Защо всички метаболизираме храната по различен начин?

В хода на еволюцията, хората постоянно се адаптират към различни условия, начин на живот и хранителни навици, и генетично приспособяват метаболизма си към тях.

На генетично ниво съществуват различни ДНК вариации, наречени полиморфизми, които се различават между хората и които могат да повлияят метаболизма и неговата ефективност при преработката на макро-нутриенти (въглехидрати, протеини и мазнини), както и разхода на калории по време на различни спортни дейности.

Именно тези особености на човешката ДНК са в основата на нутригенетиката. CoGAP® дефинира четири основни вида генетичен метаболизъм (Мета-типове). Уникалните генетични вариации, определят различния метаболизъм на различните хора.

Концепцията на MetaCheck®

В основата на метаболитния анализ на CoGAP® са различните генетични вариации на всеки един човек. Крайната цел обаче, не е изработване на обикновенна генна диета, а диета която съобразява вашия индивидуален Мета-тип, дефиниран от CoGAP® и предлага професионална  подкрепа свързана с персонализирано хранене и физическа активност.

Данни от проведени ретроспективни проучвания в САЩ [1] и в Центъра за здраве към Германския спортен университет в Кьолн [2], подкрепят връзката между индивидуалната генетична предразположеност и ефектитивността на диетичните ограничения.

 

Различните CoGAP® Мета-типове

CoGAP® разграничава 4 основни мета-типа: алфа (α), бета (ß), гама (γ) и делта (δ). Всеки един от тези 4 различни мета-типа, обработва и усвоява по различен начин различите макронутриенти от храната.

В допълнение, CoGAP® определя подходящ вид физически упражнения (спорт-тип), с които да се съчетае индивидуалната диета. Спорт-типовете са 2 основни вида – такива за издръжливост „Е“ (endurance) и за скорост „S“ (speed).  Различните видове упражнения могат да доведат до различен разход на калории, който да ускори допълнително процеса на загуба на килограми.

Процедура

 • Консултация и вземане на проба (с помощта на специален тампон от устната кухина)
 • Изпращане на пробата в лабораторията
 • Анализ и изготвяне на резултатите
 • Последваща консултация с MetaCheck® специалист

Резултати от CoGAP MetaCheck® анализа

 • Конкретна и ясна презентация
 • Индивидуални препоръки за хранене и тренировки, съобразени с личните цели и характеристики (пол, възраст, височина и тегло)
 • Списък с храни
 • Достъп до портала за хранене на CoGAP®
 • Достъп до уеб базирано приложение MetaCheck®

Разпространение на CoGAP мета-типовете в Европа

Като част от голямо клинично проучване Университетът по приложни науки Fresenius и Центърът по генетика, анализ и прогноза изследваха разпределението на CoGAP Мета-типовете в европейското население. [3] Изследването анализира връзката между различните мета и спорт-типове с демографските особености, възраст, пол и индекс на телесна маса.

Използвани са анонимни данни от 16 641 произволно избрани MetaCheck резултати, на хора от различни европейски региони. Резултатите показват, че четирите различни мета-типа - алфа, бета,гама и делта са относително равномерно разпределени в популацията (фиг. а). От друга страна има значителни разлики в спортните типове E и S (фиг. б). Sport-Type E е почти два пъти по-разпространен.

В момента най-препоръчваният метод за отслабване в световен мащаб е намаляване на въглехидратите или „ниско въглехидратна диета” в комбинация с упражнения за издръжливост. Този съвет би бил еквивалентен за мета-тип Beta и Sport-Type Е, което се отнася само за 12 % от европейското население (Фигура в). Ако 100 души спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати и спортна програма за издръжливост, само 12 от тях всъщност ще отслабнат с дългосрочен успех.

Резултатите от проучването също така показаха, че няма връзка между различните мета-типове или спорт-типове и факторите възраст, пол или индекс на телесна маса на участници. Това показва, че отделните мета и спорт типове не са свързани с по-висок риск от развитие на наднормено тегло. В допълнение, мета и спорт-типовете са изцяло независими от факторите пол, размер и възраст.

