Labor Rosler

„Смъртта се спотайва в червата“ – е тревожно предупреждение, идващо от древността. Хипократ приканвал своите пациенти и ученици към здравословно хранене и редовно прочистване на червата.

Коремни симптоми като подуване, газове, киселини, болка, запек и диария са нетипични за нормално функциониращия храносмилателен тракт. Десетки причини показват необходимостта от модерна, прецизна и персонализирана диагностика. За разлика от другите диагностични подходи, фецес диагностиката е неинвазивна и без риск от странични ефекти. Многобройните микробиологични, химични и имунологични параметри отварят нови хоризонти, а персонализирани природолечебни и холистични терапии позволяват успешно лечение на червата.

Фецес диагностиката в Детокс Център се извършва в ексклузивно партньорство с лаборатория Labor Rosler.

Лаборатория Labor Rosler има над 30 години опит във фецес диагностиката. Специализирана е в персонален анализ, експертиза и епикриза на десетки специфични параметри от микробиологията, имунологията, биохимията и нутриционистиката само на база на фекална проба.

Фецес диагностиката в Labor Rosler е изключително прогресивна и модерна. Тя се различава от конкурентните с обширност, терапевтични препоръки и оптимална прецизност.

Всичко за червата чрез фецес диагностика - видео

Храносмилателната система е най-комплексната и същевременно сложна система в човешкото тяло. С разгърната площ от над 400 м2 , тя представлява най-сложната екосисстема в човешкият организъм съчетаваща различни функции: храносмилателна, екзокриннна, имунна, детоксикираща и нерворегулираща.

На всеки етап от тази система има сложни взаимовръзки между биохимични, микробиологични и енегийни процеси.

 • Храносмилателен процес: киселинно/алкални секреции в зависимост от хранителният състав, храносмилателни ензими, перисталтика на червата, полезни бактерии.
 • Микробиологична хомеостаза: В червата на всеки човек са колонизирани милиарди микроорганизми, които живеят в сложна динамика помежду си. Този микробиом се състои от няколко основни групи: сапрофитни (полезни) бактерии (Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили) и други анаеробни (например Клостридиа), аеробни (разл. щамове Е.коли, Ентерококи, Клебсиела….), чревни гъбички (Кандида, Геотрихум) и паразити. Понякога в червата се заселват агресивни колонии, които предизвикват тежка картина: ентеропатогенни бактерии (Салмонела, Шигела) и вируси (Рота вирус, Норо и др). Тази микрофлора се грижи за неспецифичната имунната защита, смилане на храната, производство на витамини от група В, азотни съединения и др. Анализирайки чревната флора е важно да се направи пълен обзор на наличните микроорганизми, а не целево търсене на патогени, защото само детайлният баланс на флората може да покаже реалната картина и вътрешни взаимодействия.
 1. Имунна защита на организма: 80% от имунната система е концентрирана в червата. Морфологичната основа се състои в Пайрови плаки, разположени в тънките черва, лимфни фоликули, лимфоцити и мастоцити разположени в епитела на дебелото черво и апендикса. Тази система осъществява специфична защита с антитела от различни груги IgG, IgM, IgE и по-специално IgA, предпазващ от ензимно разграждане при развитие на бактерии, и Дефензин (пептиди разположени в чревните стени предпазващи от проникването на микроби). Така също има неспецифична защита, изразяваща се в стомашна киселинност, храносмилателни ензими, лизозим, макрофаги, анаеробна бактириална среда и перисталтика.
 2. Нервно-вегетативни регулации: В червата се образува основна част от невротрансмитерите в организма. Това са вещества посредници в предаването на информация между невроните. Всеки процес на нервно взаимодействие се осъществява с тяхна помощ. Тук се проследяват невротрансмитерите: Хистамин (вещество отделяно при алергии и възпаления), напоследък става много популярно заболяването хистаминова непоносимост, с което се обясняват редица нарушения в организма, като стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, световъртеж, ниско кръвно, менструални болки, нощно изпотяване, сухота или обилна носна секреция, необяснимо безпокойство, кожна дразнимост и други. Серотонинът е невротрансмитер, отговорен за нашето насторение и състояния на раздразнимост и депресивност. Ниският серотонин може да предизвика спад на насторение, апатия, депресия, нарушен сън, а високият – необяснима въбуда и дразнимост. Допамин се свързва със състояния на зависимости, но най-популярен е при диагностициране на болестта на Паркинсон.

