High Dose Vitamin C I.V

Витамин С (аскорбинова киселина): Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти за човешкия организъм. Витамин С не се произвежда в човешкото тяло, и затова е исключително важно, да се набавя с помощта на външни източници (храна, хранителни добавки, интравенозни вливания).

Няколко ключови ензима се нуждаят от витамин С за процесите на синтез на колаген от аминокиселините пролин и лизин. Следователно, витамин С е необходим за поддържане на нормалната структура на съединителна тъкан (кръвоносни съдове, връзки, сухожилия, кожа), както и за заздравяването на рани, тъй като синтезът на съединителната тъкан е първото събитие при ремоделирането на ранената тъкан. Витамин С е незамиеним и при процеса на костно ремоделиране поради наличието на колаген в органичната матрица на костите. Витамин С е необходим за превръщане на тирозин в епинефрин (адреналин) и за синтеза на жлъчката. Витамин С присъства в големи количества в кората на надбъбречната жлеза, като тези нива се изчерпват след стимулиране на жлезата от страна на адренокортикотропния хормон (ACTH) и последващият синтез на хормона на стреса кортизол.

Показания

 • Укрепване на имунната система
 • Борба с вирусните заболявания
 • Повишен стрес
 • Възстановяване на увредени тъкани
 • Производство на колаген

Информация за терапията

Ако организмът ни бъде лишен от витамин С, тялото ни ще започне да се разпада от самата му сърцевина. В краен случай на недостиг на витамин С, можем да се окажем с диагнозата „скорбут“, чиито основни симптоми са кървене, загуба на коса и зъби, болки и подуване в ставите. Нелекуваният скорбут винаги води до фатален изход.

За щастие, дори малки количества витамин С, набавени от цитрусови плодове, и други храни, предотвратяват това състояние. За съжаление, храната и хранителните добавки обикновено не са достатъчни за постигане на оптимално здраве.

Известно е, че едва 18% от витамин С, който приемаме с храната се абсорбира, и усвоява от организма ни. Въпреки това, когато се доставя чрез интравенозна инфузия (IV), витамин С е 100% бионаличен. Това означава, че можете да поддържате надбъбречните си жлези, да поддържате енергийните нива, да подобрите и защитите кожата си, да укрепите сухожилията и костите, да засилите имунната система и да се борите с химиотерапията/радиационните странични ефекти, с помоща на силата на вече доказалият се високодозов витамин С.

Витамин С във висока доза, е особено полезен всеки път, когато сте подложени на по-големи количества стрес от обичайното, когато  чувствате прекомерна умора, когато имунната ви система се нуждае от укрепване, за да се бори с остри или хронични вирусни и бактериални инфекции. Също така, когато кожата ви трябва да бъде възстановена, след увреждане от слънцето или след хирургическа намеса, както и да облекчи страничните ефекти в следствие на химиотерапия и лъчетерапия, като умора, гадене и повръщане.

Дозировка 

Дозата на Витамин С, която ще бъде използвана за Вашата индивидуална интравенозна терапия, може да варира од 5 до 50 грама. Необходимото количество Витамин С, ще бъде определено от нашите медицински специалисти, които ще съобразят индивидуалните потребности на Вашият организъм, с актуалнят Ви статус и начин на живот.

Интравенозното вливане на Витамин С отнема 30 до 60 минути. Самата процедура се провежда в спокойна и приятна обстановка, и не създава никакъв дискомфорт. Веднага след края на процедурата, можете да продължите с ежедневните си задачи и ангажименти.

Научни факти

Витамин С се характеризира с изключително широко приложение, тъй като е ключов фактор за производството на колаген (кожа, кръвоносни съдове, връзки и кости), синтеза на адреналин и карнитин (енергия), директно засилва имунната система и има мощна антиоксидантна функция. Затова ще разгледаме всяка една, от доказаните му ползи.

