Колон-хидротерапията е най-ефикасният метод за детайлно и качествено изчистване на цялото дебело черво, ефективно елиминиращ натрупването на екскременти и разлагащ се материал върху чревната лигавица. Този естествен процес на прочистване елиминира всеки симптом пряко или непряко свързан с лошото функциониране на червата.

Има много процеси, които човешкото тяло използва за да се освободи от остатъчните вещества. Различните механизми за детоксикация включват кръвта, кожата, черния дроб, лимфната система, белите дробове и бъбреците. Най-ефективният обаче е прочистването на дебелото черво чрез колон-хидротерапия. Тя почиства тялото не само вътрешно, но осигурява чиста кожа, добра форма и неутрализира последиците от стреса и нездравословната храна.

Колон Хидротерапията е изключително популярна в световен мащаб. Стотици клиники и частни практики залагат именно на тази терапия като основен прочистващ и детоксикиращ метод.

Апаратура

Чистите черва са ключов фактор за здравето на целият организъм. Колон хидротерапията играе важна роля в холистичния терапевтичен подход. Благодарение на всестранните ползотврони ефекти терапията е изключително популярна сред много пациенти.

Благодарение на медицинските системи произведени от Herrmann Apparatebau обстойното, ефикасно и деликатно прочистване на колона вече не е предизвикателство. Системите от серията “Колон Хидромат” позволяват изключително проста и в същото време ефикасна терапия. От компактната стандартна версия до най-съвършеният модел с интегрирана цветна система за светлинна терапия: няма друг такъв продукт който обединява толкова много предимства в един апарат. Пациентите могат да бъдат сигурни, че ще изпитат максимална релаксация по време на терапията и ще подобрят здравословното си състояние за продължителн период от време.

Колон хидротерапията в DeTox Center се извършва с най-модерният апарат от серията на “HAB Gmbh” – Колон Хидромат Комфорт. Апаратът е изключително новаторски и притежава редица предимства пред конкурентите си:

 • автоматична вентилация
 • цветна индикация
 • интегрирана система за дезинфекция
 • измерител на водния дебит и времето на терапията
 • модерен дизайн
 • прецизен температурен контрол
 • удобни за потребителя компоненти
 • точни указания за терапия
 •  високо равнище на безопасност за пациента
 •  възможност за пускане на медицински кислород по време на терапията
 •  възможност за добавяне на пробиотик, билкови и солеви разтвори.

Herrmann Apparatebau Gmbh е сертифицирана съгласно ISO 9001 и ISO 13485.

Колон-хидротерапията е много обхватна и по пълна от клизмата. Терапията има за цел да изчисти естествената област на дефекация от ректума до сляпото черво.

Процедурата представлява контролирано вливане на предварително филтрирана, обеззаразена и темперирана вода през малък спекулум. В хода на процедурата се редуват непрекъснато цикли на вливания и прочиствания. Методът е напълно обективен и динамично адаптиращ се към здравният статус на пациента. Пациентът лежи по гръб и е под непрекъснато наблюдение от професионален терапевт, който води процедурата. Процедурата може да бъде прекъсната във всеки момент по желание на пациента или по здравослвни причини.

При болшинството от пациентите са необходими от 3 до 5 процедури за да се постигне на оптимално изчистване на цялото дебело черво. При хронични заболявания, упорит запек, антицелулитни и отслабващи процедури е препоръчително да се проведат до 10 и повече процедури. Всяка процедура е с продължителност от 40-50 минути. След първоначалните сеанси се препоръчват профилактични прочиствания през 2-3 месеца. По този начин, можете да поддържате ползите, постигнати по време на първите процедури, както и един добре функциониращ храносмилателен тракт.

Опасността от отмиване на естествената микрофлора е сведен до минимум с възможностите, които апаратите на Herrmann Apparatebau позволяват за допълнителни вливания на озонирана вода и пробиотични разтвори.

Хидротерапията на дебелото черво е съставна част от една цялостна терапевтична схема. В DeTоx Center ще ви бъде изготвен подходящ хранителен режим и терапия съобразени с вашият личен здравен статус.

