Думата Фитотерапия произхожда от фитон=растение и терапия=лечение, следователно третиране и лечение на заболявания и страдания чрез растения.

На първо място фитотерапията се асоциира с нетрадиционната медицина. Всъщност лечебните растения се явяват основа за много методи на лечение в цял свят. Фитотерапията се ползва с особена популярност в Азия, Европа и Индия. Счита се, че примерно 80% от населението на света използва лечебните растения за терапия на различни заболявания. Съвременната традиционна медицина унаследява много от опита на фитотерапията. Фармацевтическата промишленост до този момент използва в по-голяма част от своята продукция, препарати от растителен произход. Ако погледнем в цифри, 77% от 150-те най-широко използвани от хората лекарства имат растителна основа. В настоящо време все повече практикуващи лекари осъзнават огромната значимост на лечебните растения в терапията.

Във фитотерапията съществуват две противоположни становища: направлението на строго аналитичната наука разглежда растението, като повече или по-малко непречистен продукт, чието активно вещество трябва да се открие, определи и проучи. Целта и е то да се изолира от растението или да си остане в растението, което да се ползва като лекарство. Според аналитичната наука само по този начин могат да бъдат постигнати обективни от фармакологична гледна точка данни, т.е. повторяемост на въздействието. Една от целите на аналитичната наука е нормирането и стандартизирането на активните вещества както в растението, така и в лекарството. Всякакви колебания са трън в очите й, а поради необозримите трудности на анализа тя не препоръчва сместване на различни билки.

Противоположното направление разглежда растението като цялостен комплекс от действащи и съпровождащи вещества и заключва, че това цяло представлява много повече отколкото сумата на отделните му съставки. Редуцирането на растението в отделни вещества се смята за ограничаване на възможностите и намаляване силата на действие на заложения в растението потенциал. Ето защо, според това направление, за една цялостна терапия би следвало да се използва растението в неговата цялост.

Ние от DeTox Center ползваме опита базиран, както на екстрактните биологични вещества, така и на комплексното въздействие на цялостното растение. Още повече ние считаме, че за пълноценното възстановяване на организма е необходим комплексен подход и това включва комбинирането на различни фитопродукти, било то като екстрактна форма, така и като смес от синергично въздейства фитовещества.

Още в древни времена хората са се научили да разделят и използват целият комплекс полезни компоненти, съдържащи се в лекарствените растения. Става дума преди всичко за етеричните масла, ароматните вещества и много други, които помагат на човека да се излекува от болестите. Сушените билки или техните прахове се използват в хапчета или капсули. От тях се приготвя чай. Растенията се добавят в алкохолните напитки, оцет или глицерин за да се придаде особен аромат на последния. Растителните прахове се използват при приготвяне на пластири и лапи, а загряти в масла от тях се получават разнообразни мазила, лечебни балсами и кремове.

Чай

Един от най-леките и популярни начини за приготвяне на лекарства от растения се явява обикновената запарка на чай. Различават се два вида чай: настойка и лечебна отвара. Настойката се получава като просто запарване на растението с гореща вода. За получаване на отварата е необходимо лечебното растине да ври във вода.

Деликатните листа и цветове е най-добре да се запарават с гореща вода, а не да врът, тъй като при кипенето се разрушават полезните етерични масла. За приготвяне на настойка е необходимо супена лъжица от билките да се залее с чаша гореща вода. След което да се покрие и да се изчака 15 минути. Възможно е също така да се приготвят чаени пакетчетаот билки. За целта използвайте плат или марля в които да поставите билките, които после да вържете под форма на вързопче.

От друга страна такива части като корени, кора или семена, използващи се в отварите, за да се получи извличане на лечебните вещества е необходимо недълго кипене. Свежите корени е необходимо да се нарежат на тънко. За приготвяне на лечебната отвара залейте една чаена лъжица билка с чаща вода, покрийте и оставете да ври в течение на 15-30 минути. Прецедете отварата. При приготвяне на отварата използвайте стъклен, керамичен или глинен съд. Алуминият оставя в чая вредни примеси и му придава горчив вкус. Чаят може да се съхранява в хладилник свеж в продължение на няколки дни.

Тинктура

Друг известен медицински препарат се явява тинктурата. Тинктурата представлява екстракт на растението във вода смесена с алкохол, глицерин и оцет. Тези прекрасни разтворители извличат химическите вещества от растенията без предварително затопляне. Съединяването на водата с разтворителите в дадения случай е необходимо, тъй като едни вещества се разтварят по-добре във вода, други в разтворители. При добавянето на настойката в гореща или хладка вода, може да я използвате като чай. За външно приложение като компреси или вани на краката, тинктурата трябва да се смеси с вода. Тинктурата може да се съхранява продължително и да се ползва при спешни, неотложни случаи. При приготвяне на лечебен мехлем в домашни условия тинктурата се добавя в балсам или масло.

