Какво е uMMa тестът?

uMMa е тест, който изследва метилмалоновата киселина (MMA) посредством урина. Нивата на MMA се сравняват с креатинина в урината. Съотношението между метилмалоновата киселина и креатинина в урината установява дали съществува дефицит на В12 в тъканите или клетките. При увеличени нива на метилмалоновата киселина в урината, се заключва, че има налице дефицит на Б12.

Тестът обикновено се използва от лекари, които искат да поставят завършена диагноза за дефицит на витамин Б12. Той е лесен за изпълнение и удобен – не само за лекарите, но и за пациентите. Те могат да го направят в дома си, след което да изпратят резултатите си до свързващата клиника, а тя от своя страна да ги изпрати до лабораторията. uMMA тестовете имат 100% надеждност и са ефективно средство за установяването на дефицити на Б12. Тестът, който Детокс център предлага се извършва в Германия – лабораторията на Ganzimmun Diagnostics AG.

Липса на витамин Б12

Витамин Б12 е водоразтворим витамин от семейството на витамините от група Б. Дефицитът му е често срещано явление, защото организмът няма способността да го задържа и натрупва – той трябва да се набавя всеки ден. Най-подходящите източници на витамин Б12 са храните и продуктите с животински произход – месо, риба, морски дарове, млечни продукти, яйца. Именно затова от дефицит на витамин Б12 страдат най-вече хората, които спазват стриктна веганска, вегетарианска или макробиотична диета. Това са хранителни режими, които изключват частично или напълно консумацията на месо и продукти от животински произход. Особено податливи за дефицит на витамин Б12 са хората със стомашно-чревни проблеми или страдащи от Целиакия, синдром на раздразненото черво, пропускливост на червата,
Проблемът с набавянето на витамин Б12 произтича от факта, че животните притежават специални бактерии в чревната си микрофлора, които произвеждат витамин Б12 под определени условия. Тези условия зависят от начина, по който те биват отглеждани. Растенията не притежават тези микроорганизми, което ги превръща в ненадежден източник на витамина. Днес най-добрият начин за набавяне на оптимални количества витамин Б12 е чрез допълнителна суплементация с висококачествени хранителни добавки.

Дефицитът на витамин Б12 се характеризира с множество симптоми, които засягат цялостното здраве на тялото. Когато нивата на витамин Б12 са под нормалните си граници, се увеличава риска от натрупването на хомоцистеин в кръвта.
Хомоцистеинът е протеин, който се получава от метионин и се превръща в антиоксиданта глутатион посредством витамин Б12. Натрупването му в организма предизвиква втвърдяване на артериите и кръвоносните съдове, което води до сърдечно-съдови проблеми и заболявания.

Витамин Б12 подпомага производството на червени кръвни телца. Подчертаната липса на витамин Б12 води до понижаване на хемоглобина и развиване на анемични състояния, а хроничният му дефицит, съпроводен от дефицит на фолиева киселина – до мегалобластна анемия. Най-характерният ѝ симптом е смазващото чувство за умора. Често то бива съпроводено от мускулна слабост, бледост, задъхване, подуване на езика, липса на апетит и загуба на тегло, гадене, сърцебиене, изтръпване на крайниците или тремор.

Дефицитът на витамин Б12 повлиява негативно цялата нервна система и психичното здраве, като увеличава шанса за развитието на невродегенеративни болести като Алцхаймер, деменция, клинична депресия. По-леките дефицити водят до хронична тревожност, нарушена концентрация и сън, чувство за обърканост и неяснота, дезориентация, намалена способност за учене.

Какво трябва да знаете преди да си направите теста?

Тестът се провежда посредством взимане на проба от урина – първата сутрешна урина. В случай, че Ви се доходи по малка нужда след 00:00 часа, съберете урината и я смесете с първата сутрешна урина след ставане от сън.

Вечерта преди взимането на урина е необходимо да прекратите приема на течности или да го ограничите до 1 литър. Последната консумация на храна трябва да е най-малко осем часа преди взимането на проба.

Забележка: Жените в менструален цикъл не трябва да дават проба! Да се изчака до неговото приключване.

Цена

Метилмалониева киселина (uMMA В12) : 98 лв

TOP