Индикации

Колон – хидротерапията е доказала полезността си при следните индикации:

– запек
– газове
– диария
– атонично дебело черво
– хроничен колит
– метеоризъм
– дивертикули
– паразитни инфекции
– чревни микози, хронични кандидози
– дисбактериоза

Друга индикационна група представляват влиянията на автоинтоксикациите:

– ревматизъм, артрит
– алергични заболявания
– кожни заболявания
– слаба имунна система
– свръхтегло
– целулит
– депресии
– хронично главоболие
– бронхиална астма
– хипо и хипертония
– хронично заболяване на простата
– хронично бяло течение

Терапията е високо ефективна и при подготовка за диагностичен преглед на дебелото черво (контрастно вливане, ректоскопия, предоперативно прочистване на дебелото черво) или детайлна коремна ехография.

Контраиндикации

Колон-хидротерапия не се провежда при следните контраиндикации:

– остро възпаление на дебелото черво
– хернии
– скорошна операция
– възпалени хемороиди
– фисури
– гастро – интестинално кървенe
– перфорация
– бременност
– тежка сърдечна недостатъчност
– цироза на черния дроб

Ако имате въпроси относно възможността за прилагане на Колон хидротерапия съобразно вашето заболяване, може да се свържете с нас на посочените координати.

Допълнителните вливания на различни натурални екстракт и детокс вещества повишава с над 60% ефективността на Колон хидротерапията.

Дебелото черво е изключително ефикасен път за внасяне на лечебни субстанции в тялото, тъй като съществува пряка връзка между него и черния дроб. Така внесените субстанции ефестивно повлияват както директно лигавицата на чревният тракт, така и индиректно функцията на черният дроб и жлъчната система.

Колон-хидротерапия с екстракт от Алое Вера

Екстрактът от алое вера има противовъзпалително, омекотяващо и успокояващо чревната лигавица действие. Въздейства общо успокояващо и освежаващо върху целият организъм, по- специално върху кожата.

Колон-хидротерапия с пробиотик Pro10Biotics

Пробиотиците са важна част от терапевтичната система на червата. Чрез директното добавяне на пробиотик към колон хидротерапията се осигурява ефективно колонизиране на дебелото черво с полезна флора. Pro10Biotics е най-мощният пробиотик, съставен от 10 пробиотични щама и пребиотик, без съдържание на лактоза и глутен. С всяка добавка се колонизират нови 50 млр. живи клетки директно в дебелото черво.

Колон-хидротерапия със солеви разтвор

Вливането на солеви разтвор като част от терапевтичният цикъл значително повишава разграждането на токсични и остатъчни вещества обложени дълбоко в чревната мукоза. Посредством солевият разтвор изчистването на дебелото черво се ускорява значително. Така също се стимулира и отделянето и на жлъчка и холестеролови камъни от жлъчно-чернодробните пътища.

Колон-хидротерапия с екстракт от кафе

Колон-хидротерапията с кафе е най-могъщият инструмент за освобождаване на на токсини от черния дроб. Тя действа по уникален начин стимулирайки през порталната вена на черния дроб освобождаването на чернодробни токсини и жлъчка. По този начин черният дроб засилва детоксикиращата си способност. Този вид детоксикация значително повлиява енегийното състояние на организма, избистря главата и повишава настроението. Препоръчва се в заключителните процедури, след като основната част от колона е изчистен и черният дроб е предварително подготвен.

Колон-хидротерапия с екстракт от лайка

Екстрактът от лайка приложен в терапията има успокояващо въздействие върху лигавицата на дебелото черво и чернодробните клетки. Подобрява съня и емоционалното състояние на организма.

Колон-хидротерапия със ColiBiogen и Pro10Biotics

ColiBiogen e разтвор съдържащ метаболитни продукти на физиологичният щам Е.коли тип “Laves”. Продуктът има доказано противовъзпалително и регенериращо чревната мукоза действие. По този начин се възпрепятства прикрепването на патогенните щамове микроорганизми върху възпалената мукоза. Ефектът от комплексната добавка е намаляване на чревното възпаление, понижаване нивото на отделен при възпалението хистамин, балансиране на естествената чревна флора и укрепване на чревната мукоза, с което зничително се понижава проникването на хранителни алергени през мукозата. Това вливане е препоръчителни при всички колитни болестни картини, повишен хистамин, алергии от хранителен характер, астма, кожни проблеми и др.

