Vitalan

„Смъртта се спотайва в червата“ – е тревожно предупреждение, идващо от древността. Хипократ приканвал своите пациенти и ученици към здравословно хранене и редовно прочистване на червата.

Нищо не се е променило и днес: балансираното хранене, както и периодичното чревно освобождаване са базата за добро физическо състояние и здраве. За съжаление реалността показва обратното: небалансирано хранене и бърза храна, непоносимости и алергии, запек и раздразними черва, развитие на ентеропатогенни микроби (бактерии като кампилобактер и хеликобактер, гъби като кандида и геотрихум, паразити като бластоцити, вируси като норо).

Ползи от модерната фецес диагностика

Коремни симптоми като подуване, газове, киселини, болка, запек и диария са нетипични за нормално функциониращия храносмилателен тракт. Десетки причини показват необходимостта от модерна, прецизна и надеждна диагностика. За разлика от другите диагностични подходи, фецес диагностиката е неинвазивна и без риск от странични ефекти. Многобройните микробиологични, химични и имунологични параметри отварят нови хоризонти, а внимателни природолечебни и холистични терапии позволяват успешно лечение на червата.

Лаборатория Vitalan разполага не само с над 20 години опит във фецес диагностиката, но е специализирана в осъществяването на взаимовръзката между анализ, експертиза и епикриза. Базата на тези връзки са модерни, ексклузивно предлагани параметри, използвани за опитна експертиза и успешно доказана епикриза.

Предимства при лабораторните доклади на лаборатория Vitalan

Vitalan фецес диагностиката е изключително прогресивна и модерна. Тя се различава от тези на нашите конкуренти с обширност, терапевтични препоръки и увереност в нашата прецизност.

– ексклузивни параметри;
– основна информация за всеки от изследваните параметри;
– значение на промените във взаимовръзката между различните параметри;
– обобщение или заключение (лабораторни препоръки);
– препоръки за индивидуална терапия – реалното разрешаване на проблем, включително при тежко болни пациенти и пациенти, които са били лекувани без успех с други средства, без да ползват тестването на Vitalan.

Работно време

 

Понеделник - Петък 08.00 - 19.00
Събота: 09.00 - 15.00
Неделя: Почивен ден

 

Храносмилателната система е най-комплексната и същевременно сложна система в човешкото тяло, съчетаваща различни функции: храносмилателна, екзокриннна, имунна, детоксикираща и нерворегулираща.

На всеки етап от тази система има сложни взаимовръзки между биохимични, микробиологични и енегийни процеси.

Храносмилателен процес: киселинно/алкални секреции в зависимост от хранителният състав, храносмилателни ензими, перисталтика на червата, полезни бактерии.
Микробиологична хомеостаза: В червата на всеки човек са колонизирани милиарди микроорганизми, които живеят в сложна динамика помежду си. Тази микросреда се състои от няколко основни групи: сапрофитни (полезни) бактерии (Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили) и други анаеробни (например Клостридиа), аеробни (разл. щамове Е.коли, Ентерококи, Клебсиела….), чревни гъбички (Кандида, Геотрихум) и паразити. Понякога в червата се заселват агресивни колонии, които предизвикват тежка картина: ентеропатогенни бактерии (Салмонела, Шигела) и вируси (Рота вирус, Норо и др). Тази микрофлора се грижи за неспецифичната имунната защита, смилане на храната, производство на витамини от група В. Анализирайки чревната флора е важно да се направи пълен обзор на наличните микроорганизми, а не целево търсене на патогени, защото само детайлният баланс на флората може да покаже реалната картина и вътрешни взаимодействия.

Имунна защита на организма: 80% от имунната система е концентрирана в червата. Морфологичната основа се състои в Пайрови плаки, разположени в тънките черва, лимфни фоликули, лимфоцити и мастоцити разположени в епитела на дебелото черво и апендикса. Тази система осъществява специфична защита с антитела от различни груги Ig G, M, E и по-специално IgA, предпазващ от ензимно разграждане при развитие на бактерии, и Дефензин (пептиди разположени в чревните стени предпазващи от проникването на микроби). Така също има неспецифична защита, изразяваща се в стомашна киселинност, храносмилателни ензими, лизозим, макрофаги, анаеробна бактириална среда и перисталтика.

Нервно-вегетативни регулации: В червата се образува основна част от невротрансмитерите в организма. Това са вещества посредници в предаването на информация между невроните. Всеки процес на нервно взаимодействие се осъществява с тяхна помощ. Тук се проследяват невротрансмитерите: Хистамин (вещество отделяно при алергии и възпаления), напоследък става много популярно заболяването хистаминова непоносимост, с което се обясняват редица нарушения в организма, като стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, световъртеж, ниско кръвно, менструални болки, нощно изпотяване, сухота или обилна носна секреция, необяснимо безпокойство, кожна дразнимост и др. Серотонин е невротрансмитерът, отговорен за нашето насторение и състояния на раздразнимост и депресивност. Ниският серотонин може да предизвика спад на насторение, апатия, депресия, нарушен сън, а високият – необяснима въбуда и дразнимост. Допамин се свързва със състояния на зависимости, но най-популярен е при диагностициране на болестта на Паркинсон.

Базирайки се на описаните сложни взаимовръзки в храносмилателната система, индикациите за фецес диагностика условно могат да са разделят на две групи:

1. Симптоми и заболявания, локализирани в храносмилателната система:

– Подуване на корема, газове;
– Запек, разстройство;
– Болки в корема с неустановена причина, киселини, колики;
– Гадене, повръщане;
– Чревно кървене с неизяснен призход;
– Колит, гастрит, ентероколит, язвена болест;
– Съмнения за паразити;
– Диагностика за тумор на дебелото черво.