Насоките за фецес диагностика условно могат да са разделят на две групи:

 1. Симптоми и заболявания, локализирани в храносмилателната система:
 • Подуване на корема,
 • Газове,
 • Запек,
 • Разстройство,
 • Болки в корема с неустановена причина,
 • Киселини,
 • Колики,
 • Гадене,
 • Повръщане,
 • Чревно кървене с неизяснен призход,
 • Колит,
 • Хроничен улцерозен колит,
 • Болест на Крон
 • Гастрит,
 • Eнтероколит,
 • Язвена болест,
 • Съмнения за паразити;
 • Диагностика за тумор на дебелото черво.
 1. Симптоми и заболявания пряко или косвено, причинени от нарушения на храносмилателния процес.
 • Пропускливост на червата
 • Често боледуване, инфекции с неясна причина;
 • Загуба на тегло, недохранване, неусвояване на храната;
 • Наднормено тегло;
 • Хранителни непоносимости;
 • Хроничен ринит, хрема;
 • Алергии;
 • Хронична умора;
 • Главоболие;
 • Лош дъх, пародонтоза;
 • Кожни проблеми (екзема, акне, псориазис, атопичен дерматит, сухота на кожата, токсични пигментации);
 • Метаболитни нарушения (висок холестерол, пикочни киселини, чернодробни дисфункции);
 • Гинекологични смущения (бяло течение, нарушена генитална флора);
 • Хронични пикочни инфекции;
 • Нарушена концентраци и памет;
 • Аутизъм
 • Синдром на дeфицит на вниманието и хиперактивност
 • Депресия, емоционални смущения;
 • Нарушен сън.

Чревна флора

Базовата чревна флора включва изследване за физиологични аеробни и анаеробни бактерии, хистамин продуциращи микоорганизми, дисбиотични бактерии, гъбички и дрожди. Всички те се преброяват точно на грам екскремент. Оценява се връзката между разнообразната флора и храносмилателните маркери и относителния баланс / дисбаланс между тях. Отбелязват се състояния на Еубиоза – Дисбиоза, Ферментация – Гниене и гъбични агенти. При анализа на чревната флора се измерва и рН на фецеса. Алкалните или киселинни промени се обясняват с промените, предизвикани от храна или флора.

Разширеният анализ включва допълнително към базовата флора, разширено изследване на Клостридия и бактерии потенциални причители на автоимунни процеси.

Храносмилателни остатъци

Лаборатория Labor Rosler анализира храносмилателните остатъци като мазнини, белтъчини, захар (въглехидрати), фибри и вода. Това точно определяне в процент (на 100 грама екскременти) показва качеството на храната и дава ценна информация за баланса на храненето, пълноценността на храносмилането и адекватността при усвояване на хранителните продукти. Разширено тестване на Labor Rosler в тази сфера от анализа на екскременти дава общ поглед на диетата и способността на тялото да възприема и усвоява.

Жлъчни киселини

Анализът на остатъчни жлъчни киселини дава отговор не само за ефективността при разграждане на мазнините, а за жлъчно-чернодробната и цялостната храносмилателна функция. Симптоми като запек, разстройство, коремни болки, горчивини, стомашен дискомфорт и други, често се дължат на неефективност на жлъчната система.

Панкреатична еластаза

Параметърът „панкреатична еластаза“ е показател за ефективността на панкреасните ензими (екзокринна функция на панкреаса). Заедно с анализа на жлъчните киселини, резултатите показват пълноценност или слабост на храносмилането, като причина за стеаторея (екскременти с високо съдържание на мазнини), на азоторея (високо съдържание на протеин), на ахарея (високо съдържание на захар), на амилорея (високо съдържание на фибри), на диария (високо съдържание на вода) и / или констипация (ниско съдържание на вода).

Този показател не дава информация за инсулинова секреция на панкреаса.