Производство на колаген

Колагенът е структурен протеин, който се намира във всички човешки и животински тъкани. Той държи плътно мускулите до костите ни, също така е и основна структурна единица в изграждането на артериите, вените и капилярите.

Витамин С заедно с аминокиселините пролин и лизин, е необходим за синтеза на колаген (1). Недостатъчното количество колаген, води до изтъняване на кожата и нарушава нормалната структура на кръвоносните съдове, костите, сухожилията и връзките. Това може да доведе до поява на аневризми (изтъняване на стената на кръвоносните съдове), възможен инсулт, както и разкъсване на връзки и сухожилия, често наблюдавани при спортни наранявания.

Високите дози витамин С, приложен интравенозно, могат да укрепят кожата и съединителната тъкан и да предотвратят последствията, свързани с недостатъчното производство на колаген.

Производство на енергия

Витамин С е необходим за процеса на разграждане на мазнините, за производство на енергия. Той участва в синтеза на молекула, наречена карнитин, която служи като совалка, за внасяне на мазнини в митохондриите, където се произвежда енергията, необходима за организма ни.

Това потвърждава, мощното влияние на витамин С върху нашите енергийни нива. Научно проучване от 2011 г. показва, че висока доза (10 грама) витамин С, приложен интравенозно, след 2 часа намалява умората при офис работниците, а положителният ефектът продължава за период от 24 часа (2).

Подсилване на имунната система

Витамин С може да окаже директен ефект срещу инфекциозни агенти като бактерии, вируси и дори ракови клетки (употребата на витамин С при рак все още е спорна, но се изучава и е обещаваща...прочетете повече по-долу).

Преди да влезе в употреба ваксината срещу полиомиелит, витамин С е използван като интрамускулна инжекция с висока доза, на всеки 8 часа, при лечението на полиомиелит с известен успех. Съвсем наскоро, при мишки, генетично модифицирани да губят способността да правят витамин С, външно вкараният витамин С е показал, че повишава способността на мишките да увеличават количеството на анти-грипните цитокини (мощни клетки на имунната система) и да се борят с грипните вирусни инфекции (3).

Антиоксидантни свойства

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да бъдат защитени клетъчните структури като колаген, протеини и ДНК, от увреждане от страна на свободните радикали и реактивните видове кислород (ROS), които са често срещани при състояния на висок стрес, хронични заболявания и инфекции.

Изследванията показват, че антиоксидантните свойства на витамин С, могат да намалят тежестта на симптомите, свързани с грипния вирус H1N1 и се считат за важна допълнителна терапия при преодоляване на вируса на грипа (4).

Рак и химиотерапия

Ролята на витамин С като терапия при онкологичните заболявания, е много противоречива. Не са проведени мащабни проучвания, които да дадът окончателно заключение, по отношение на ролята на витамин С в лечението на раковите заболявания. Ето какво е известно към този момент:

 1. Витамин С, дори във високи дози от 1,5 грама/кг (над 100 грама) е безопасен и се понася много добре, с много малко странични ефекти. Дори митът че високите дози витамин С, предизвикват образуване на камъните в бъбреците (оксалова киселина) е разсеян в последните проучвания, които показват, че нивата на оксалова киселина остават добре контролирани дори при високи дози витамин С. (5)
 2. Интравенозно приложеният витамин С става окислител при високи дози, за разлика от антиоксидантната му функция при по-ниски дози. Това е така, защото витамин С взаимодейства с кислорода и желязото, за да предизвика образуването на високи концентрации на пероксид (H2O2) в тъканите. Пероксидът се използва от имунните клетки за убиване на чужди нашественици и ракови клетки. Витамин С, причинява увреждане на ДНК-то на раковите клетки, като изчерпва техния АТФ. (7)
 3. Високи дози интравенозен витамин С, могат да се използват безопасно, заедно с химиотерапевтици (с изключение на метотрексат) и лъчелечение, в определени ситуации, при които онкологичният екип на пациента е достатъчно запознат и се съгласи да включи витамин С като допълнителна терапия. (5, 6)
 4. Висока доза интравенозен витамин С може да подобри настроението и енергията на пациентите, подложени на онкологично лечение. (5)
 5. Висока доза интравенозен витамин С може да се използва безопасно при лечение на терминални ракови заболявания, които не са реагирали на химиотерапия и лъчелечение, въпреки че може да има ограничен ефект при по-нататъшното убиване на раковите клетки. (5)