2. Симптоми и заболявания пряко или косвено, причинени от нарушения на храносмилателния процес.

– Често боледуване, инфекции с неясна причина;
– Загуба на тегло, недохранване, неусвояване на храната;
– Наднормено тегло;
– Хранителни непоносимости;
– Хроничен ринит, хрема;
– Алергии;
– Хронична умора;
– Главоболие;
– Лош дъх, пародонтоза;
– Кожни проблеми (екзема, акне, псориазис, атопичен дерматит, сухота на кожата, токсични пигментации);
– Метаболитни нарушения (висок холестерол, пикочни киселини, чернодробни дисфункции);
– Гинекологични смущения (бяло течение, нарушена генитална флора);
– Хронични пикочни инфекции;
– Депресия, емоционални смущения;
– Нарушен сън.

Ако Вашето заболяване не е сред описаните, ние с удоволствие ще Ви консултираме дали Фецес диагностиката е подходяща за Вас. Може да се свържете с нас на посочените в контакти координати.

Чревна флора

Чревна флора включва изследване за дрожди и бактерии. Лаборатория Vitalan постоянно отглежда полезни бактерии (анаеробни като Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили и аероби като Е.коли, Ентерококи), както и потенциално вредни бактерии (напр.имер, анаеробни като Клостридии при разлагащи процеси и аероби като Хемолитик E.коли при възпалителни процеси) и дрожди (например, Кандида, Геотрихум). Всички те се преброяват точно на грам екскремент. Оценява се връзката между разнообразната флора и храносмилателните маркери и относителния баланс / дисбаланс между тях. Отбелязват се състояния на Еубиоза – Дисбиоза, Ферментация – Гниене и гъбични агенти. При анализа на чревната флора се измерва и рН на фецеса. Алкалните или киселинни промени се обясняват с промените, предизвикани от храна или флора.

Храносмилателни остатъци

Лаборатория Vitalan анализира храносмилателните остатъци като мазнини, белтъчини, захар (въглехидрати), фибри и вода. Това точно определяне в грама процент (на 100 грама екскременти) показва качеството на храната и дава ценна информация за баланса на храненето, пълноценността на храносмилането и адекватността при усвояване на хранителните продукти. Разширено тестване на Vitalan в тази сфера от анализа на екскременти дава общ поглед на диетата и способността на тялото да възприема и усвоява.

Жлъчни киселини

Анализът на остатъчни жлъчни киселини дава отговор не само за ефективността при разграждане на мазнините, а за жлъчно-чернодробната и цялостната храносмилателна функция. Симптоми като запек, разстройство, коремни болки, горчивини, стомашен дискомфорт и други, често се дължат на неефективност на жлъчната система.

Панкреатична еластаза

Параметърът „панкреатична еластаза“ е показател за ефективността на панкреасните ензими (екзокринна функция на панкреаса). Заедно с анализа на жлъчните киселини, резултатите показват пълноценност или слабост на храносмилането като причина за Стеаторея (екскременти с високо съдържание на мазнини), на Азоторея (високо съдържание на протеин), на Захарея (високо съдържание на захар), на Амилорея (високо съдържание на фибри), на Диария (високо съдържание на вода) и / или Констипация (ниско съдържание на вода).

Този показател не дава информация за инсулинова секреция на панкреаса.

Секреторен имуноглобулин А (sIgA)

Лаборатория Vitalan анализира секреторният имуноглобулин А (sIgA) като индикатор за локалната защита на тялото в чревната лигавица. Стойностите показват способност за устойчивост или слабост на тази важна част на имунната система като причина или предразположение за свръхрастеж на вредни бактерии и / или дрожди, както и повтарящи се инфекции.

Скрити кръвоизливи

Лаборатория Vatalan анализира скритите кръвоизливи, за да разбере източника на кървене: язва, възпаление или тумор.

Хистамин

Хистаминът е естествено вещество, отделяно от имунната система, след като е била изложена на алерген. Хистаминът също се отделя и от увредени клетки и действа като вазодилататор. Повишените показатели на хистамин посочват едно или повече от следните: хранителна непоносимост (причинена от некачествени хранителни добавки, оцветители, консерванти), хранителна алергия (по-задълбочено изследване за различните хранителни алергии могат да се извършват чрез кръвта – ImuPro), странични ефекти при употреба на лекарства, възпаления, стрес и употреба на алкохол. Повишени стойности на Хистамин могат да се регистрират и при неефективност на ензима Ди амино оксидаза (DAO). Това нарушение е познато, като Хистаминова непоносимост и свързано с типична симптоматика след прием на храни бързо стимулиращи отделянето на Хистамин.

Серотонин

Естествено вещество, отделяно от „чревния мозък“ (ентералната нервна система) като невротрансмитер, наречен „хормон на доброто настроение“. Счита се, че ниските нива на серотонин се появяват при депресивни пациенти, а високите нива – при алергични пациенти (т.нар. късно начало), за които е известно, че приемат увреждащи храни вследствие, на което развиват по-късни симптоми.

Дефензин

Дефензин са ендогенни пептиди с антибиотична активност, произвеждани от чревния епител. Те предпазват лигавицата от това да бъде преодоляна имунната система от чревните микроби, специално грам-отрицателните бактерии. Прогресивната фецес диагностика отчита баланса между sIgA и дефензина. Ниските нива на двата параметъра показват слабост на локалната защита на тялото, високите нива на двете показва свръхреакция, докато различни нива показват възможни компенсации. Необходимо е прецизно наблюдение за извършване на специфична и успешна терапия.

