Профилактика и лечение

Имунната ни система притежава сложен механизъм за защита на тялото, спрямо външни антигени (патогени, растителни и синтетични алергени, храни). Този процес е витален и живото-съхраняващ, особено когато е насочен към елиминиране на агресивни микробиални причинители. Когато, обаче имунната ни система не толерира адекватно естествени за живота ни храни, полени, треви и други натурални субстанции, от тази реакция първостепенно страдат контактните повърхности (лигавици в дихателната ни система, носна мукоза, конюнктива, чревна мукоза и кожата). В последствие в този процес може да се въвлекат и редица вътрешни органи. Формирането на паметови клетки тип IgE към алергена или групата алергени, класифицира процеса като бързо протичаща алергична реакция. При бързата алергия, провокирането на реакции става в рамките на минути или най-много на часове. При първата среща с алергена, реакцията обикновено е слаба до незначителна, което бива подценявано, но с всеки последващ контакт с алергена, имунната система включва по-силни и агресивни механизми на защита, които може да имат и живото-застрашаващо действие.

При алергичните реакции от бърз тип, към което спадат пролетните алергии (сенна хрема, поленова алергия и др.), след активиране на паметовите клетки тип IgE, първостепенно в реакцията са ангажирани мастоцитите, разположени по мукозата и конюнктивите). Те индуцират отделянето на голямо количество възпалителни цитокини. Основно, това е веществото хистамин, но също така в процеса се включват и интерлевкини IL 4/ IL 13. Последват, добре познати за страдащите от пролетните алергии, симптоми като:

 • Ринит – течащ нос, с най-често прозрачен секрет, което произтича от стимулиране на жлезите по мукозата, вследствие образуването на хистамин и други възпалителни цитокини;
 • Кихане, вследствие дразнене на n.trigeminus
 • Запушаване на носа - възпалителните цитокини въвличат в реакцията допълнително по-голям брой клетки, покриващи носната мукоза. Това от своя страна може да провокира задържане на секрет, нарушено дишане през носа, пресъхване на гърлото по време на сън, нарушено обоняние;
 • Заден ринит – стичане на секрет по задните носни пътища, зачервяване на задните мукози, чувство на застоял секрет или „храчка при преглъщане;
 • Кашлица – непродуктивна (често поради дразнене от стичащия се заден секрет) и невъвличаща трахеята и бронхите в алергичната реакция;
 • Алергичен конюнктивит – зачервяване на очите (тип вампирски очи), сълзене, сърбеж, подуване на клепачите;
 • Алергични сенки – специфични тъмни засенчвания под очите, вследствие нарушена кръвна циркулация на капилярите;
 • Нарушен сън, памет и концентрация;
 • Временно смущение на слуха, болки в ушите или виене на свят – възпалителните медиатори провокират подуване на евстахиевите тръби, които свързват гърлото с вътрешното ухо и имат функцията да санират зоната на вътрешното ухо и да компенсират налягането;
 • Главоболие – основно в областта на челото, в следствие задръжка на секрети в носни пътища и синуси, както и дразнене на n. trigeminus;
 • Умора;
 • Вторични инфекции – в не редки случаи, задържаните секрети и затруднения в дишането през носа, създават условия за активирането на бактериални ифекции с основни заподозряни стафилококи или стрептококи. Това усложнява картината и към нея се добавя спецификата на бактериална инфекция. Последната може да се подозира при промяна цвета на секретите към зеленикави, температура, обща отпадналост, повишаване на възпалителните маркери и др.

Симптомите на пролетните алергии, могат да имат различна индивидуална проява, тежест и обхват, но механизма на генериране е един и същ.

Какво стои зад пролетните алергии?

Пролетната алергия е пример за нарушен имунен толеранс към различна палитра от естествено заобикалящи ни антигени. Имунната система на всеки от нас определя как ще толерира контакта с околната среда. Единици са тези които се раждат с вродени интолеранси. Болшинството от хората създават вторично непоносимостите или алергиите, което основно се базира на разстройства на имунната система, генерирани по контактните повърхности (мукози в храносмилателен тракт, УНГ и дихателни пътища).