Колон-хидротерапия с натурален морски магнезий

Вливането на натурален магнезий като част от колон хидротерапията повишава детоксикацията на чревната система чрез релаксация на мускулатурата, успокоява спазмите, болките от различно естество и значително релаксира цялостната нервна система.

Колон-хидротерапия със ZeoDetox

ZeoDetox е прахообразна смес от наночастици на три вида клиноптиолит. Нано смилането създава многократно по-голяма повърхност на контакт на доказано силният детоксикант. Терапията със ZeoDetox се прилага с цел изчистване на тежки метали попаднали в чревният тракт посредством вода и храна, бактериални и гъбични токсини. Терапията е особено ефективна при комплексна терапия на кандида.

Смъртта се спотайва в червата

Древната поговорка е тревожно предупреждение към съвременният начин на живот и хранителни навици. Заболяванията на храносмилателния тракт са безспорно сред най-масовите заболявания в световен мащаб. Колит, запек, киселини, газове и чувство на тежест присътват в ежедневието на всеки втори човек. Ръстът на злокачествени заболявания на храносмилателният тракт и в частност рак на дебелото черво се увеличава застрашително.

Автоинтоксикация и как се стигна дотук?

С нашите ежедневни хранителни навици с нарастващо високи количества денатурирана, бедна на фибри храна, изобилие от мазнини и захар, консерванти и други химични добавки, ние вкарваме нашите черва в непрекъснат стрес. Ние не дъвчим ефективно и се храним твърде пришпорено, не се движим достатъчно и към всичко това добавено и ежедневно психологическо напрежение води до безспорни проблеми с червата и храносмилането. Задържането на екскреторните продукти поради различни причини (запек, дивертикули, наднормено тегло) допринася за ферментация и гниене в резултат на което се отделят голямо количество токсини. Хаотичното приемане на антибиотици и химични лекарства допълнително стресира естествената ни чревна среда. Така в крайна сметка се променя симбиозата между милиардите полезни чревни бактерии и човека, процес познат като дисбактериоза (дисбиоза), а неизбежният от това резултат е автоинтоксикация.

Последствия от автоинтоксикацията!

Загубата на виталност, изтощение, хронична умора, главоболие, често боледуване, кожни проблеми, полиартрит, алергии, целулит, акне и десетки други могат днес да бъдат отнесени към автоинтоксикацията резултат от лошото функциониране на червата. За дълъг период от време имунологичните процеси в човешкото тяло бяха разглеждани от гледна точка на инфекциите, но вече е известно, че има близка връзка между асимилацията и имунната система. 80% от имунната система е разположена в стените на червата. Имуноглобулините ( протеинови субстанции със защитна способност) се произвеждат основно в червата. Професор Ото Вартбург ( носител на Нобелова награда през 1931 г.) е установил вече, че слабата имунна система, дължаща се на нарушена асимилация в червата, способства по-нататък за развитието и разпространението на ракови клетки.

Безопасна ли е колон-хидротерапията?

С новото оборудване за колон – хидротерапия, терапията е напълно безопасна.

Как можем да сравним колон-хидротерапията с клизмата?

С клизмата се постига частично изчистване на ректума и долната част на колона, докато с колон-хидротерапията се третира цялата дължина на дебелото черво. Тя е много по-ефикасна, а според д-р Уокър “Една процедура колон-хидротерапия се равнява на 30 клизми”. При обикновената клизма съществува висок риск от травмиране, докато апаратурата, аксесоарите и професионализмът при колон- хидротерапията елиминират всякакъв риск.

Болезнена ли е терапията?

Не, дори много хора намират сеансите за отпускащи и освежаващи.

Каква част от червата се прочиства по време на терапията?