Хапчета и капсули

Често при лечение ние се обръщаме към таблети. В това няма нищо осъдително. Но ако не сте изкушени от идеята да използвате лекарства, то по-добре да използвате капсули и таблети включващи в състава си вещества от растителен произход. Този метод дава възможност да се приемат вътрешно полезните, но неприятни на вкус растения. Друга положителна страна за използването на такива таблети са явява факта, че те могат да заменят лечебният чай и различните видове спиртни тинктури.

Сиропи

Сиропите са способни да направят дори най-горчивите на вкус билки да имат приятен вкус. Идеално се използват за облекчаване на лигавиците при заболявания на гърлото и дихателните пътища. Сиропа може да се приготви смесвайки захар, мед или глицерин с отвара, тинктура, билкови сокове или лечебни ликьори.

Лекарствени масла

Маслото представлява една универсална среда за осигуряване на необходимите вещества от лечебните растения. Масло от билки може да използва при приготвянето на храна, салати, а също така при масаж на болезнени части от тялото. Лечебното масло се получава на основата на обикновените растителни масла (зехтин, бадемово масло, гроздови семена или сусам). Приема се и масло направено от зеленчуци. Избраното масло не е нужно да има силен мирис, за да не премахва вкуса на билките. Поставете билките в маслото и ги оставете в продължение на седмица, след което прецедете и прелейте в бутилка. Ако възнамерявате да използвате маслото за приготвяне на храна съхранявайте в хладилник за да избегнете появата на гренясъл вкус.

Балсами

Балсами се казват препаратите създадени на мастна основа и се използват за лечение на ожулвания, рани, нарушение на кожната тъкан, за защита кожата на децата при обриви, а също и за омекотяване на суха, груба кожа и напукани устни. Балсамите се получават затопляйки билките в растително масло или мазнина до тогава докато мазнината вече не абсорбира лечебните растителни вещества. За сгъстяване на получената консистенция в прецедената смес се добавя восък.

Течни мехлеми

Течният мехлем представлява препарат за локално приложение, който съдържа алкохол или масло, както и билки притежаващи стимулиращ, загряващ ефект. Пример за това служи лютият червен пипер. Тъй като мехлемите се изпозват външно при тяхното производство се използва изопропилов спирт вместо зърнен. Препаратите в състава на които влиза изопропилов спирт, не трябва да се приемат вътрешно. Течните мехлеми загряват кожата и водят до нейното зачервяване. За да проверите чувствителността на кожата към такъв род препарати, първоначално намажете неголямо количество от тях и се убедете за локалният резултат.

В DeTox Center фитотерапията е основна част от всеки терапевтичен план. Базирайки се на дългогодишен опит във фитотерапията ние с увереност използваме познанията служейки си с над 200 вида билки под формата на отделни видове, но най-вече в удобни за прием съвременни фармацевтични форми: капсули, таблети, меки желатинови перли, ампули за перорална употреба, сиропи, мехлеми, тинктури, хомеопатични и информационни препарати.

Серия от над 60 продукта предназначени за лечение и профилактика на различни заболявания. Обхванати са основните органни и системни нарушения:

– Опорно-двигателна система
– Сърдечно-съдова система
– Дихателна система
– Храносмилателна система
– Пикочо-отделителна система
– Ендокринна система
– Нервна система
– Детоксикация
– Имуностимулация
– Отслабване
– Кожа
– Женско здраве
– Мъжко здраве
– Детско здраве

Плантапол – Испания

Производител на широка гама натурални продукти и различни екзотични сокове.

Пламека – Испания

Производител на разнообразни билкови продукти, екзотични сокове Алое Вера и Нони. Уникалност в терапията са базираните на различни растителни лечебни средства продукти използвани при олиго и литотерапията.

Маригот – Ирландия

Производител на натурален калциево – минерален комплекс от червени водорасли Lithothamnion Calcareum – серия продукти Coxamin

НутраЛаб – Канада

Производител на масло от вечерна иглика, съставна част на продукта Прим Ойл.

Sanum Gmbh

Производител на широка гама хомеопатични и фитотерапевтични препарати

Laves Gmbh

Производител на биологични субстанции онт е.коли щам “Laves”: ColiBiogen Oral, ColiBiogen Kinder и Synerga

Nutrisan

Производител на редица фитотерапевтични и витаминни комплекси: NutriC, NutriEssentials, Glucoril и др.

TOP