Резултатите от проучването илюстрират, че общите препоръки, като например „нискък прием на въглехидрати“, не са адекватни за всеки. Всъщност, има голяма нужда от индивидуализиране на препоръките за отслабване въз основа на личните характеристики на пациента и особено въз основа на техните мета-типове. Ето защо е необходимо да се съсредоточим върху генетиката на всеки индивид, създавайки програма за отслабване.

Предимствата на CoGAP MetaCheck®

За медицинските специалисти:

 • Графично представяне (модерно, иновативно)
 • Ангажираност от страна на пациента
 • Иновативна услуга
 • Лесна организация на теста
 • Висока успеваемост на персонализираните хранителни планове [4]

За тези които имат нужда от помощ:

 • Адаптирани индивидуални препоръки за хранене и физически активности
 • Дългосрочни промени в начина на хранене
 • Концепция за отслабване базирана на уникален генетичен анализ
 • Безболезнено и лесно даване на проба за анализ
 • Безплатен достъп до CoGAP® портала за хранене

Порталът за хранене на CoGAP®

За тези, които търсят съвет, порталът за хранене CoGAP® предоставя подходящи мета-тип рецепти, които са съобразени с изискванията за калоричност, както и диетични и хранителни планове. В допълнение към Мета-типове, други лични характеристики, като пол, възраст, височина, тегло и физическа активност, също са взети под внимание.

Персонализирани хранителни планове

Персонализирани предложения за рецепти

BMI-калкулатор, калорийни изисквания, съвети за упражнения и хранене

MetaShake®

Революционното заместване на хранене

MetaShake® е уникален заместител на хранене за всеки един от различните мета-типове, отговарящ на индивидуалното генетично предразположение. MetaShake® ще направи загубата на килограми в натовареното ежедневие много по-лесна! Той е отлична алтернатива на вашите мета-тип хранения, особено в стресови ситуации и при липса на време.

Какви са предимствата на MetaShake®?

MetaShake® с истинска ванилия не съдържа никакви добавки, той е без лактоза, без глутен и е подходящ за вегетарианци. Шейкът е с високо съдържание на фибри, което повишава чувството за ситост и подобрява естественото храносмилане. Освен това, съдържа всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества от които тялото ви се нуждае за балансирана диета, която отговаря на вашия мета-тип.

Как да използвате MetaShake®?

За да намалите теглото си, можете да замените две пълноценни хранения, например закуска и вечеря, с вашия персонализиран MetaShake®. Ако вече сте постигнали желаното тегло и искате да го поддържате стабилно, можете да заместите едно хранене на ден с вашия MetaShake®.

Приготвянето на шейка е много просто. Добавете съдържимото на MetaShake® от 60гр, в 200 ml вода и го разклатете добре. Вашият шейк вече е готов за пиене. Отслабвайте и се наслаждавайте!

Закуска

Обяд

Вечеря

CoGAP MetaCheck® вече се е доказал!

През 2016 г. емпирично проучване оценява устойчивостта на намаляването на теглото с  помощта на MetaCheck. В проучването се анализира както устойчивостта на намаляване на теглото, така и полезността на анализа за MetaCheck консултантите.

Почти 96% от всички консултанти на MetaCheck заявяват, че MetaCheck анализът е полезно допълнение към тяхната компетентна хранителна консултация. Освен това, 87% от техните клиенти се чувстваха по-комфортно след промяна в диетата им според техния мета-тип. 91% от клиентите заявяват че са успели да запазят новото си тегло [5].

Графики:

MetaCheck като полезно допълнение към хранителни консултации (%) [5]

Получаване на новопостигнато тегло (%) [5]

Научна основа на CoGAP MetaCheck®

В рамките на CoGAP MetaCheck®, се извършва комплексно изчисление на генетичните взаимодействия, като се вземат предвид само тези гени, чийто ефект е доказан в съответствие с високите критерии, прилагани от учените на CoGAP.