Целта на терапията е прочистване на дебелото черво (колона) по цялото му протежение от ректума до илео-цекалната клапа. Това се постига последователно с течение на процедурите. Тънкитечерва могат да бъдат третирани само посредством препарати или хранителни добавки приети през устата.

Необходима ли е консултация с лекар преди първия ми сеанс?

Ако имате въпроси, свързани със здравето ви или пригодността към хидротерапията можете да се консултирате с лекарите в нашите центрове. Ако имате диагноза остър колит, херния, скорошни операции, възпалени хемороиди, фисури, гастро-интестинално кървенe, перфорация, бременност, тежка сърдечна недостатъчност или цироза на черния дроб, то не сте подходящ за терапията. Професионално извършената хидротерапия е безопасна и ако нямате някои от горните заболявания, не е е необходим специален медицински преглед преди терапията. Всички терапевти провеждащи процедурите в нашите кабинети са с медицинска квалификация и биха провели необходимата Ви консултация.

Има ли риск от бактериално или вирусно заразяване поради предходна процедура?

Рискът от заразяване е напълно елиминиран. Всички процедури се провеждат с еднократни аксесоари, а допълнително апаратите на “HAB” имат автоматична система за дезинфекция след всяка процедура.

Каква е продължителността на всяка процедура?

Продължителността е от 30 до 45 минути, но общо за посещението трябва да планирате продължителност от 1 час.

Проблем ли е ако пациентката е в менструален цикъл по време на хидротерапията?

Вашият месечен цикъл няма да попречи на успеха на лечението, но обикновено терапията се прилага от момента, в който вашето тяло е вече изчистено.

Как трябва да се подготвя за процедурата?

В DeTox Center ще бъдете детайлно информирани как да се подготвите за процедурите, но в общи линии няколко дни преди процедурите се въздържайте от тежка храна, консумирайте предимно растителни продукти и обилно количество вода. Ако страдате от нередовен корем (запек), ви препоръчваме да приемате някои от нашите продукти подходящи за това състояние.

Ще изпитвам ли дискомфорт или умора след прочистването?

Обикновено не, но при пациентите с повишена авто-интоксикация е възможен преходен дискомфорт, изразяващ се с лека умора, сънливост или гадене. В такива състояния е препоръчителен приемът на много течности и хранителен режим с преобладаване на растителни храни.

Необходимо ли е да приемам пробиотици по време или след колон-хидротерапията?

Терапията за прочистване на дебелото черво е удобен момент да възстановите или подсилите естествената микрофлора в червата, необходим фактор за качественото протичане на храносмилателните процеси. Препоръчителен е приемът на пробиотични добавки (Лактал Форте, Лактал Б) през устата, но многократно по ефективно е директното вливане на пробиотична среда непосредствено след процедурата, което е възможно с апаратите на HAB Gmbh.

Мога ли да работя веднага след терапията?

Разбира се, можете да работите, така както бихте искали след редовно освобождаване на червата.

Как мога да ангажирам час за процедура?

Може да го направите напосочените координатите.

 • 1 процедура: 150 лв
 • Пакет 3 процедури: 300 лв (в пакета е включена 1 вливане на пробиотик; пакета се прилага в рамките на един месец)
 • Пакет 5 450 лв (в пакета са включени 2 вливания на пробиотик; пакета се прилага в рамките на един месец)
 • Пакет 8 процедури: 640 лв (в пакета са включени 3 вливания на пробиотик; пакета се прилага в рамките на 2 месеца)
 • Пакет 10 процедури: 750 лв (в пакета са включени 4 вливания на пробиотик; пакета се прилага в рамките на 2 месеца)
 • Вливане на пробиотик: + 20 лв/пр.
 • Вливане на алое: + 20 лв / пр.
 • Вливане на ZeoDetox: + 20 лв / пр.
 • Вливане на солеви разтвор: + 20 лв / пр.
 • Вливане на екстракт от кафе: + 25 лв / пр.
 • Вливане на екстракт от лайка: + 20 лв / пр.
 • Вливане на магнезиев разтвор: + 15 лв / пр.
 • Вливане на ColiBiogen: + 25 лв / пр.
TOP