Хеликобактер пилори антиген

Този патоген е основната причина за гастрит, киселини и рак на стомаха. Появява се при всеки втори човек – около 50% в световен мащаб, в Германия се смята, че 30% от населението са засегнати. Този антигенен тест може да помогне при разграничаване на стомашни оплаквания от други причини (например, киселинност след алкохол, кафе, цигари и стрес). Определянето на Хеликобактен пилори-антиген в екскрементите е значително по-надеждно от кръвният тест за установяване на антитела, както и по-нетравмиращо и икономично от гастроскопия или дихателен тест.

Антиглиадин антитела

Параметърът Антиглиадин антитела изследва свръхчувствителност към глиадин, гликопротеин съдържащ се в глутена, който от своя страна се съдържа в пшеницата, ечемика, овеса, ръж, спелта и други често консумирани храни. Нашето тяло често реагира срещу глутена, развивайки възпаление на чревната лигавица, изразяващо се с типична чревна и системна симптоматика. Много често това смущение се проявява предимно със системна симптоматика (наднормено тегло, оточност, умора, главоболие, разсеяност, васкули и др) и по-слабо изразени чревни симптоми. В особени случаи може да се касае за заболяването цьолиакия или глутенова ентеропатия. Този параметър отговаря и на много диетични въпроси.

M2PK (пируват-киназа тип 2) – туморен маркер

Този нов и революционен параметър е много прецизен и специфичен при рак на дебелото черво (и отчасти при възпаление). Той е и помощно средство при идентифицирането на източника на чревните кръвоизливи.

Ентеропатогенни бактерии

Салмонела, кампилобактер, шигела и йерсиния са най-популярните патогенни бактерии, предизвикващи възпаление и диария. Често специфичният анализ на флората на екскрементите показва възможни патогенни микроби като Клебсиела, Протеус, Цитробактерии, Ентеробактерии и хемолитични Е. Коли като причина за чревно възпаление.

Ентеропатогенни вируси

Ротавирус, Аденовирус и особено Норо-вирус (преди Норуок) са най-популярните патогенни чревни вируси. Установяването на ентеропатогенни вируси показва възможни причини за диария.

Ентеропатогенни паразити

Заразяването с паразити непрекъснато нараства. Използвайки метода Gold Standard MIFC, Vitalan идентифицира паразити в около 20 % от пациентите – най-често Протозоа (едноклетъчен паразит като Бластоцистис, Ентамоеба, Гиардиа Ламблиа) и по-рядко глисти. Паразитите живеят на цикли и се отделят само периодично. За да повишите стойността на откриването, събирате една проба екскременти по време на оплакванията и/или две или три проби в продължение на една седмица.

Ентерален IgE (eIgE)

Ентерален IgE е защитен фактор при чревни паразитози, а така също пато-генетичен фактор за прекомерна имунологична реакция, като възпаление при хранителна алергия тип 1. Само 10% от общото количество антитела се откриват в кръвта, а останалите 90% в червата, като не съществува корелация с остро или хронично възпаление.

Ентерален IgG (eIgG)

Параметърът ентерален IgG е показател за съществуването на хранителна алергия от забавен тип (тип 3). Завишените стойности са сигурен белег за забавена реакция на имунната система и изисква допълнително изясняване чрез кръвен тест за IgG. Вижте информацията за ImuPro.

Диаминооксидаза (DAO)

Ензимът диаминооксидаза се произвежда от ентероцитите в тънкото черво и инактивира хистамина. Храните, съдържащи хистамин, се „обезвреж в червата, доколкото е възможно, при здравите хора. Въпреки това, при нормална активност на ДАО и повишено количество хистамин може да съществува хистаминова непоносимост. Следователно при интерпретацията на резултатите винаги трябва да се прави връзка с клиничните симптоми (например раздразнение на кожата, главоболие, мигрена, хрема, подуване на лигавицата на носа, затруднено дишане, астма, газове, ниско кръвно налягане, тахикардия, аритмия, дисменорея или диария), както и с нивото на хистамин при дадения пациент. Малко е вероятно наличие на хистаминова непоносимост при нормално ниво на хистамин и липса на симптоми.

Калпротецин (Calprotecine)

Калпротецинът е калций-и цинк-свързващ протеин с антибактериални свойства, основен компонент на неутрофилните гранулоцити и макрофагите. Той е показател за остри или хронични възпалителни процеси на чревната мукоза и се използва за разграничаване на органичната и функционалната диария.

Изследването на единичните параметри във Vitalan Ви предлага възможността сами да компилирате Вашето изследване, като допълните съществуващите панели или се спрете само на тези параметри, които считате за необходимо. Друго предимство е по този начин да контролирате ефекта от предишно тестване.

Лаборатория Vitalan предлага както панели, така и единични параметри. Причината за панелите е сложността на чревната екология, хомеостазата между многобройните части, влияещи и зависещи една от друга. Това е поглед върху цялата картина, за да се извлече най-добрата и полезна информация.

Има избор между два основни панела: основен чревен панел и панел храносмилане, като в допълнение може да се включи и панел за възпаление. Към предложените стандартни панели, може да бъдат включени единични параметри по избор.

Основен чревен панел

Диагностиката на екскрементите на основния чревен панел включва най-важните параметри, позволяващи един поглед върху чревната екология:

– чревна микрофлора;
– храносмилателни остатъци;
– храносмилателна функция;
– локална защита на тялото;
– скрити кръвоизливи;
– оценка.

Този панел се фокусира върху най-често срещаните коремни оплаквания като газове, подуване, констипация, диария и дава информация за най-често срещаните причини за тези оплаквания, като нарушения на чревната флора (дисбиоза, липса на полезни и/или свръхрастеж на увреждащи бактерии и дрожди), небалансирано хранене (например, твърде много неподходящи мазнини и/или по-малко фибри), нарушения в храносмилането (недостатъчни жлъчни и/или панкреасни ензими) и слабост на локалната защита на тялото.