Нашите лаборатории анализират само тези метаболитни генни варианти, които според обширни изследвания имат ключово отношение към въглехидратния или мастния метаболизъм и могат да бъдат приписани на отделните мета-типове.

Селекцията от анализирани метаболитни гени

Включени са единствено метаболитните гени които:

 • участват в системата за контрол на теглото
 • чрез промяна в храненето и/или поведението, могат да бъдат повлияни в положителна посока
 • се различават значително от човек на човек

В допълнение към генетичния анализ се прави сравнение с научни изследвания [6], които трябва да отговарят на следните критерии за качество:

 • Повторяемост на резултатите от изследването
 • Достатъчен брой участници в проучването
 • Значимост (ниво на значимост)
 • Утвърдени методи на изследване

Гените изследвани в CoGAP MetaCheck® анализа

Генът APOA2 е отговорен за създаването на аполипопротеин А-II, който представлява липопротеин с висока плътност. Наличието на определена вариация на APOA2  може да повлияе възможностите на тялото ви да обработва холестерола, както и да се справя с наситените мазнини.

Генът FABP2 влияе върху резорбцията и окисляването на мазнините и може да доведе до инсулинова резистентност. Промените в гена силно влияят на усвояването на мастните киселини в организма. Това причинява повишена абсорбция на мастни киселини в тънките черва, което води до бързо качване на тегло при консумация на мазнини.

Генът FTO се експресира в най-големи количества в мозъка, главно в хипоталамуса, като регулира усещането за възбуда, апетита, температурата, автономната функция и ендокринната система. FTO играе роля в регулацията на апетита и се асоциира с хранителните навици, приема и изразходването на енергия и намалено усещане за ситост.

Генът ADRB2 кодира рецептор, който играе важна роля в превръщането на мастните молекули в енергия. Следователно, способността за разграждане на мазнините от мастните клетки силно зависи от експресията на този ген. Освен това при определени варианти на този ген, спортовете за издръжливост могат да се използват за по-бързо и ефективно намаляване на теглото.

Генът ADRB3 се експресира главно в мастната тъкан и участва в регулирането на липолизата и термогенезата. Промени в гена могат да причинят влошаване на липолизата и намалено изгаряне на мазнини при практикуване на спортове за издръжливост.

Генът PPARG играе централна роля в обработката на мазнините. Освен това има голям ефект върху метаболизма на глюкозата и инсулина. Следователно някои промени в този ген насърчават увеличаването на теглото при консумация на въглехидрати и мазнини.

IL-6 генът кодира вид цитокин, който изпълнява различни функции по време на възпаление и узряване на В-лимфоцитите. Носители на определени вариантите на гена IL-6 са по-склонни да получат допълнително тегло в резултат на възпалителна сигнална трансдукция по време на усвояването на въглехидратите.

Оценката на данните се извършва с помощта на специализиран биоинформационен софтуер. За всеки човек, който търси съвет, се определя индивидуален мета-тип и подходящ вариант на физически упражнени. Резултатите от анализа не позволяват да се правят заключения за семейни отношения.*

* Анализират се единствено метаболитни гени, които не позволяват правене на каквито и да е изводи за семейни отношения или рискове за възникване на заболявания.

CoGAP® като партньор на медицината и науката

Центърът за генетичен анализ и прогноза – или CoGAP® – е компания намираща се в сърцето на Кьолн.

Работата на CoGAP® е посветена на разработването на генетични анализи в сектора на здравеопазването в сътрудничество с Университета в Кьолн, както и Университета по приложни науки Fresenius. Целта е да се допринесе за подобряване на общото здраве на населението и да се даде възможност на хората да водят здравословен начин на живот до напреднала възраст.

По този начин, MetaCheck, CoGAP® ви дава възможност да се възползвате от най-съвременните генетични анализи. Целта е да направим достъпни редица научни открития за човешката генетика, за всеки един човек. Така всеки има възможността да персонализира навиците и начина си на живот, според индивидуалната генетична предразположеност.

Цена

Цена на теста: 700 лв

TOP