Секреторен имуноглобулин А (sIgA)

Лаборатория Labor Rosler анализира секреторният имуноглобулин А (sIgA), като индикатор за локалната защита на тялото в чревната лигавица. Стойностите показват способност за устойчивост или слабост на тази важна част на имунната система, като причина или предразположение за свръхрастеж на вредни бактерии и/ или дрожди, както и повтарящи се инфекции.

Хемоглобин

При превенция срещу рак на дебелото черво, откриването на хемоглобин във фекалиите може да се използва, като маркер за стомашно-чревен кръвоизлив. Туморите и полипите са възможен източник на кръв във фекалиите. При откриване на хемоглобин в пробата, се препоръчва извършването на изясняваща причината колоноскопия. Доказано е, че извършването на имунологичен тест за хемоглобин във фекалиите в комбинация с колоноскопия, може да намали риска от смъртност при рак на дебелото черво.

Предимството на новият имунологичен тест (iFOBT) пред стандартният тест за откриване на скрити кръвоизливи е неговата чувствителност и специфична детекция единствено на човешки хемоглобин. Преди взимането на фекална проба за теста, не се изисква спазването на специален хранителен режим, както и избягване консумацията на сурово месо, репички или храни съдържащи вит С, които да променят резултата.

Хистамин

Хистаминът е естествено вещество, отделяно от имунната система, след като е била изложена на алерген. Хистаминът също се отделя и от увредени клетки и действа като вазодилататор. Повишените показатели на хистамин посочват едно или повече от следните: хранителна непоносимост (причинена от различни хранителни съставки, хранителни добавки, оцветители, консерванти), хранителна алергия, свръхрастеж на хистамин продуциращи микроорганизми в червата, странични ефекти при употреба на лекарства, възпаления,  стрес и употреба на алкохол. Повишени стойности на Хистамин могат да се регистрират и при неефективност на ензима Ди-аминооксидаза (DAO). Това нарушение е познато, като Хистаминова непоносимост и свързано с типична симптоматика след прием на храни бързо стимулиращи отделянето на Хистамин.

Серотонин

Серотонинът е невротрансмитер, естествено вещество, отделяно от чревната нервна система. Познат е още, като „хормон на щастието“. Счита се, че ниските нива на серотонин се появяват при депресивни пациенти, а високите нива – при алергични пациенти (т.нар. късно начало), за които е известно, че приемат увреждащи храни вследствие, на което развиват по-късни симптоми.

Дефензин

Дефензин са ендогенни пептиди с антибиотична активност, произвеждани от чревния епител. Те предпазват лигавицата от това да бъде преодоляна имунната система от чревните микроби, специално грам-отрицателните бактерии. Прогресивната фецес диагностика отчита баланса между sIgA и дефензина. Ниските нива на двата параметъра показват слабост на локалната защита на тялото, високите нива на двете показва свръхреакция, докато различни нива показват възможни компенсации. Необходимо е прецизно наблюдение за извършване на специфична и успешна терапия.

Хеликобактер пилори антиген

Този патоген е основната причина за гастрит, киселини и рак на стомаха. Открива се при почти всеки втори човек – около 50% в световен мащаб. Този антигенен тест може да помогне при разграничаване на стомашни оплаквания от други причини (например, киселинност след алкохол, кафе, цигари и стрес). Определянето на Хеликобактен пилори-антиген в екскрементите е значително по-надеждно от кръвният тест за установяване на антитела, както и по-нетравмиращо и икономично от гастроскопия или дихателен тест.

Антиглиадин антитела

Параметърът Антиглиадин антитела изследва свръхчувствителност към глиадин, гликопротеин съдържащ се в глутена, който от своя страна се съдържа в пшеницата, ечемика, овеса, ръж, спелта и други често консумирани храни. Нашето тяло често реагира срещу глутена, развивайки възпаление на чревната лигавица, изразяващо се с типична чревна и системна симптоматика. Много често това смущение се проявява предимно със системна симптоматика (наднормено тегло, оточност, умора, главоболие, разсеяност, васкули и др) и по-слабо изразени чревни симптоми. В особени случаи може да се касае за заболяването цьолиакия или глутенова ентеропатия. Този параметър отговаря и на много диетични въпроси.

M2PK (пируват-киназа тип 2) – туморен маркер

Този нов и революционен параметър е много прецизен и специфичен при рак на дебелото черво (и отчасти при възпаление). Той е и помощно средство при идентифицирането на източника на чревните кръвоизливи.