Изследване на чревна микрофлора

Чревната микрофлора включва изследване за дрожди и бактерии. Vitalan постоянно отглежда полезни бактерии (анаеробни като Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили и аероби като Е.коли, Ентерококи), както и потенциално вредни бактерии (например, анаеробни като Клостридии при разлагащи процеси и аероби като хемолитична E.coli при възпалителни процеси) и дрожди (напр. Кандида, Геотрихум). Всички те се преброяват точно на грам екскремент. Оценява се връзката между разнообразната флора и храносмилателните маркери и относителния баланс / дисбаланс между тях. Отбелязват се състояния на Еубиоза – Дисбиоза, Ферментация – Гниене и гъбични агенти.

Храносмилателни остатъци

Vitalan анализира храносмилателните остатъци като мазнини, белтъчини, захари (въглехидрати), фибри и вода. Това точно определяне в грам-проценти (на 100 грама екскременти) показва качеството на храната и дава ценна информация за баланса на храненето, пълноценността на храносмилането и адекватността при усвояване на хранителните продукти. Разширено тестване на Vitalan в тази сфера от анализа на екскременти дава общ поглед върху диетата и способността на тялото да възприема и усвоява.

Храносмилателна функция

Vitalan определя пълноценността на храносмилателната функция чрез контрол на вещества като жлъчни киселини (служещи за емулгиране на мазнини и за храносмилане) и панкреатична еластаза (показател за панкреасната екзокринна функция и цялостната храносмилателната способност). Резултатите показват пълноценност или слабост на храносмилането като причина за Стеаторея (екскременти с високо съдържание на мазнини), на Азоторея (високо съдържание на протеин), на Захарея (високо съдържание на захар), на Амилорея (високо съдържание на фибри), на Диария (високо съдържание на вода) и / или Констипация (ниско съдържание на вода).

Локална защита на тялото

Vitalan анализира секреторния имуноглобулин А (sIgA) като индикатор за локалната защита на тялото в чревната лигавица. Стойностите показват способност за устойчивост или слабост на тази важна част на имунната система като причина или предразположение за свръхрастеж на вредни бактерии и / или дрожди, както и рецидивиращи инфекции.

Скрити кръвоизливи

Vatalan анализира скритите кръвоизливи, за да разбере източника на кървене: язва, възпаление или рак.

Оценка

Всички тези констатации, индивидуално или в комбинация, могат да бъдат причина за сериозни коремни оплаквания. Оценката на Vitalan дава препоръки за индивидуална терапия, помагаща на тялото да преодолее болестното състояние и да възстанови благоприятната среда в червата. Те са холистични (което означава тялото, ума и духа да бъдат разглеждани като едно цяло) и природолечебни (предлагащ натурално лечение и хранителни добавки), като се съсредоточават върху определяне и отстраняване на причините, вместо върху симптоматично лечение.

Храносмилателен панел

Този панел включва показателите от основния чревен панел и допълнително специфични показатели за невротрансмитери (хистамин, серотонин), имащи ключова функция в нервномодулиращите процеси в червата и цялото тяло. В този панел е включен и показателят дефензин за оценка на степента на натоварване на локалната защита на тялото.

Histamine (Хистамин)

Хистаминът е естествено вещество, отделяно от имунната система, след като е била изложена на алерген. Хистаминът също се отделя и от увредени клетки и действа като вазодилататор. Повишените показатели на хистамин посочват едно или повече от следното: хранителна непоносимост (причинена от некачествени хранителни добавки, оцветители, консерванти), хранителна алергия (по-задълбочено изследване за различните хранителни алергии могат да се извършват чрез кръвта), странични ефекти при употреба на лекарства, възпаления, стрес и употреба на алкохол.

Serotonin (Серотонин)

Естествено вещество, отделяно от „чревния мозък“ като невротрансмитер, наречен „хормон на доброто настроение”. Счита се, че ниските нива на серотонин се появяват при депресивни пациенти, а високите нива – при алергични пациенти (т.нар. късно начало), за които е известно, че приемат увреждащи храни вследствие, на което развиват по-късни симптоми.

Defensine (Дефензин)

Ендогенни пептиди с антибиотична активност, произвеждани от чревния епител. Те предпазват лигавицата от това да бъде преодоляна имунната и система от чревните микроби, специално грам-отрицателни бактерии. Прогресивната фецес диагностика отчита баланса между sIgA и дефензина. Ниските нива на двата параметъра показват слабост на локалната защита на тялото, високите нива на двете показва свръхреакция, докато различни нива показва възможни компенсации. Необходимо е прецизно наблюдение за извършване на специфична и успешна терапия.

Панел възпаления

Този панел включва показателите за по-интензивно и специфично изследване за остро и хронично възпаление, за да се установят сложните причини за коремните оплаквания като хранителна непоносимост и алергии, изтощение, слабост и хронична диария. Този панел се препоръчва като допълнение към панел храносмилане, но може да бъде направен и индивидуално.

Допамин (Dopamin) – Допамин е невротрансмитер характеризиращ степен на зависимости. Друго характерно значение на този параметър е използването му при диагностика на на болест на Паркинсон.

Eнтерален имуноглобулин Е (eIgE) – Ентералният IgE е защитен фактор при чревни паразитози, а така също патогенетичен фактор за прекомерна имунологична реакция, като възпаление при хранителна алергия тип I. Само 10% от общото количество антитела се откриват в кръвта, а останалите 90% в червата, като не съществува корелация с остро или хронично възпаление.

