Удоволствието от хубавата храна с вино, сирена и пресни ягоди за десерт, може да бъде помрачено от появата на неприятни последици: стомашно-чревни неразположения, главоболие, мигрена, кожни проблеми, сърцебиене, хрема или запушен нос.

Активирането на тези проблеми може да е проява на хистаминова непоносимост.

Какво представлява хистаминът?

Хистаминът изпълнява жизнено важни функции. Той естествено се синтезира от човешкия организъм. Хистамин се приема и чрез храната, тъй като присъства в животинските и растителните продукти.

В какво се изразява хистаминовата непоносимост?

Когато нивото на хистамина в организма е твърде високо и е налице хистаминова непоносимост, започват да се проявяват алергични реакции. Проявата им и тежестта на симптомите зависят от индивидуалните прагове на поносимост.

Как протича този процес?

Обикновено, приетият чрез храната хистамин, се разгражда в организма от ензима ДАО (Диаминооксидаза). Когато ензимът е с ограничена активност или е потиснат, хистаминът не може да бъде напълно разграден.

Най-честите причини за натрупване на излишен хистамин в организма са:

 • консумация на храни, богати на хистамин
 • консумация на храни, предизвикващи производство и освобождаване на хистамин
 • недостатъчно производство на ДАО ензим
 • инхибиране на ДАО чрез лекарства, алкохол

Как може да се провери наличието на хистаминова непоносимост?

Хистаминова непоносимост може да бъде установена посредством кръвен тест. Този кръвен тест измерва степента на активност на ДАО ензима, който разгражда хистамина. Това дава възможност за индивидуална проверка за наличие на хистаминова непоносимост и ако е налице такава, в каква степен е нейната тежест.

Какви други скрити причинители на здравословни проблеми могат да съществуват?

Главоболие, мигрена, стомашно-чревни или дерматологични проблеми могат да бъдат причинени от забавена хранителна алергия (хранителна алергия тип 3). При този вид алергия организмът реагира със защитен имунен отговор срещу определени храни.

С кръвния тест ImuPro, можете да проверите дали е налична такава хранителна алергия от забавен тип.

Какво може да се направи при потвърждение на хистаминова непоносимост?

В случай, че се потвърди подозрението за хистаминова непоносимост е необходимо да се премине към дългосрочна промяна на хранителните навици – прием на храни, които не съдържат хистамин, или такива с ниско хистаминово съдържание. Терапията за хистаминова непоносимост може да бъде оптимизирана и посредством допълнителен прием на медикаменти. Потърсете Вашия лекар или терапевт за диагностика и съвет за най-подходящата за Вас терапия при съмнение за хистаминова непоносимост.

Към кои храни трябва да бъдете предпазливи?

Хистаминът се синтезира в храните вследствие на дейността на бактерии, особено в периода на зреене. Храни, които се оставят да узреят или се съхраняват твърде дълго време, често показват високо съдържание на хистамин.

Някои храни съдържат много високи количества хистамин като:

 • Алкохол – по-специално червено вино и пшенична бира
 • Сирена – ементал, пармезан, гауда, горгонзола
 • Месо и месни продукти – свинско месо, салам, пушена шунка
 • Риба – тон и сьомга
 • Зеленчучи – кисело зеле, домати, спанак
 • Оцет – балсамов оцет

Някои храни имат свойството да освобождават хистамини, напр.: банани, шоколад, ягоди, домати. Те способстват за освобождаване на присъщия за организма хистамин, като по този начин увеличават нивото му в организма.

Цени

 • Хистаминова непоносимост (самостоятелно изследване): 82 лв
 • Хистаминова непоносимост (допълнение към ImuPro): 70 лв

За допълнителна информация относно теста за хистаминова непоносимост, както и за непоносимост към други храни посетете www.imupro.bg

Изтегли примерен резултат

TOP