vitamin B2)

Повишен при дефицит на рибофлавин, често срещано и при повишаване на глутаровата киселина, дефекти на окисляването на мастни киселини, прием на валпроева киселина (Depakene) или цьолиакия. Препоръчителен е прием на рибофлавин и коензим Q10. Среща се при повишаване при 10% от децата с аутизъм.
Ascorbic Acid

(Vitamin C)

Повишен при прием на добавки. Високите стойности при висок прием (над 2000 mg/ден) и повишени нива на оксалова киселина, увеличават риска от нефролитиаза.
3-Hydroxy-3-

methylglutaric Acid

(Coenzyme Q10)

Предшественик на коензим Q10 и холестерола. Повишен при свръхрастеж на гъбички, намален синтез на коензим Q10, или прием на статини.
N-Acetylcysteine Acid Мощен антиоксидант, който увеличава запасите на глутатион в организма. Заедно с глутатиона, директно се свързва с токсичните метаболити.
Methylcitric Acid

(Biotin (Vitamin H)

Повишен при дефицит на биотин (Витамин Н), който може да се дължи на малабсорбция, прекомерен прием на суров яйчен белтък, дисбиоза, или генетичен дефект на биотин-зависими ензими. Препоръчителен е прием на биотин във високи дози.
Показатели за детоксикация
Pyroglutamic Acid Преставлява метаболит на глутатиона, антиоксидант който свързва токсичните съединения в черния дроб. Повишен е при дефицит на глутатион, прием на ацетаминофен, генетичен дефект, някои антибиотици или прием на определени бебешки храни. Препоръчителен е прием на липозомален глутатион, N-ацетил-цистеин или селен.
2-Hydroxybutyric Acid Повишен при токсична експозиция, дефект в метилирането или дефицит на метилтетрахидроксифолат (МТHFR), метилкобаламин (B12) или бетаин. Представлява метаболит от разграждането на цистатионин, образуван при висок оксидативен стрес.
Orotic Acid Повишен при лекарствена токсичност на черния дроб, вирусна чернодробна инфекция, стомашно-чревно кървене или вродени дефекти в метаболизма на амоняка.
2-Hydroxyhippuric Acid Повишен при прием на аспирин (салицилати), свърхрастеж на бактерии в червата, или след приема на аспартам.
Метаболити на аминокиселини
2-Hydroxyisovaleric Acid

2-Oxoisovaleric Acid

3-Methyl-2-oxovaleric Acid

2-Hydroxyisocaproic Acid

2-Oxoisocaproic Acid

Умереното увеличаване може да бъде резултат от лактатна ацидоза, кетоза или дефицит на витамин Б1. Повишената 2-хидроксиизокапронова киселина в урината се свързва и със синдрома на правото черво.

Значителното увеличение на метаболитите на аминокиселините с разклонена верига е свързано с генетични нарушения (MSUD) и дефицит на пируват дехидрогеназа. Препоръчителен е прием на тиамин.

2-Oxo-4-methiolbutyric

Acid

Повишен при вродена дефект в метаболизма на метионина. Потвърждение чрез тестване на плазмени аминокиселини.
Mandelic acid Повишен при прием на хранителни добавки с фенилаланин, при излагане на стирен. Сигнификантно високи нива се срещат  при фенилкетонурия.
Phenyllactic Acid Метаболит на фенилаланина. Повишен при прием на храни богати на фенилаланин или хетерозиготен носител за генетичното заболяване фенилкетонурия (ФКУ). Стойностите наблюдавани при клинично диагностицирана ФКУ, обикновено надвишават 200 mmol/mol креатинин.
Phenylpyruvic Acid Повишен при прием на фенилаланин, хетерозиготен носител на ФКУ или дефицит на биоптерин. Сигнификантно високи нива се срещат при фенилкетонурия.
Homogentisic acid Повишен при генетичен дефект (алкаптонурия). Леко увеличените нива може да показват хетерозиготен носител на дефекта.
4-Hydroxyphenyllactic

Acid

Повишен при тирозинемия, вероятно поради недоразвитие на ензимите при кърмачета или генетични дефицити, при повишен прием на тирозин съдържащи храни, бактериален свърхрастеж в червата, синдром на правото черво, или чернодробно заболяване.
N-acetylasparatic acid Повишен при генетичен дефект (болестта на Карнаван),

потенциално фатално заболяване, причиняващо дегенерация на мозъка.

Malonic Acid Леко повишените нива нямат клинично значение.
Phosphoric Acid Екскрецията на фосфат с урина е правопропорционална на приема му с храна. Високо съдържание на фосфати съдържат следните храни: газирани напитки, бонбони, сладолед, шоколад, майонеза, замразена пица, пушени меса. Излишъкът от фосфат се наблюдава при хиперпаратиреоидизъм, резистентен на витамин D рахит, обездвижване след параплегия или патологична фрактура, интоксикация с витамин D, експозиция на олово, бъбречно увреждане, фамилна хипофосфатемия и метаболитна ацидоза. Ниските нива са показател за намален прием на фосфати или недостиг на витамин D.

Цена: 320 USD + транспортна такса

Детокс Център не носи отговорност за проби, чиито неправилна подготовка, недостатъчно количество материал или изтичане на съдържанието, са предпоставка, за това да не може, да бъде извършен анализ. Изключение правят кръвни проби, които са взети в Детокс Център в гр. София и гр. Бургас.

Стойността на транспортната такса не се възтановява. Повторна проба се изпраща за сметка на пациента.

TOP