Ентерален имуноглобулин G (eIgG) – Параметърът ентерален IgG (eIgG) е показател за съществуването на хранителна алергия от забавен тип (тип III). Завишените стойности са сигурен белег за пропускливост на чревната мукоза и реакция на имунната система от забавен тип. Повишените стойности изискват допълнително изясняване чрез кръвен тест за IgG.

Калпротецин (Calprotecine) – показател за възпаления
CRPS – показател за възпаления

Антиглиадин антитела (Anti Gliagin IgA) – Антиглиадин антитела теста показват свръхчувствителност към глиадин, гликопротеин съдържащ се в глутена, който от своя страна, се съдържа в пшеницата, ечемика, овеса и други често консумирани храни. Нашето тяло често реагира срещу това, развивайки възпаление на чревната лигавица, изразяващо се с типична чревна и най-вече системна симптоматика. В особени случаи може да се касае за заболяването целиакия или глутенова ентеропатия. Този тест отговаря на много диетични въпроси. По-детайлна информация може да получите с ImuPro кръвен тест за хранителна алергия от III тип.

Паразити – Използвайки метода Gold Standard MIFC, Vitalan идентифицира паразити в около 20 % от пациентите – най-често Протозоа (едноклетъчен паразит като Бластоцистис, Ентамоеба, Гиардиа Ламблиа) и рядко глисти. Паразитите живеят на цикли и се отделят само периодично. За да повишите стойността на намирането, събирате една проба екскременти по време на оплакванията и/или две или три проби в продължение на една седмица.

Забележка: Всеки от посочените тестове може да бъде допълнително разширен с необходимите параметри. Важно условие е това да се направи до 2-3 дни след завършване на първоначалният тест, без това да налага изпращанe.

Приблизително 80 % от пациентите, посещаващи медицинските заведения и клиниките поради оплаквания в коремната област (газове, подуване, болка, запек или разстройство) страдат от недохранване (спазват небалансирана диета, консумират т.нар. цивилизационна храна); от нарушения в храносмилателната сиситема (нарушения идващи от жлъчката и/или панкреаса), и/или лоша абсорбция на червата (недобро асимилиране на хранителните вещества, понижена / променена абсорбция на храните поради възпаление на лигавицата).

Прецизният качествен анализ на остатъчни вещества във фекалиите, като мазнини, протеини, захар, фибри, вода, измерени в грам %, осигурява информацията за ефективността на храносмилателния процес и свързаните с това симптоми.

Други директни или индиректни методи като изследвания с микроскоп или анализ за установяване на холестерола/мастните киселини, са вече остарели.

Недохранване

Как се храни пациентът? Какво той/тя консумира? Най-популярна е т.нар. „цивилизационна диета” с преработена и консервирана храна с изключително високо съдържание на мазнини и захар, бедна на фибри, което води до недостатъчно отделяне на хранителни вещества.

Изхождане по голяма нужда

Честота е от 2 пъти на седмица до 2 пъти на ден с тегло на екстрементите средно 200 гр. Според холистичната медицина изхождане по рядко от веднъж дневно се счита за токсикиращо организма. От друга страна, прекомерното изхождане – над 2-3 пъти дневно, също се счити за болестно.

Газове

Нормалното освобождаване от газове е до 15 пъти на ден. Над тази граница се стига до задържане на газове в стомаха и червата – т.нар. метеоризъм.

Нарушения в храносмилането

Стеатореа е нарушение в храносмилането с показател съдържание на мазнини над 6,5 гр. на 100гр. екскременти, с възможност за буен растеж на бързоразлагащи мазнините бактерии ( разлагане/ гниене чрез Clostridia, E.coli с натрупване на много газове). Причини могат да бъдат прекомерното приемане на мазнини и/или пониженото им преработване (липса на жлъчкни киселини и/или липаза), и/или понижено усвояване поради прекомерно голямото количество мазнини (увеличение на жлъчката от свръхстимулиране и/или вътрешно чернодробно преработване в следствие на чревно възпаление). Най-често при липсата на жлъчка, след премахването на жлъчния мехур (поради спазми, камъни, рак), терапията включва жлъчкогонни методи.

Азотореа е нарушение в храносмилането със съдържание на протеини над 10 гр на 100 гр екскременти, което дава възможност за бърз растеж на протеолитични бактерии (гниене/разлагане например чрез Clostridia, E.coli с натрупване на много газове). Причини за нея могат да бъдат прекомерната консумация на месо и/или понижено преработване на протеини (екзокринен панкреатичен недостиг, сравнение InfoPancreatic Elastase) и /или намалена способност за усвояване на протеини. Най- често при липсата на ензими, подпомагащи храносмилането, след изчистване на панкреаса (поради камъни, възпаление, рак) терапията включва ензими, подпомагащи храносмилането.

Захареа е нарушение в храносмилането при показател – захари (въглехидрати – като глюкоза, фруктоза, захароза) над 0,59 гр. на 100 гр. екстременти. В този случай има възможности за бързо развитие на захаролитични бактерии и дрожди (ферментация например чрез ентерококи, кандида с натрупване на много газове). Причините могат да бъдат прекомерното поемане на захари и/или понижено усвояване на въглехидрати (недостиг на ензимите лактаза, малтаза, захараза в тънките черва). Най-често срещан е лактазният дефицит, след прочистване на тънките черва (възпаление, дължащо се на непоносимост/алергия, helicobacter, стомашно заболяване). Терапията тук включва ензими, подпомагащи храносмилането.

Амилореа е нарушение в храносмилането с показател фибри над 4,1 гр. на 100 гр. екстременти, което дава възможности за бързо развитие на амилолитични бактерии и дрожди (ферментация напр. чрез Clostidia, E.coli, Enterococci, Bacilli, Сandida със събиране на много газове и разстройство). Причина в тези случаи може да бъде прекомерното поемане на фибри, съдържащи се особено много в тропическите плодове, зърнените храни, растителните храни, салатите. Също така много често се срещат случаи с показател фибри по-малко от 1,3 гр. на 100 гр. екстременти, най-вече изразяващи се със запек.