Преди първите алергични прояви, този процес има латентен период на създаване. През времето му има различни по степен разстройства на имунната система, основна роля в които играят разстройства в храненето и статуса на чревната мукоза, маскирани хранителни непоносимости, чревна дисбактериоза, токсичност, хронични инфекции, агресивни антибиотични терапии, продължителен прием на противозачатъчни, антидепресанти, противовъзпалителни, безсъние и хроничен психически стрес.

Профилактика и лечение:

Основните похвати на конвенционалната медицина се изразяват в супресия на имунната система, синтетични антихистамини, блокиращи Н1 рецепторите на хистамина или десенсибилизация. За съжаление нито един от споменатите медицински подходи не въздейства върху корените на имунна дисрегулация, а цели супресия на симптомите. Практиката показва, че освен десетките негативни прояви, които споменатите медикаменти имат (сънливост, летаргия, главоболие, стомашен дискомфорт, намаляване на рефлекси и внимание, хормонални разстройства и др), те не повлияват върху имунното разстройство, и дори водят до задълбочаване на реакциите.

Ние в Детокс Център имаме дългогодишен опит, изразяващ се в анализ на имунната система и нейните дисбаланси, на чиято база прилагаме индивидуални методики за възстановяване на основите на имунната система и правилните и реакции.  Възстановяването на имунния фундамент представлява връщане на базовите настройки, които нашата имунна система трябва да притежава, а именно „защита  и толериране“.

Препоръчителна диагностика:

 • Лабораторна диагностика на кръвни параметри (хематология, имунология, дефицити);
 • ImuPro тест за хранителна непоносимост (хранителните непоносимости не са основен тригер на реакциите, но в хроничен аспект имат изтощаващо имунната система действие и „трамплин “за провокиране на кръстосани реакции);
 • Тест за хистаминова непоносимост – кръвен тест за ензим ДАО (ди амино оксидаза“;
 • Фецес диагностика за количествено измерване на хистамин, оценка на микробиом, локална имунна система, микробиом и чревна пропускливост;
 • Тест инхалаторни алергени (IgE)

Терапевтичен подход от функционалната медицина:

 • Хранителен режим: базиран е на установените в теста за храни и хистамин непоносимости, с което се облекчава общото имунно натоварване. Ако такъв тест не е направен, се изработва индивидуален план на хранене.
 • Биорезонансна терапия: базира действието си върху енергийно регулиране на имунните реакции, което включва въздействие върху възстановяване на фазите на детоксикация, основни меридиани, контактни повърхности и „фаза елиминация“ на вибрациите на антигена. В острата фаза се правят няколко терапии всеки ден или през ден, докато при терапия преди сезона на алергиите, се изпълнява по една терапия седмично.
 • LDI (Low Dose Immunotherapy) – с тази терапия се администрират неинвазивно индивидуални дози от микс поленови антигени, с което се цели възвръщане на толеранса на имунната система, който тялото ни първично има към специфичната група. Терапията се започва най-късно няколко седмици преди сезона. Може да се прави и след проява на реакциите, но това зависи от тежестта на алергичната картина.
 • Озонова терапия: автохемотерапията с озон във висока доза, въздейства редуциращо хистамин реакциите и статуса на мукозите. Озоновата терапия е средство на избор при симптоматична терапия.
 • Венозни апликации с микс от специализирана хомеопатия, витамини, имунорегулатори
 • Хранителни добавки: в зависимост от индивидуалният статус средства на избор под фирма на хранителни добавки са:
 • Synerga
 • HistaQuel
 • Anti Histamin
 • Acti Quercetin
 • Vit D
 • Coxamin K
 • Pyridoxal-5-Phospate
 • Luffasan
 • Други добавки в зависимост от статуса

Физическа или он-лайн консултация

Ние от Детокс Център проявяваме разбиране, че вашето страдание е с приоритет и затова за пациенти със сезонни алергии, неотложни или остри прояви е желателна бърза намеса, поради което ние сме създали организация за започване на експресни терапии.

При желание за час за консултация, свържете се с нас на телефоните на Детокс Център.

TOP