Ентеропатогенни бактерии

Салмонела, кампилобактер, шигела и йерсиния са най-популярните патогенни бактерии, предизвикващи възпаление и диария. Често специфичният анализ на флората на екскрементите показва възможни патогенни микроби като Клебсиела, Протеус, Цитробактерии, Ентеробактерии и хемолитични Е. Коли като причина за чревно възпаление.

Ентеропатогенни вируси

Ротавирус, Аденовирус и особено Норо-вирус  са най-популярните патогенни чревни вируси. Установяването на ентеропатогенни вируси показва възможни причини за диария.

Ентеропатогенни паразити

Заразяването с паразити се диагностицира при голяма част от популацията.  Лаборатория Labor Rosler  извършва разширен микроскопски и антигенен тест за паразити, с което се покирва оптимално голяма част от подозираните паразитни причинители. Паразитите живеят на цикли и се отделят само периодично. За да повишите стойността на откриването, събирате една проба екскременти по време на оплакванията и/или две или три проби в продължение на 7-10 дни.

EDN/EDX

EDN е нов параметър за оценка на текущо клинично или субклинично възпаление, локализирано в червата, причинено от  хранителни алергени. Това е новротоксин произлизащ от еозинофилите, които са провокирани от алергени и патогени. Най-често се открива в тъкани, където еозинофилите се отделят активно: кожа, бели дробове, урогенитален и гастроинтестинален тракт. Акумулацията на EDN в червата се свързва с възпаления и тъканно увреждане, но специално е повишен при хранителни алергии (без непоносимости).

Диаминооксидаза (DAO)

Ензимът диаминооксидаза се произвежда от ентероцитите в тънкото черво и инактивира хистамина. Храните, съдържащи хистамин, се „обезврежат” в червата, доколкото е възможно, при здравите хора. Въпреки това, при нормална активност на ДАО и повишено количество хистамин може да съществува хистаминова непоносимост. Следователно при интерпретацията на резултатите винаги трябва да се прави връзка с клиничните симптоми (например раздразнение на кожата, главоболие, мигрена, хрема, подуване на лигавицата на носа, затруднено дишане, астма, газове, ниско кръвно налягане, тахикардия, аритмия, дисменорея или диария), както и с нивото на хистамин при дадения пациент. Малко е вероятно наличие на хистаминова непоносимост при нормално ниво на хистамин и липса на симптоми.

Калпротектин

Калпротектинът е калций и цинк свързващ протеин с антибактериални свойства, основен компонент на неутрофилните гранулоцити и макрофагите. Той е показател за остри или хронични възпалителни процеси на чревната мукоза и се използва за разграничаване на органичната и функционалната диария.

Зонулин

Зонулинът е протеин, който участва в регулирането на чревната пропускливост, като модулира тесните връзки между клетките на чревната стена. Зонулинът се свързва със специфични рецептори на епителните клетки и активира биохимични процеси, увеличаващи пропускливостта между чревните клетките. Този феномен е наречен „пропускливо черво”. Последствията от това са, че хранителни частици, различни елементи на чревното съдържимо, както и различни вещества, изградени в мукозните клетки на червата, преминават през чревната бариера, което може да причини и/или ускори процеси на скрито възпаление, алергии, ентеротоксикоза, както и автоимунни заболявания – като цьолиакия, диабет тип 1, множествена склероза или ревматоиден артрит. Зонулинът е ключов параметър при пациенти с аутизъм и дефицит на вниманието и хиперактивност.

Лаборатория Labor Rosler предлага, както единични параметри, така и диагностични панели. Причината за панелите е сложността на чревната екология, хомеостазата между многобройните части, влияещи и зависещи една от друга. Това е поглед върху цялата картина, за да се извлече най-добрата и полезна информация.