След изасняване режима на хранене, терапията следва да включва добре балансирано хранене, изключващо “цивилизационна храна” и преработени/ консервирани храни.

Малабсорбация /нарушено усвояване в червата/

Разстройството е малабсорбция на червата при показател вода над 81 гр на 100 гр екскременти. Причините в този случай биха могли да са различни. След изясняване на причини като: остро възпаление, вследствие на ентеропатогенни бактерии, наличие на дрожди, паразити, в по-голямата си част саморегулиращи се; хронични възпаления като MorbusCrohn, Colitis Ulcerosa, раздразнени черва, терапията включва лека диета.

Запек

При него най-честият показател е вода по-малко от 71 гр на 100 гр екстременти.

Панкреатична еластаза в екскрементите

Много пациенти, един-два часа часа след хранене, получават характерни симптоми на коремни болки и колики, непоносимост към храни, изразяваща се с повдигане и/или повръщане, различни изменения в екскрементите като разстройство и запек, газове, киселини в стомаха, неопределена причина, водеща до загуба на тегло през последните шест месеца.

Често тези пациенти страдат от функционални смущения на екзокринния панкреас, силно нуждаещ се от изчистване. Засегнати са не само рисковите групи пациенти като пациенти с диабет (50% от пациентите с тип 1 и 2 диабет), пациенти с камъни в жлъчката (30%), пациенти в повишен риск от остеопороза (20%), но също и пациенти със „само” неопределена болка в горната част на коремната област.

Основната причина за панкреатит при диабета е възпаление със стеноза на Papilla Vateri (малък отвор в дванадесетопръстника, от където се изливат пакреатичните и жлъчни сокове) и жлъчния мехур. Микролити, малки конкременти от холестерол, се отлагат по стената и лумена на Papilla, причинявайки стесняване (ограничаване) и tailback (изтичане отзад) на панкреатичен сок, водещи до панкреатит и холецистит. Ендокринният панкреас е страдание, като резултат от диабет тип 2. Синдромът Х ( Metabolic Syndrome) е основен рисков фактор за микролитизаза (образуване на малки камъни), особено подкрепен / съпътстван с наднормено тегло и наличието на мазнини в поеманите хранителни продукти.

Параметърът Pancreas Elastase (Панкреатична Еластаза) е нов Gold– Standard на неинвазивната, функционална диагностика на панкреаса чрез екскрементите. Тя е изключително точна, надеждна, прилагайки бързи тестове.

Съществуват ясни корелации/ зависимости морфологичното тегло между хроничния панкреатит и понижената Панкреатична еластаза в екскрементите. Стойности под 300 ug/ гр екстременти означават лека форма, под 200 средна и под 100 тежка/висока екзокринна панкреатична недостатъчност, водеща до необходимост от заместители на храносмилателни ензими.

При леката форма на недостатъчност се налага контрол веднъж годишно, при средната и тежка форма на недостатъчност е наложителен контрол на всеки три месеца, поради това, че увреденият орган може да регенерира /особено при терапия със заместители/.

Последните данни показват/сочат, че смущенията и възпалението на тънките черва (например, непоносимост към храни и алергии) се асоциират също с ниска Панкреатична еластаза, вероятно причинена от слабо стимулиране на панкреаса, дължащо се на инхибирания секретин и холецистокинин.

IDWL доказва, че около 10% от пробите от екскременти са с ниска стойност на Панкреатична еластаза, което означава, че всеки десети пациент страда от екзокринна панкреатична недостатъчност.

Терапевтичните възможности са: отстраняване на ензогенните причини / алкохол, свръх тегло/, заместване с индивидуални дози на храносмилателните ензими, докато симптомите изчезнат – максимум три месеца от установените резултати при анализа на екскрементите, третиране на микролитизатата (например Papillotomia).

Vitalan Lab Cervices

За допълнителна информация, диагностика и прилагане на лечение при отклонения в стойностите на панкреатичната еластаза, може да се свържете с нас в DeTox Center.

Helicobacter pylori антиген в екстрементите

Поява:

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е една от основните причини за появата на гастрит, дуоденална язва и лимфома на GALT (лимфома на чревната лимфна тъкан), като освен това е рисков фактор за рак на стомаха.
Епидемиологичните изследвания доказват, че в зависимост от региона, степента на инфекциите е от 30 до 80 %. В повечето региони на Великобритания над 30 %, а при възраст над 45 години – над 50%.

Клинични симптоми:

Хеликобактер пилори инфекцията се появява асимптоматично като клинично ирелевантно възпаление, както и като основна причина за тежки гастродуоденални проблеми като язва на стомаха и дванадесетопръстника, или карцином в стомаха, както и лимфома.

Диагностика:

Дигностицирането на H. pylori се базира на инвазивна / и скъпа ендоскопска хистология или уреа тест / полуинвазивен/ и скъп тест на дишането/ или чрез серология / серумни изследвания, които не показват със сигурност активно заболяване.

Неинвазивният тест на екстрементите улеснява/спомага за диагностицирането на активно заболяване, като в същото време се прилага контрол при терапията. Той е с висока степен на спесифициране и чувствителност /в сравнение с хистологията/ – 95,3% при възвъзрастните и 98,6 % при децата, в сравнение с теста на дишането – 100%. Допълнителни предимства са лесното вземане на проби, бързо тестване и ниската цена.