Някои от най-активните лечения и изследвания, за употребата на интавенозен витамин С във висока доза, излизат от клиниката Riordan в Уичита, Канзас, където е използван от десетилетия. В клиниката е публикуван добре известен протокол, който се е превърнал в стандарт за научни изследвания на високата доза интавенозен витамин С. https://riordanclinic.org/wp-content/uploads/2014/11/Riordan_IVC_Protocol.pdf

В допълнение, Медицинският център на Университета в Канзас също активно изследва използването на висока доза интавенозен витамин С при ракови заболявания и има клиника на пълен работен ден с 10 стола и 2 изолационни стаи, посветени единствено на лечението на онкоболни с тази терапия. http://www.kumc.edu/

Националният институт за борба с рака, на правителството на САЩ, публикува актуализирана информация за текущото състояние на научните изследвания и знания за използването на висока доза интавенозен витамин С при лечението на рак. Тук можете да получите информация. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/vitamin-c-pdq

Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен антиоксидант и няколко критични ензима се нуждаят от витамин С за да могат да синтезират колаген от пролин и лизин. Следователно, витамин С е необходим за поддържането на нормалната съединителна тъкан, както и за заздравяването на рани, тъй като синтезът на съединителната тъкан е първото събитие при ремоделирането на ранената тъкан. Витамин С е необходим и за костното ремоделиране, поради наличието на колаген в органичната матрица на костите.

Витамин С е необходим за превръщане на тирозин в епинефрин (адреналин) и за синтеза на жлъчката. Той присъства в големи количества в кората на надбъбречната жлеза. Тези нива се изчерпват след стимулация на жлезата от страна на адренокортикотропния хормон (ACTH) и последващия синтез на хормона на стреса кортизол, поради което е важно да се презарежда нивото на витамин С по време на силен стрес.

Литература

 1. Mussini E, Hutton JJ, Udenfriend S. Collagen proline hydroxylase in wound healing, granuloma formation, scurvy, and growth. Science. 157:927-9.
 2. Suh SY, Bae WK, Ahn HY, Choi SE, Jung GC, Yeom, CH. Intravenous Vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutr J, 11(7).
 3. Kim, Y, Kim H, Bae S, Choi J, Lim SY, Lee N, Lee, WJ. Vitamin C is an essential factor on the anti-viral immune responses through the production of interferon-α/β at the initial stage of influenza A virus (H3N2) infection. Immune network, 13(2), 70-74.
 4. Uchide N, Toyoda H. Antioxidant therapy as a potential approach to severe influenza-associated complications. Molecules, 16(3), 2032-2052.
 5. Hoffer LJ, Robitaille L, Zakarian R, Melnychuk D, Kavan P, Agulnik J, Miller Jr WH. High-Dose Intravenous Vitamin C Combined with Cytotoxic Chemotherapy in Patients with Advanced Cancer: A Phase I-II Clinical Trial.
 6. Ma Y, Chapman J, Levine M, Polireddy K, Drisko J, Chen Q. High-dose parenteral ascorbate enhanced chemosensitivity of ovarian cancer and reduced toxicity of chemotherapy. Science translational medicine, 6(222), 222ra18-222ra18.
 7. Tian W, Wang Y, Xu Y, Guo X, Wang B, Sun L, Esteban MA. The hypoxia-inducible factor renders cancer cells more sensitive to vitamin C-induced toxicity. Journal of Biological Chemistry, 289(6), 3339-3351.

 

TOP