Има избор между четири диагностични панела:

 • Стандартен панел: базова чревна флора, храносмилателни остатъци, жлъчни киселини, панкреатична еластаза, секреторен IgA
 • Панел възпаления: базова чревна флора, храносмилателни остатъци, жлъчни киселини, панкреатична еластаза, секреторен IgA, зонулин, EDN/EDX, CRP, калпротектин, паразити.
 • Панел чрена пропускливост: базова чревна флора, храносмилателни остатъци, хистамин, зонулин, секреторен IgA
 • Панел алергии, глутенова непоносимост, цьолиакия: базова чревна флора, хистамин, EDN/EDX, зонулин, анти-глиадин IgA, анти-трансглутаминаза IgA.

Ценоразпис фецес диагностика на лаборатория Labor Rosler, Germany.

ЕДИНИЧНИ ПАРАМЕТРИ

Микробиология:

 • Чревна флора – Базов панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, основни дисбиотични бактерии, рН) – цена: 140 лв
 • Чревна флора – Разширен панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, разширено изследване за Клостридия, опортюнистични дисбиотични бактерии, автоимунни микробиални причинители, рН) – цена: 190 лв
 • Бактериални патогени (микробиален тест за салмонела, шигела, кампилобактер и йерсиния) – цена: 79 лв
 • Хеликобактер пилори антиген: – цена: 45 лв
 • Клостридия (разширен микробиален тест за Clostridia difficile) – цена: 62 лв
 • Паразитни патогени (разширен микроскопски и антигенен тест за паразити) – цена: 139 лв
 • Вирусни патогени (микробиален тест за норо-, адено- и рота вирус) – цена: 86 лв
 • Кандида тест (микробиален тест за кандида) - цена: 40 лв
 • Идентификация на гъбички и антимикограма (извършва се, като допълнение към панел чревна флора или кандида) – цена: 58 лв
 • Ароматограма на гъбички (анализира устойчивост на гъбички към 7 етерични масла. Извършва се като допълнителен тест към чревна флора или кандида) – цена: 35 лв
 • Панел кандида (микробиален тест за кандида, идентификация, антимикограма и ароматограма) – цена: 115 лв

Храносмилане

 • Храносмилателни остатъци (анализ на остатъчни мазнини, протеини, вода, захар и фибри) – цена: 30 лв
 • Жлъчни киселини – цена: 35 лв
 • Панкреатична еластаза – цена: 56 лв

Възпалителни маркери:

 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 60 лв
 • Калпротектин – цена: 56 лв
 • CRP – цена: 25 лв
 • Секреторен IgA – цена: 34 лв

Туморни маркери:

 • Хемоглобин – цена: 20 лв
 • М2-РК – цена: 54 лв

Хранителна непоносимост:

 • Хистамин – цена: 60 лв
 • ДАО ензим – цена: 60 лв
 • Серотонин – цена: 56 лв
 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 60 лв

Хранителна алергия:

 • EDN/EDX - цена: 90 лв
 • Хистамин – цена: 60 лв
 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 60 лв

Невротрансмитери:

 • Допамин – цена: 88 лв
 • Серотонин – цена: 56 лв

Имунни маркери:

 • Секреторен IgA – цена: 34 лв
 • Дефензин – цена: 90 лв

Глутенова непоносимост/ цьолиакия:

 • Анти-глиадин IgA – цена: 62 лв

ТЕСТОВИ ПАНЕЛИ

 • Стандартен панел (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, жлъчни киселини, панкреатична еластаза, секр. IgA) – цена: 275 лв
 • Панел възпаления (параметри от стандартен панел + зонулин, EDN/EDX, калпротектин, CRP, паразитни патогени): 610 лв
 • Панел чревна пропускливост (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, хистамин, зонулин, секреторен IgA): 310 лв
 • Панел алергии, глутенова непоносимост и цьолиакия (базова чревна флора, хистамин, EDN/EDX, зонулин, Анти-глиадин IgA, Анти-трансглутаминаза IgA): 450 лв

Забележка:

Към всяка пратка се начислява допълнителна куриерска такса от 45 лв. Резултатите се получават до 15 работни дни от датата на изпращане. Контейнери за изследването може да получите от Детокс Център София , Бургас или чрез куриер.

Детокс Център не носи отговорност за проби, чиито неправилна подготовка, недостатъчно количество материал или изтичане на съдържанието, са предпоставка, за това да не може, да бъде извършен анализ. Изключение правят кръвни проби, които са взети в Детокс Център в гр. София и гр. Бургас.

TOP