Индикации:

H.pylori– фецес тест е индикатор при всички пациенти под 45 години с диспептични симптоми (киселини в стомаха, тежест в стомаха, болка в горната част на коремната област преди и след хранене, газове, подуване на корема), за деца и за контрол при терапията.

H.pylori– фецес тест е индикатор при всички пациенти над 45 години с допълнителни тревожни симптоми (анемия, загуба на тегло, нарушения в усвояването, скрито кървене при диария) заедно с гастроскопия и хистология. Хистологията е необходима при тестване на култури и антибиотици срещу H.pylori – степента на устойчивост нараства.

Терапия:

Лечение с медикаменти: стандартна е т.нар „Италианска” тройна терапия, състояща се от комбинация от Gastro-Acid блокер (H2 – антагонист) с антибиотици еритромицин респективно кларитромицин и метронидазол. В случаите на устойчивост / резистентност, посочените антибиотици са неефективни.

Растителни екстракти: няма стандартно лечение, но сведения за индивидуални случаи са с добър резултат за премахване/ унищожаване с мастикс и други растителни екстракти (като берберин, семена от цитрус, тинтява, хидрастис, орех Junglansregia, чесън, масло от риган – най-добре в комбинация …….

Биорезонансната терапия е най-модерният и напредничав метод за терапия при наличие на Хеликобактер пилори. Чрез този метод през тялото се провеждат биорезонансни трептения, които обезвреждат микроорганизма без да има никакви негативни влияния върху естествената микрофлора и здравите тъкани. Чрез Биорезонансната терапия ефективността е в дълбочина на тъканите и особено в междуклетъчните пространства, където пороралната терапия е неефективна. Така се намалява рискът от скорошен рецидив или неефективност на терапия, което е често срещано при антибиотичната терапия. Методът е предпочитан поради високата си ефективност и липса на странични влияния.

За допълнителна информация, диагностика и прилагане на антихеликобактер пилори лечение, може да се свържете с нас в DeTox Center.

Тест за паразити в екскрементите

Защо паразити в екскрементите?

Паразитите се развъждат / отглеждат. Специалистите от лабораториите, като тези в IWDL, доказват наличието на паразити в около 20% от мострите на екстременти.

Методът използван от IWDL за изследване на екскрементите е MIFC Златен стандарт (GoldStandard) в паразитологичната диагностика. След обогатяване на паразитните структури, същите се изследват/ изучават под микроскоп. Изследванията с микроскоп се признават / оценяват за най-сигурното диагностициране и като изключителен при определяне границите при имунологичните тестове на екстременти.

Клинични симптоми

Паразитите са свързани с най-популярните коремни неразположения/оплаквания като наличие на газове и подуване в коремната област, болка и разстройство. В зависимост от защитните сили на тялото/организма, някои пациенти носят в себе си паразити без да имат, каквито и да е симптоми. В развиващите се страни от Азия, Африка, Южна и Средна Америка поради лошата хигиена преобладават кръгли червеи и тении, и протозои. Докато в развитите страни от Европа и Северна Америка, благодарение на добрата хигиена, преобладаващи са протозоите, вероятно произхождащи от проблеми с водата.

Популярни протозои

Protozoa е едноклетъчен паразит, атакуващ основно клетъчната тъкан. Най-често срещани са Plasmodium (причиняващ малария) Trypanosoma (сънна болест) и Leishmania (тропическа треска). Чревната мукоза се нарушава/наранява и възпалава най често от Blastocystis hominis (наличен във водата за пиене), Entamoeba coli и Giardia lamblia.

Диагностика на екскрементите

Даже и при най-сигурния надежден микроскопски MIFC метод, извършен от отлично подготвен екип, доказването наличие на паразити често може да е с негативен резултат. Това може да е разочароващо както за професионалните медици, така и за пациентите с оплаквания. Това се дължи на жизнения цикъл на протозоите вътре в клетките на лигавиците, където те се крият. Еднократната паразитология на екскрементите достига степен на установяване наличие на паразити около 65 %, в сравнение с 80% при двукратна и трикратна за период от 10 дни.

Антипаразитна терапия

Стандартната терапия с предписание на медикаменти включва метронидазол и/или котримоксазол. Златният стандарт в антипаразитната терапия е тинидазол с един или два приема (например Fazygin на Pfizer, доза от 500 мг). В случай на рецидиви или повторни инфекции се счита, че Paromomicin (Humatin) е по-ефективен (дозировка 2 пъти от 250 мг на ден в продължение на две седмици), но със странични ефекти.

Природната медицина (натуропатия) с използване на растителни екстракти е популярна алтернатива. Комбинацията от различни фитоекстракти (чесън, карамфил, пелин, риган, алое и др.) може да повиши ефективността на лечението.

Биорезонансната терапия е най-модерният и напредничав метод за терапия при наличие на паразити. Чрез този метод през тялото се провеждат биорезонансни трептения, които обезвреждат паразитите без да има никакви негативни влияния върху естествената микрофлора и здравите тъкани. Чрез Биорезонансната терапия ефективността е в дълбочина на тъканите и особено в междуклетъчните пространства и вътреклетъчно, където пероралната терапия често е неефективна. Методът е предпочитан поради високата си ефективност и липса на странични влияния.

Локална защита на организма

GALT (лимфоидната тъкан, разположена в червата)

GALT включва 80% от общата защита на организма, предпазвайки и защитавайки значителна част от него при контакт с околната среда, което е около 400 кв м Морфологичната основа се състои от: Peyer`Plaques (Пайерови плаки), разположени в тънките черва, лимфни фоликули, дисеминирани интраепителни лимфоцити и мастоцити в дебелото черво, апендикс.

Тук се осъществява специфична защита с антитела от всички класове IgG, IgM, IgЕ и по сeкреторен IgA (защита срещу ензимно разграждане) и Defensine (антибиотични пептиди). Съществуват няколко неспецифични защитни механизми като стомашната киселина, храносмилателни ензими, перисталтиката, анаеробна среда, лизозим, макрофаги/ фагоцити, антибиотици и SCFA` s в чревната флора.

Функция: лигавицата „обсипана“ със sIgA8 – 10 g/ на ден, предпазва от полепване на микроорганизми (освен имунологичната поносимост към физиологични микроби), Defensine предпазва от проникване на микроби, всички останали предотвратяват размножаването на погълнатите такива.

Приспособяване и въздействия

Потискане/претоварване: храна (микроби, добавки), вода (паразити, замърсяване от околната среда), стрес, лоши доставки.

Активация/активиране: тренировки (пробиотици, спорт, излагане, фитотерапия, ваксиниране), пълноценни добавки, справяне със стреса, детоксикация.

Патологични находки

1. Понижена функция: „Защитен дефицит“ се констатира при около 50% от лабораторните проби на пациентите; Липса от sIgA и/или Defensine, възможна компенсация от неспецифични механизми; Не е задължителна инфекция – не са задължителни симптоми – нормално при деца

2. Свръхреакция: „Протеинова Ентеропатия“ – ентеропатия се установява при около 20% от лабораторните проби на пациентите. Претоварване от sIgA и/или Defensine до десет пъти/десеторно.

Баланс на специфична чревна защита : информацията се получава чрез диагностика на екстрементите.

Терапевтични подходи

Леки/слаби: Имунно стимулиране, напршмир пробиотици, автоваксини.

Свръхсилни: Облекчение (например, непоносимост към храни, алергия, инфекция). Терапия на възпалението (например коластра, лека диета – Blanddiet, глутамин, антиоксиданти). Пробиотиците са противопоказни.

Препоръчва се допълнителна диагностика за изясняване на възможните възпаления:

Клинично: кинезиология, биорезонанс. Лабораторно: екскременти – histamine, serotonine, hemoglobine, calprotectine, antigliadine, tumormarker M2PK, ентеропатогенни бактерии – вируси – паразити, кръв- алергия IgE и IgG.

ЕДИНИЧНИ ПАРАМЕТРИ

Микробиология:

 • Чревна флора – Базов панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, основни дисбиотични бактерии, рН) – цена: 129 лв
 • Чревна флора – Разширен панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, разширено изследване за Клостридия, опортюнистични дисбиотични бактерии, автоимунни микробиални причинители, рН) – цена: 179 лв
 • Бактериални патогени (микробиален тест за салмонела, шигела, кампилобактер и йерсиния) – цена: 79 лв
 • Хеликобактер пилори: – цена: 38 лв
 • Клостридия (разширен микробиален тест за Clostridia difficile) – цена: 62 лв
 • Паразитни патогени (разширен микроскопски и антигенен тест за паразити) – цена: 139 лв
 • Вирусни патогени (микробиален тест за норо-, адено- и рота вирус) – цена: 86 лв
 • Кандида тест (микробиален тест за кандида) -цена: 38 лв
 • Идентификация на гъбички и антимикограма (извършва се като допълнение към панел чревна флора или кандида) – цена: 58 лв
 • Ароматограма на гъбички (анализира устойчивост на гъбички към 7 етерични масла. Извършва се като допълнителен тест към чревна флора или кандида) – цена: 32 лв
 • Панел кандида (микробиален тест за кандида, идентификация, антимикограма и ароматограма) – цена: 115 лв

Храносмилане:

 • Храносмилателни остатъци (анализ на остатъчни мазнини, протеини, вода, захар и фибри) – цена: 28 лв
 • Жлъчни киселини – цена: 35 лв
 • Панкреатична еластаза – цена: 56 лв

Възпалителни маркери:

 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв
 • Калпротектин – цена: 56 лв
 • CRP – цена: 24 лв
 • Секреторен IgA – цена: 32 лв

Туморни маркери:

 • Хемоглобин – цена: 20 лв
 • М2-РК – цена: 54 лв

Хранителна непоносимост:

 • Хистамин – цена: 88 лв
 • ДАО ензим – цена: 56 лв
 • Серотонин – цена: 56 лв
 • Допамин – цена: 56 лв
 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв

Хранителна алергия:

 • EDN/EDX цена: 88 лв
 • Хистамин – цена: 88 лв
 • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв

Невротрансмитери:

 • Хистамин – цена: 88 лв
 • Серотонин – цена: 56 лв
 • Допамин – цена: 56 лв

Имунни маркери:

 • Секреторен IgA – цена: 28 лв
 • Дефензин – цена: 88 лв

Глутенова непоносимост/ цьолиакия:

 • Анти-глиадин IgA – цена: 62 лв
 • Анти-трансглутаминаза IgA – цена: 56 лв

ТЕСТОВИ ПАНЕЛИ

Стандартен панел (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, жлъчни киселини, панкреатична еластаза, секр. IgA) – цена: 247 лв

Панел възпаления (параметри от стандартен панел + зонулин, EDN/EDX, калпротектин, CRP, паразитни патогени): 604 лв

Панел чревна пропускливост (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, хистамин, зонулин, секреторен IgA): 324 лв

Панел алергии, глутенова непоносимост и цьолиакия (базова чревна флора, хистамин, EDN/EDX, зонулин, Анти-глиадин IgA, Анти-трансглутаминаза IgA): 460 лв

Забележка:

Към всяка пратка се начислява допълнителна куриерска такса от 39 лв. Резултатите се получават до 15 работни дни от датата на изпращане. Контейнери за изследването може да получите от Детокс Център София или Бурагас

TOP